Μaskne: Βγάζεις σπυράκια από τη μάσκα; Δες πώς θα τα αποφύγεις
- 31 ΑΥΓ 2020
Ας πούμε ότι το 2020 δεν είναι (μέχρι στιγμής) μία εύκολη χρονιά. Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή μας, έχουμε ήδη περάσει μία 2μηνη καραντίνα και τα πράγματα για την ώρα δεν δείχνουν να βελτιώνονται. Κι ενώ είμαστε αντιμέτωπες με μία νέα καθημερινότητα που περιλαμβάνει μεγάλες δόσεις αντισηπτικών και υποχρεωτική χρήση μάσκας, ένας ακόμα «κίνδυνος» ελλοχεύει. Αν έχεις αρχίσει να παρατηρείς σπυράκια στο κάτω μέρος του προσώπου σου (στο πηγούνι και περιμετρικά της μύτης και των χειλιών σου) είναι πιθανό να πρόκειται για αυτό που στο διαδίκτυο θα δεις να ονομάζουν maskne. Η ονομασία προέρχεται από τον «υπαίτιο». Την υφασμάτινη μάσκα που φοράμε για να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.
Όπως και άλλοι τύποι ακμής, η maskne είναι ενοχλητική και λίγο πιο δύσκολη να την αντιμετωπίσεις μιας και η ρίζα της βρίσκεται συνέχεια στο πρόσωπό σου. Σκέψου τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και το μεγάλο άγχος που έχουμε αυτή την περίοδο. Αυτός δυστυχώς είναι ένας κακός συνδυασμός για το δέρμα σου. Τώρα πρόσθεσε και μία υφασμάτινη μάσκα συνεχώς πάνω στο πρόσωπό σου.
Γιατί οι μάσκες προκαλούν τη λεγόμενη maskne
Η μάσκα δεν αφήνει το δέρμα σου να αναπνεύσει και συγκρατεί υγρασία και σμήγμα, καθώς και διάφορα βακτήρια που αναπτύσσονται στο ζεστό και υγρό περιβάλλον που δημιουργείται από τη χρήση της. Όλα αυτά μένουν στο πρόσωπό σου και διαπερνούν το δέρμα, φράζοντας τους πόρους και δημιουργώντας σπυράκια. Μέσα σε όλα σκέψου και την τριβή που προκαλεί ερεθισμό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κόκκινα, φλεγμονώδη και επίπονα ξεσπάσματα, δηλαδή ένα είδος ακμής που πλήττει περισσότερο ανθρώπους που έχουν ξηρό και ευαίσθητο δέρμα. Και πολύ περισσότερο όλους όσοι εργάζονται στο υγειονομικό και φοράνε κάθε μέρα για πολλές ώρες εφαρμοστές μάσκες προσώπου.
Τα 3 βήματα για να την αποφύγεις (και το 1 για να την αντιμετωπίσεις)
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τη maskne είναι να απλοποιήσεις την καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου. Ο στόχος σου είναι ένας και είναι απλός. Να διατηρήσεις τη φυσική προστασία του δέρματός σου έτσι ώστε να μείνει προστατευμένο από τους εξωγενείς κινδύνους.
Αν υποφέρεις από maskne, αυτή την περίοδο στόχος σου δεν είναι απλά η ενυδάτωση και η λείανση των λεπτών γραμμών. Αλλά να αφαιρέσεις τη βρωμιά, τη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους και εγκλωβίζουν το δέρμα σου σε έναν φαύλο κύκλο.
Βήμα 1ο: Πλύνε το πρόσωπό σου σχολαστικά
Βάλε τον εαυτό σου στη διαδικασία να καθαρίζει το δέρμα σου πριν βάλεις τη μάσκα σου και αμέσως μόλις επιστρέψεις σπίτι. Μην περιμένεις να το κάνεις όταν βραδιάσει και ετοιμάζεσαι να πέσεις για ύπνο. Από τη στιγμή που αυτός ο καθαρισμός θα γίνεται περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα σιγουρέψου ότι το καθαριστικό σου δεν θα ξηραίνει το δέρμα σου γιατί αυτό θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Θα χρειαστείς ένα καθαριστικό που είναι πιο ήπιο και κατάλληλο για τουλάχιστον 2 χρήσεις μέσα στην ημέρα σου.
Βήμα 2ο: Κάνε ήπια απολέπιση
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξεις ένα προϊόν ήπιας απολέπισης και για συχνή χρήση. Μην το παρακάνεις γιατί αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφήνοντας το δέρμα σου ευάλωτο σε βακτήρια και ερεθισμούς.
Για το καλύτερο αποτέλεσμα δοκίμασε να καθαρίσεις την επιδερμίδα σου σε 3 βήματα. Πρώτο καθάρισε το δέρμα σου με ένα oil based καθαριστικό προσώπου και στη συνέχεια με ένα γαλάκτωμα καθαρισμού. Τέλος χρησιμοποίησε ένα ήπιο απολεπιστικό με αντιβακτηριδιακούς παράγοντες και ένζυμα που αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα.
Βήμα 3ο: Ενυδατώσου και κάνε skip το μακιγιάζ
Μόλις το πρόσωπό σου είναι καθαρό, θωράκισέ το με μία ενυδατική που θα «κλειδώσει» την υγρασία και θα κρατήσει τα βακτήρια εκτός. Προτίμησε προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ που προστατεύει το δέρμα και δημιουργεί έναν φραγμό ανάμεσα στην επιδερμίδα και στη μάσκα.
Φρόντισε να χρησιμοποιείς στη ρουτίνα ομορφιάς σου προϊόντα με ελαφριά υφή. Και να θυμάσαι. Κάνουμε skip το μακιγιάζ αλλά σε καμία περίπτωση το αντηλιακό μας.
Βήμα 4ο: Ανακούφισε το δέρμα σου
Αν δεν είσαι στο στάδιο της πρόληψης και χρειάζεσαι θεραπεία προσπάθησε να αντιμετωπίσεις τις πάσχουσες περιοχές τοπικά. Χρησιμοποίησε μία κρύα κομπρέσα εμποτισμένη με παγωμένο νερό και άπαχο γάλα για να περιορίσεις την ερυθρότητα ή εναλλακτικά μία ενυδατική και καταπραϋντική μάσκα προσώπου με αλόη.
Αν έχεις σπυράκια που δεν είναι πολύ έντονα και πρησμένα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τοπικά μία κρέμα με υπεροξείδιο του βενζολίου και φυσικά να επικοινωνήσεις με τον δερματολόγο σου.