BEAUTY TIPS

Καθαρισμός προσώπου: 3 βασικές συμβουλές για καλύτερο αποτέλεσμα

iStock

Ακόμη κι αν δεν είχες τις καλύτερες επιδόσεις στη χημεία, τη βιολογία και τη φυσιολογία, τα άρθρα για την ομορφιά σε έχουν ξανακάτσει στα θρανία για να μάθεις μερικά πραγματάκια. Έχεις ανακαλύψει και επιστημονικά πεδία που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι θα σε απασχολούσαν! Έχεις γίνει ξεφτέρι στη ρετινόλη, τα κηραμίδια, το σαλικυλικό οξύ και τη βιταμίνη C, αλλά και στο πώς αλληλεπιδρούν με την επιδερμίδα σου όταν τα χρησιμοποιείς. Κοντεύεις ακόμα να καταπιαστείς με την κοσμετολογία, αφού ξέρεις όλες τις σύγχρονες τάσεις, αλλά και σε ποια νέα συστατικά επενδύουν οι εταιρείες για να δημιουργήσουν το επόμενο θαυματουργό προϊόν.

Έχουμε πολλές φίλες σαν εσένα, που παίζουν τις κοσμετολογικές πληροφορίες στα δάχτυλα. Μπορεί να σε κοιτάξουν με βλοσυρό βλέμμα αν καταλάβουν ότι χρησιμοποιείς ρετινόλη μαζί με άλφα υδροξυοξέα. Ή, ακόμα, να απελπιστούν αν δείξεις ότι δεν γνωρίζεις πόσο καλό κάνει η κάνναβη στην επιδερμίδα. Κι όμως, τις έχουμε πιάσει πολλές φορές να κολλάνε στα βασικά, στα πρακτικά. Κι έτσι, εδώ αποφασίσαμε να απαντήσουμε σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τον καθαρισμό προσώπου, που μόνο αυτονόητες δεν είναι.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του νερού;

Τον χειμώνα ξεπαγιάζουμε και το καλοκαίρι σκάμε έτσι που έχουν γίνει οι εποχές. Επόμενο είναι, λοιπόν, όταν καθαρίζουμε το πρόσωπό μας να χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό αντίστοιχα. Μάθε, λοιπόν, ότι η θερμοκρασία του νερού μπορεί να ευθύνεται για το ότι δεν βλέπεις αποτελέσματα από τη ρουτίνα περιποίησής σου.

Το καυτό νερό, όσο χαλαρωτικό κι αν είναι, αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος και το ξηραίνει καθώς απομακρύνει τα φυσικά έλαιά του. Αυτό είναι αισθητό ιδιαίτερα στα ξηρά και λιπαρά δέρματα. Στα δεύτερα, η επιδερμίδα αντιδρά παράγοντας ακόμα περισσότερα έλαια. Αυτό προκαλεί υπερβολική γυαλάδα ή εξάρσεις ακμής. Από την άλλη, το κρύο νερό ξυπνάει, δροσίζει και αναζωογονεί. Ωστόσο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία σφίγγει τους πόρους παγιδεύοντας μέσα τους βακτήρια και ρύπους.

Η λύση για μία υπέροχη στην αίσθηση όσο και αποτελεσματική εμπειρία καθαρισμού είναι προφανώς το χλιαρό νερό, όπως συμβουλεύει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Με το χλιαρό νερό δημιουργείται η ιδανική ποσότητα αφρού. Απομακρύνονται οι ρύποι από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Επίσης, διατηρείται η ισορροπία των φυσικών ελαίων. Μιας και μιλάμε για το νερό, το μόνο που σε συμβουλεύουμε είναι να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία στο χλιαρό κι όχι να αρχίσεις να χρησιμοποιείς εμφιαλωμένο. Γιατί το έχουμε ακούσει κι αυτό και δεν έχει καμία βάση.

καθαρισμός

Πόση ώρα πρέπει να εφαρμόζω το προϊόν καθαρισμού;

Ένας άλλος προβληματισμός είναι πώς ακριβώς πρέπει να χρησιμοποιείς το καθαριστικό προϊόν για να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Καμιά φορά νομίζουμε ότι αν το αφήσουμε για πολλή ώρα στο δέρμα, θα εξαφανιστεί και το τελευταίο ίχνος ρύπου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Αν το αφήσουμε στο πρόσωπο σαν μάσκα, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να ξηράνουμε το δέρμα και να ακυρώσουμε τις φιλότιμες προσπάθειές μας να το καθαρίσουμε.

Μία ασφαλής απάντηση είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες στη συσκευασία και να εφαρμόζουμε το προϊόν κάνοντας μασάζ. Ας τα ξαναθυμηθούμε όλα εδώ. Στην περίπτωση των προϊόντων καθαρισμού με βάση το λάδι, εφαρμόζουμε το προϊόν με στεγνά χέρια σε στεγνό πρόσωπο κάνοντας μασάζ για ένα με 2′. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε για 30″. Τα τζελ και τους αφρούς, τα εφαρμόζουμε σε νωπό πρόσωπο με μασάζ για 30″ ως 60″. Τέλος, όταν χρησιμοποιούμε μικκυλιακό νερό και βαμβάκι για να απομακρύνουμε το μακιγιάζ, αρκούν 30″ πριν το ξέπλυμα.

Τελικά, πόσες φορές πρέπει να καθαρίζω το πρόσωπο μέσα στη μέρα;

Πράγματι, ακόμα και η σωστή συχνότητα του καθαρισμού μέσα στη μέρα δεν είναι ξεκάθαρη σε πολλά άτομα από εμάς, κυρίως γιατί ο γενικός κανόνας, που λέει μία φορά το πρωί και μία το βράδυ, σκοντάφτει στις υποχρεώσεις και το πρόγραμμά μας.

Αν, λοιπόν, έχεις λιπαρή επιδερμίδα, είναι αρκετός ο καθαρισμός μία φορά την ημέρα. Αν βιάζεσαι ή αν, απλώς, βαριέσαι (που το παθαίνουμε κι εμείς οι –ταμένες στην υπηρεσία του beauty– editors), οι ειδικοί κάνουν τα στραβά μάτια αν πραγματοποιήσεις τον καθαρισμό μία φορά την ημέρα, αρκεί να το κάνεις το βράδυ. Εκείνη την ώρα, πριν πέσεις για ύπνο, το δέρμα σου έχει μεγαλύτερη ανάγκη να απαλλαγεί από τους ρύπους, το σμήγμα και οτιδήποτε άλλο περιττό έχει συσσωρευτεί μέσα στην απαιτητική ημέρα σου. Μην επαναπαυτείς όμως ότι έχεις το ελεύθερο να προσπερνάς τον έναν από τους δύο καθαρισμούς κάθε μέρα! Φρόντιζε να τηρείς τον γενικό κανόνα και η προσπάθειά σου θα ανταμειφθεί στον καθρέφτη και στην αίσθηση του προσώπου σου.

Exit mobile version