Για ποιο λόγο βγάζω σπυράκια πάντα στο ίδιο σημείο;
- 6 ΙΟΥΝ 2022
Την προηγούμενη φορά εξηγήσαμε από αυτή εδώ τη στήλη, γιατί και κατά πόσο μπορεί να είναι κακή για την επιδερμίδα μας, η συνήθεια να κάνουμε μπάνιο με ζεστό νερό. Αυτή τη φορά, η #instabeauty απορία της εβδομάδας αφορά τα σπυράκια: Για ποιο λόγο βγάζω σπυράκια πάντα στο ίδιο σημείο; Μαρία, αφενός δεν είσαι η μόνη, αφετέρου σου έχουμε μερικές απαντήσεις. Μην ξεχνάς πως κάθε εβδομάδα, στο Instagram του LadyLike μπορείς να στέλνεις τις beauty απορίες σου (μείνε συντονισμένη στα stories στο Instagram κάθε Παρασκευή) και εμείς, να σε ακούμε και φυσικά, να τις λύνουμε.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις ως γενικό κανόνα είναι πως πολλές φορές τα σπυράκια που εμφανίζονται ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο έχουν να κάνουν με τη συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου μας και όχι με κάποια δική μας, «λάθος» κίνηση. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι στην Τ- ζώνη του προσώπου μας (μέτωπο, μύτη, πηγούνι), η επιδερμίδα είναι πιο λιπαρή καθώς έχει τους περισσότερους σμηγματογόνους αδένες, επομένως είναι πιο αναμενόμενο και συνηθισμένο να εμφανίζεις σπυράκια σ’ αυτά τα σημεία.
Kind Riminder: Τα σπυράκια είναι τόσο φυσιολογικά, όσο και το καλοκαίρι. Μην αφήνεις κανένα φίλτρο των social media να σε πείσει για τον αντίθετο.
Παρόλα αυτά, κι ενώ δεν μπορούμε να μαντέψουμε πότε θα κάνει την εμφάνισή του ένα σπυράκι στο πρόσωπο/ σώμα μας, μπορούμε να ελέγξουμε από πριν τις αιτίες που μπορεί να εμφανίζουμε σπυράκια στο/ στα ίδια σημεία κάθε φορά, προσπαθώντας κάθε φορά να τις περιορίσουμε. Αφήνω εκτός τα θέματα ορμονικής ανισορροπίας και ακμής στο πηγούνι από τη μάσκα (maskne).
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βγάζεις σπυράκια στο ίδιο σημείο
Φραγμένοι πόροι
Το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, τα υπολείμματα μακιγιάζ κλπ που συσσωρεύονται καθημερινά στην επιφάνεια της επιδερμίδας, παγιδεύονται στους πόρους με αποτέλεσμα να τους φράζουν. Σε συνδυασμό δε, με τον ελλιπή/ μη σωστό καθαρισμό, οδηγούν σε μαύρα και λευκά στίγματα, αλλά και σπυράκια. Γι’ αυτόν τον λόγο, καθημερινά- ακόμη κι αν δεν είσαι βαμμένη- θα πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου μ’ ένα απαλό προϊόν καθαρισμού που θα καθαρίσει τους φραγμένους πόρους χωρίς να διαταράσσει τον επιδερμιδικό φραγμό. Κάτι τέτοιο θα βελτιώσει και τη συνολική όψη της επιδερμίδας σου. Παράλληλα, βάλε στην εβδομαδιαία σου beauty ρουτίνα την απολέπιση και μάσκες για βαθύ καθαρισμό. Μετά από τον καθαρισμό, μην ξεχνάς σε καμία περίπτωση την ενυδάτωση και φυσικά, το αντηλιακό σου!
Οι υπεύθυνοι «κρύβονται» στα μαλλιά σου
Αν βγάζεις συνεχώς σπυράκια ψηλά στο μέτωπό σου (κοντά στη γραμμή των μαλλιών) ή πίσω στον αυχένα σου, μπορεί η αιτία να «κρύβεται» στα προϊόντα των μαλλιών σου. Για παράδειγμα, το dry shampoo, η λακ, αλλά και το σαμπουάν ή το conditioner/ μάσκα που δεν ξεβγάζεις σωστά, μπορούν να φράξουν τους θύλακες και τους πόρους της τρίχας στ’ αυτά τα σημεία, δημιουργώντας σπυράκια. Γι αυτό το λόγο σιγουρέψου πως δεν έχουν μείνει υπολείμματα προϊόντων μετά το λούσιμο στα μαλλιά σου και φυσικά, στην επιδερμίδα σου.
Τα ίδια σου τα χέρια
Δεν είναι μόνο θέμα γενικότερης υγιεινής, το να αγγίζεις το δέρμα σου συνεχώς σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο (πχ γύρω από το στόμα ή γενικά), μπορεί να επιδεινώσει και να προκαλέσει μεγαλύτερη φλεγμονή στη συγκεκριμένη περιοχή, διπλασιάζοντας παράλληλα τις πιθανότητες να εμφανίσεις σπυράκι στο ίδιο σημείο ακριβώς. Για να γίνω πιο περιγραφική: Μικρόβια και βακτήρια μεταφέρονται απευθείας από τα δάχτυλα στο πρόσωπό μας, κάνοντας τα πράγματα δυσκολότερα.
Δεν έχεις εφοδιαστεί με τα «κατάλληλα» όπλα- συστατικά
Ενδεχομένως, ένας ακόμη λόγος, που μπορεί να βγάζεις σπυράκια στο ίδιο σημείο είναι πως δεν έχεις ακόμη επιστρατεύσει/ χρησιμοποιήσει τους σωστούς συμμάχους aka μερικά βασικά συστατικά στα προιόντα της skincare ρουτίνας σου που μπορούν να σε βοηθήσουν ουσιαστικά. Τέτοια συστατικά είναι πχ το σαλικυλικό οξύ, που δρα βαθύτερα στην επιδερμίδα, συμβάλλοντας στο βαθύ καθαρισμό των πόρων, «καταπολεμώντας» την ακμή και τα σπυράκια, τα ρετινοειδή που βελτιώνουν την υφή και τον τόνο του δέρματος και το αζελαϊκό οξύ που προσφέρει ήπια απολέπιση.
Τα ρούχα σου
Αν τέλος, αναφέρεσαι σε σπυράκια που εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός σου, όπως οι μασχάλες, το στήθος, η γραμμή του μπικίνι, εκτός από την αποτρίχωση, τσέκαρε τα πολύ στενά/ συνθετικά υφάσματα στα ρούχα σου που δεν αφήνουν την επιδερμίδα να «αναπνέει» σε συνδυασμό με τον ιδρώτα.
Extra Tips:
Σε κάθε περίπτωση, αν δεις πως τα σπυράκια που εμφανίζεις είναι πιο βαθιά και επώδυνα (σημάδι ορμονικών κύστεων και ακμής), μη διστάσεις να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.
Μην ξεχνάς να σου δίνεις χρόνο να χαλαρώνεις! Το χρόνιο άγχος aka η κορτιζόλη που αυξάνεται και επηρεάζει την ορμονική ισορροπία είναι υπεύθυνη πολλές φορές για τα μεγάλα και έντονα σπυράκια που μπορεί να εμφανίζεις.