ΠΡΟΣΩΠΟ

Κάναμε για μια εβδομάδα contouring και να τι συνέβη

Προφανώς και μέχρι πρότινος δεν ήξερα τι είναι το contouring. Για ποιο λόγο, άλλωστε, να ξέρω, δεδομένου ότι, όταν βάφομαι, το πιο extreme πράγμα που θα κάνω είναι να χρησιμοποιήσω eye liner. Κι αυτό, Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά, γιατί γενικά βαριέμαι πολύ τη διαδικασία του βαψίματος.

Σε καθημερινή βάση φοράω σίγουρα μάσκαρα, μήπως και ξεπροβάλει η – μονίμως κρυμμένη – βλεφαρίδα. Τα τελευταία χρόνια, επειδή μου το έχει συστήσει ο δερματολόγος για τις πανάδες, φοράω και compact make-up. Μέχρι εκεί, όμως.

Ψάχνοντας το τι είναι αυτό το contouring για το οποίο βλέπω διαρκώς τίτλους άρθρων στα ξένα sites, έπεσα πάνω στη συνήθη ύποπτο των trends, δηλαδή την Kim Kardashian. Εκείνη, λέει, το έκανε mainstream, ποστάροντας πριν από λίγα χρόνια μια φωτογραφία της με το «πριν» και το «μετά» της διαδικασίας contouring πάνω στο πρόσωπό της.

Βέβαια, προχωρώντας την έρευνα, έμαθα ότι η μέθοδος χρησιμοποιείται τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα. Συγκεκριμένα, οι ηθοποιοί των θεάτρων εκείνης της περιόδου χρησιμοποιούσαν σκόνη κιμωλίας και υπολείμματα κάπνας από τζάκια για να φωτίσουν το πρόσωπό τους και να δημιουργήσουν γωνίες, αντίστοιχα.

Ευτυχώς από τότε η τεχνολογία των καλλυντικών σημείωσε μεγάλες προόδους κι έτσι σήμερα το contouring γίνεται εύκολα με ό,τι προϊόντα έχει κάποιος στο ντουλάπι του μπάνιου του ή στο νεσεσέρ του.

Πώς είναι, λοιπόν, να εφαρμόζεις καθημερινά πάνω στο πρόσωπό σου μια δύσκολη μέθοδο μακιγιάζ, όταν υπό κανονικές συνθήκες βαριέσαι μέχρι και να φορέσεις κραγιόν;

Μέρα 1η

 

Δευτέρα πρωί, άργησα να σηκωθώ και δεν πρόλαβα να βαφτώ σπίτι, οπότε πήρα το νεσεσέρ στη δουλειά. Η φάση είναι: «Πώς ξεκινάμε τώρα, δεν έχω καταλάβει. Ας πιάσω το concealer πρώτα».

 

Το έπιασα και το εφάρμοσα κάτω από τους μαύρους κύκλους όπως είδα σε ένα από τα 15 χιλιάδες tutorials που υπάρχουν στο Ίντερνετ.

 

Εκεί θυμήθηκα ότι χρειάζεται μια δυο γραμμούλες πάνω στο πηγούνι.

 

Πώς είμαι έτσι, σαν πίνακας του Kandinsky, πώς θα αναμιχθούν όλα αυτά τα χρώματα;

 

Νιώθω το πινέλο να φρακάρει πάνω στην υπερβολική – για μένα – ποσότητα καλλυντικού. Τραβάω μεγάλες πινελιές προς τα πλάγια, προς τα πάνω, προς όπου βρω, τέλος πάντων, μπας και ομογενοποιηθούν τα χρώματα.

 

Εντάξει, δεν έχω τρελαθεί από το αποτέλεσμα.

Τελικά τα χρώματα αναμίχθηκαν, ποιος το περίμενε (πέρα από τους επαγγελματίες make-up artists, δηλαδή).

Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: 11 λεπτά

Γενικές παρατηρήσεις: Δεν φόρεσα make-up για βάση, οπότε το αποτέλεσμα δε μου φαίνεται ενιαίο. Κι αύριο μέρα είναι, βέβαια.

Μέρα 2η

Πάλι δεν πρόλαβα να βαφτώ στο σπίτι, οπότε πάλι κατέφυγα στο μπάνιο της δουλειάς.

 

Μετά από καλή ενυδάτωση με κρέμα προσώπου, άπλωσα καλά λίγο υγρό make-up και συνέχισα με το concealer.

 

Θυμήθηκα ότι έχω πάρει μια πολύ ελαφριά πούδρα, σχεδόν διάφανη, οπότε μετά το πασάλειμμα – εννοώ την ομογενοποίηση – την άπλωσα προσεκτικά σε όλο το πρόσωπο, με ένα μεγάλο πινέλο. Τώρα εγώ κάπου το είδα αυτό, αποκλείεται να το σκέφτηκα μόνη μου.

