Έχω ευαίσθητο δέρμα, ποια συστατικά μπορώ να χρησιμοποιώ άφοβα στη skincare ρουτίνα μου;
- 16 ΜΑΙ 2022
Κι αυτή την εβδομάδα, είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε μία από τις beauty απορίες που μας στείλατε στο Instagram του LadyLike. Έχουμε ασχοληθεί με τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ποια καλλυντικά σου έχουν λήξει, πόση ώρα πρέπει να αφιερώνεις στο πλύσιμο του προσώπου σου κάθε μέρα, αν πρέπει να πάρεις serum για τα μάτια ή κρέμα ματιών και ποια είναι η διαφορά τους. Σήμερα κάνουμε focus στο ευαίσθητο δέρμα και τα συστατικά που μπορείς να αναζητήσεις και να χρησιμοποιήσεις άφοβα.
Αρχικά, θα πρέπει να ξέρεις πως η ευαισθησία στην επιδερμίδα ενδεχομένως μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης μιας ανεπιθύμητης αντίδρασης σε ένα skincare προϊόν, συγκεκριμένων συστατικών (πχ άλφα-υδροξυοξέα και βήτα υδροξυοξέα), της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, υποκείμενων δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ροδόχρου ακμή που αποδυναμώνουν/ τραυματίζουν το επιδερμικό φραγμό. Αποτέλεσμα; Το δέρμα να είναι κόκκινο, ξηρό, να πονάει, να ξεφλουδίζει με έντονη την αίσθηση τραβήγματος.
«Το ευαισθητοποιημένο δέρμα είναι το δέρμα που έχει «γίνει» ευαίσθητο ως απόκριση σε κάτι, όπως ένα προϊόν περιποίησης ή μια θεραπεία. Το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να είναι μια συνεχής κατάσταση που προκαλείται από μια θεραπεία, την ηλικία, κλπ», λέει ο δερματολόγος Paul Jarrod Frank.
Γι’ αυτόν τον λόγο, καλό είναι στην πρωινή σου beauty ρουτίνα να εντάξεις ένα απαλό προϊόν καθαρισμού με ήπιους καθαριστικούς παράγοντες, έναν ορό ενυδάτωσης (πχ με υαλουρονικό οξύ) εκτός φυσικά, από την ενυδατική κρέμα (φρόντισε να είναι πλούσια σε φυσικά έλαια) και το αντηλιακό. Δεν πρέπει να ξεχνάς άλλωστε, πως ο επιδερμικός φραγμός είναι αυτός που συγκρατεί την υγρασία στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αποτρέποντας τη διαδερμική απώλεια νερού. Επομένως, η ευαισθησία της επιδερμίδας συμβαδίζει και με την αφυδάτωση και γι’ αυτό, συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, κλειδώνουν την υγρασία, συμβάλλοντας στην επανόρθωση και αποκατάσταση της λειτουργίας του προστατευτικού φραγμού.
Σε περίπτωση βέβαια, που έχεις λιπαρό ευαίσθητο δέρμα, μπορείς να κάνεις skip την ενυδατική σου, επιλέγοντας ένα αντηλιακό προϊόν με ενυδατικούς παράγοντες στη φόρμουλά του. Αν έχεις ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα, ακολουθείς το layering που ξέρεις: Καθαρισμός, ενυδάτωση με τον ορό και την ενυδατική κρέμα και φυσικά προστασία με το αντηλιακό.
Εξίσου σημαντική βέβαια, είναι και η χρήση αντιοξειδωτικών, όπως ένας ορός με βιταμίνη C, όσον αφορά την επανόρθωση του επιδερμικού φραγμού. Εκτός από το γεγονός πως μειώνουν την ερυθρότητα, έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες, δρώντας κατά των ρυτίδων. Ωστόσο, πρέπει να δείξεις προσοχή, γιατί, ορισμένες φόρμουλες βιταμίνης C είναι ισχυρότερες από άλλες, επομένως είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα προϊόν που είναι ειδικά σχεδιασμένο για το ευαίσθητο δέρμα.
Τα συστατικά που καλό είναι να αναζητάς στα προϊόντα της skincare ρουτίνας σου αν έχεις ευαίσθητο δέρμα
Σε γενικές γραμμές, τα συστατικά που καλό είναι να αναζητάς στα προϊόντα της skincare ρουτίνας σου είναι το υαλουρονικό οξύ, τα κεραμίδια, το συνένζυμο Q10 (CoQ10), το γαλακτικό οξύ ή PHA, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, centella asiatica (γνωστό ως cica), νιασιναμίδη και καφεΐνη που μειώνει τυχόν ερυθρότητα.
Τέλος, όσον αφορά τη νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, καλό είναι να αναζητάς στις κρέμες και γενικότερα στα προϊόντα που χρησιμοποιείς, πιο ενυδατικά, αλλά και καταπραϋντικά συστατικά όπως τα κεραμίδια, το πράσινο τσάι, που μειώνουν τους ερεθισμούς και επανορθώνουν τον επιδερμικό φραγμό, ενώ δεν πρέπει να παραλείπεις την απολέπιση. Τα PHA είναι μια καλή επιλογή. Εξίσου σημαντικό είναι βέβαια, να αναγνωρίζεις άμεσα τι μπορεί να προκαλεί ευαισθησία στην επιδερμίδα σου και με τη βοήθεια του δερματολόγου να «χτίσεις» τη δική σου beauty ρουτίνα.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα προϊόντα που χρησιμοποιείς έχουν την ένδειξη ότι είναι κατάλληλα για ευαίσθητες επιδερμίδες, τσέκαρε τη λίστα με τα συστατικά και προσπάθησε να αποφύγεις όσα περιέχουν αρώματα (fragrance free), αιθέρια έλαια, SLS (σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες), οινόπνευμα κλπ.