BEAUTY

Η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο που μας φροντίζουμε

Κάτι τέτοιες μέρες θέλω να μαζέψω όλες  μου τις φίλες και να τους μιλήσω για όσα ξέρω από τον μπιουτόκοσμο. Κι από τις πρώτες μου συστάσεις θα ήταν αυτή. Η υπέροχη κυρία Helena Rubinstein. Μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, πολύ πολύ ενδιαφέρουσα. Μια γυναίκα που έμαθε από πολύ μικρή να εφαρμόζει εύστοχα το έντονο επιχειρηματικό της δαιμόνιο στη βιομηχανία των καλλυντικών. Ο Jean Cocteau την αποκαλούσε “αυτοκράτειρα της ομορφιάς”. Ήταν πάρα πολύ απαιτητική, τρελά παθιασμένη, αρκετά ισχυρογνώμων, κάποιοι την έλεγαν αυταρχική, αλλά ταυτόχρονα ήταν μια γοητευτική γυναίκα.

Η Ηelena Rubinsteiin υπήρξε μία οραματίστρια. Γεννήθηκε στην Κρακοβία στις 25 Δεκεμβρίου του 1872, το πρώτο από τα οκτώ κορίτσια της οικογένειας Rubinstein. Ο πατέρας της αγαπούσε την τέχνη και ήταν παθιασμένος συλλέκτης, ενώ η μητέρα της υπόδειγμα διαίσθησης και ευαισθησίας. Το 1892 εγκαθίσταται στην Αυστραλία, όπου μένει με το θείο της. Πολλές γυναίκες επαινούν την επιδερμίδα της, την οποία περιποιείται συστηματικά με μια απλή κρέμα, που είχε το όνομα Valaze κι ήταν ένα δημιούργημα των αδερφών Lykusky, που ήταν πολύ καλοί φίλοι της Rubinstein, από την Κρακοβία. Το 1902 η ανήσυχη Helena Rubinstein θέλει να μοιραστεί τα μυστικά ομορφιάς της στις γυναίκες της εποχής. Χωρίς πολλά, ανοίγει το πρώτο της ινστιτούτο με καμπίνες περιποίησης στη Μελβούρνη το οποίο ονομάζει επίσης, Valaze (όπως και την πρώτη της κρέμα που δοκίμασε). Εκεί διδάσκει στις γυναίκες πώς να περιποιούνται την επιδερμίδα τους. Τα χρόνια περνούν, η ίδια αγαπιέται πολύ από της γοητευτικές κυρίες της εποχής και οι ιδέες της ανθίζουν.

Το 1908, εγκαθίσταται μαζί με το σύζυγό της Edward Titus στο Λονδίνο και ανοίγουν τον 2ο Ινστιτούτο Valaze στο Mayfair. Αυτό ήταν ο απόλυτος θρίαμβος. Μέσα σε δέκα χρόνια η νεαρή από την Πολωνία είχε γίνει πολύ πλούσια και διάσημη, ενώ είχε υιοθετήσει το απόλυτα δικό της προσωπικό στυλ, με το οποίο και ξεχώριζε. Φορούσε πολυτελή ενδύματα και πολυάριθμα κοσμήματα, τα κατάμαυρα μαλλιά της ήταν σχεδόν πάντα πιασμένα πίσω σε αυστηρό κότσο, τα χείλη της ήταν πάντα κόκκινα και τα μάτια της ήταν πάντα βαμμένα με έντονο eyeliner. Παρά τον θρίαμβό της στο Λονδίνο, ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει τις κατακτήσεις της και γι’ αυτό δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να εργάζεται ακούραστη στα εργαστήριά της.

Υπήρξε η πρώτη που δημιούργησε και ταξινόμησε τους διαφορετικούς τύπους δέρματος: λιπαρό, κανονικό και ξηρό. Κι έτσι η Valaze, έγινε ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων.

© Getty Images / Ideal Image

Στο μεταξύ, το 1912, μετακομίζει στο Παρίσι όπου ανοίγει ακόμη ένα Ινστιτούτο Valaze, στο Faubourg Saint-Honore. Ήταν η πρώτη που δημιούργησε lipstick σε tube και πούδρα με χρώμα για να ταιριάζει σε κάθε απόχρωση επιδερμίδας.

Ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος, οδηγεί την Helena Rubinstein και την οικογένειά της στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Κανένα εμπόδιο δεν κοντράρει τα σχέδιά της και το πάθος της για την ομορφιά. Εκεί, στη Ν. Υόρκη, ανακαλύπτει τις σουφραζέτες και μπαίνει στη μάχη του ανταγωνισμού με τους: Elizabeth Arden και Charles Revson (η Revlon σήμερα). Κάπως έτσι ξεκινά ουσιαστικά τον οίκο Helena Rubinstein με κύριο όπλα τα προϊόντα Valaze. Τα προϊόντα αρχίζουν να πωλούνται σε πολυκαταστήματα ωστόσο για μια φορά ακόμα θέτει εκείνη τους κανόνες. Κάθε διανομέας θα έπρεπε να περάσει έξι μήνες επιστημονικής εκπαίδευση στα εργαστήριά της, ενώ οι πωλήτριες εκπαιδεύονταν με αυστηρά κριτήρια. Είναι η γυναίκα που μετέτρεψε την αγάπη της για την ομορφιά σε βιομηχανία καλλυντικών.Παθιασμένη με την ομορφιά και έχοντας πλήρη επίγνωση της εκθαμβωτικής δύναμης των ματιών, δημιούργησε την πρώτη αδιάβροχη μάσκαρα το 1939, αλλά και την πρώτη αυτόματη μάσκαρα σε σωληνάριο (“Mascara Matic”) το 1958, δηλαδή τη μάσκαρα στη σημερινή της μορφή, ένα “σωληνάριο” που περιέχει το προϊόν και διαθέτει βουρτσάκι ενσωματωμένο στο καπάκι. Με αυτή την καινοτομία, η Helena Rubinstein εγκαινίασε μια νέα τάση και έδωσε ένα μοναδικό στυλ σε αυτό το εργαλείο μακιγιάζ, το οποίο θα μπορούσε να έχει παραμείνει αμιγώς χρηστικό.

«Με σαγηνεύουν όλα τα όμορφα πράγματα» έλεγε.

Αναζητούσε διαρκώς την καλαισθησία, ενώ σε όλη τη ζωή της περιβαλλόταν από έργα τέχνης, θέλοντας περισσότερο από κάθε τι να ανακαλύπτει καλλιτέχνες και να συναναστρέφεται με αυτούς. Για το λόγο αυτό, τα προϊόντα ομορφιάς που δημιουργούσε έμοιαζαν πάντα με αληθινά έργα τέχνης! Μέχρι το 1965, τη χρονιά που πέθανε, ταξίδευε για να επιτηρεί όλες τις κατά τόπους επιχειρήσεις προσωπικά, “Θέλω το brand να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του, για ακόμη 300 χρόνια τουλάχιστον” έλεγε χαρακτηριστικά.

Το #beautylike σήμερα το δίνουμε σ’ αυτή την υπέροχη γυναίκα, που έγραψε τη δική της ιστορία στην ομορφιά, μαθαίνοντάς μας να μας φροντίζουμε.

χρόνια μας πολλά

Exit mobile version