 

Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο, σε σχέση με την πρώτη μέρα. Και πάλι, βέβαια, κάτι του λείπει. Μήπως φταίει ο φωτισμός; Μήπως φταίει που είμαι άσχετη; Θα δείξει.

Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: 8 λεπτά

Γενικές παρατηρήσεις: Δεν είμαι σίγουρη ότι βελτιώνομαι, παρότι «έκανα λιγότερο χρόνο» και δούλευα πιο εύκολα τα πινέλα και τα σφουγγάρια.

Μέρα 3η

Ξύπνησα νωρίς, τα μάτια μου είναι σαν κουμπότρυπες από τον ύπνο και έχω πετάξει 3 σπυράκια στο δόξα πατρί. Θα έλεγα πως οι συνθήκες είναι αντίξοες.

 

Έβαλα κρέμα και make-up. Σήμερα θα εφαρμόσω μια μέθοδο που είναι πολύ στη μόδα και λέγεται clowning.

 

Ο λόγος για τον οποίο λέγεται clowning είναι προφανής. Είμαι σαν κλόουν. Ελπίζω, όταν ολοκληρώσω την ανάμιξη, για το καλό των συνεπιβατών μου στο μετρό και των υπόλοιπων ανθρώπων που θα συναντήσω, να μην είμαι σαν κλόουν.

 

Κοίτα να δεις που το clowning είχε αποτέλεσμα. Τώρα πρέπει να «γεμίσω» τα φρύδια μου με ένα μαλακό μολύβι, για να έχω ενιαίο αποτέλεσμα.

 

Τώρα που με ξαναβλέπω, όλα καλά, αλλά μου φαίνεται ότι έχω παστωθεί υπερβολικά. Κοιτάζω κάτω από τα μάτια μου και βλέπω να έχει συσσωρευθεί πολύ υλικό. Ωστόσο, έχω αργήσει και πρέπει να φύγω.

Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: 14 λεπτά.

Γενικές παρατηρήσεις: Μέχρι να εφαρμόσω όλα τα καλλυντικά και να βγάλω τη φωτογραφία είχαν περάσει 5-6 λεπτά, οπότε είχα μεγάλη δυσκολία στην ομογενοποίηση. Μετά διάβασα ότι τη διαδικασία αυτή, κατά την οποία αφήνεις λίγη ώρα τα υλικά μέχρι να τα αναμίξεις, τη λένε baking. Ναι, όπως «ψήσιμο». Είναι μια διαδικασία που ενδείκνθται όταν θέλεις ένα πιο έντονο αποτέλεσμα και αντενδείκνυται όταν έχεις ξηρό δέρμα, γιατί τονίζει τις ρυτίδες.

Μέρα 4η

 

Πάλι στο μπάνιο της δουλειάς, πάλι αγουροξυπνημένη. Αυτή τη φορά θα κάνω πολύ γρήγορες κινήσεις στην ανάμιξη και θα χρησιμοποιήσω πολύ λιγότερη ποσότητα υλικών.

 

Θυμήθηκα να τονίσω λίγο το κόκκαλο πάνω από τα μάτια με λίγο σκούρο concealer. Θεωρητικά δίνει βάθος. Πρακτικά δεν είμαι σίγουρη αν το πέτυχα.

Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: 6 λεπτά. Σίφουνας.

Γενικές παρατηρήσεις: Έχω ξεκινήσει να θυμάμαι πώς απλώνεις τι και πού. Λιγότερη ποσότητα από κάθε υλικό σημαίνει πράγματι πιο εύκολη διαχείρισή τους και πιο γρήγορο και σωστό αποτέλεσμα. Και πάλι, βέβαια, μου φαίνομαι υπερβολικά φορτωμένη. Με λίγο βαμβάκι απομακρύνω την περιττή ποσότητα concealer κάτω από τα μάτια.

Μέρα 5η

 

Μετά από 4 μέρες contouring, νομίζω ότι έμαθα να χειρίζομαι καλύτερα τα πινέλα και τα καλλυντικά.

 

Το αποτέλεσμα μου φαίνεται σωστό. Δε νομίζω, όμως, ότι θα ξανακάνω σύντομα ολόκληρη τη διαδικασία.

 

Τα πινέλα, όμως, είναι φίλοι μας.

Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά.

Γενικές παρατηρήσεις: Αν τα καλλυντικά δεν είναι σούπερ φίνα και λεπτόρευστα, το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να βγει υπερβολικό και να φαίνεσαι πιο μεγάλη απ’ όσο δείχνεις άβαφη ή ελαφρά βαμμένη.

Από όλη τη διαδικασία κρατάω κυρίως το άπλωμα σκούρου concealer κάτω από τα μήλα του προσώπου. Πράγματι, μπορείς να δημιουργήσεις γωνίες εύκολα και να δημιουργήσεις μια βάση πάνω στην οποία το ρουζ να διαρκεί περισσότερο.