Microblading: Αυτό που χρειάζεσαι για να έχεις τέλεια φρύδια
- 24 ΑΠΡ 2019
Η επιστήμη έχει μιλήσει καιρό τώρα. Τα φρύδια είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του προσώπου μας- δεν το λέμε εμείς- οι τελευταίες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Lethbridge στον Καναδά. Το ίδιο υπαγορεύουν και οι τάσεις στην ομορφιά. Η επιστροφή στα πιο natural looks, έχει επαναφέρει τα φυσικά καλοσχηματισμένα φρύδια στο προσκήνιο. Τι γίνεται όμως, όταν η φύση δε σε έχει προικίσει με αυτά, ο χρόνος σε έχει προλάβει ή η μάχη με το τσιμπιδάκι στα εφηβικά σου χρόνια ήταν άνιση σε σημείο που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στο πρόσωπό σου; Το Microblading έρχεται να σου δώσει όσα σου στέρησε αυτή η ζωή, δηλαδή τα φρύδια σου.
Και δεν είμαστε οι μόνες που το λέμε, το στηρίζουμε και το υποστηρίζουμε εδώ στο Ladylike. Εκτός από τις προικισμένες με τέλεια φρύδια (βλέπε Cara Delevingne, Lily Collins, Taylor Hill και Lucy Hale) υπάρχουν και οι Mandy Moore, Adele, Mila Kunis και πολλές ακόμη διάσημες κυρίες (και μη) που έχουν τέλεια φρύδια χάρη στο μαγικό «φτερό- στιλό» του Microblading. Με αφορμή λοιπόν, τη συγκεκριμένη τεχνική που είδαμε να δοκιμάζει πρόσφατα στα φρύδια της η Μαίρη Συνατσάκη, συγκεντρώσαμε όλες αυτές τις απορίες που είχαμε από καιρό για το Μicroblading και επισκεφτήκαμε το Celebrities Eyelashes στο Περιστέρι προκειμένου να μάθουμε από τον expert του είδους – καλλιτέχνη Σπύρο Αγγελόπουλο και την κυρία Νανά Αγγελοπούλου (ιδιοκτήτρια) κάθε λεπτομέρεια γι΄αυτή την τεχνική στην οποία ορκίζονται εκατομμύρια γυναίκες -μέσα σε αυτές και εμείς- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ’ όλο τον κόσμο.
Τι είναι το Microblading;
Το Microblading είναι μία χειροκίνητη τεχνική που ξεκίνησε από την Ασία και στην ουσία είναι ένα τατουάζ τρίχα τρίχα- χωρίς να είναι ενιαίο- και δεν γίνεται με μηχάνημα αλλά με ένα φτερό- ένα στιλό που στην άκρη του έχει μία βελόνα και ο επαγγελματίας ασκεί πίεση με το χέρι του. Αυτό τον βοηθά στο να δουλεύει επιφανειακά με το φτερό- να περάσει την επιδερμίδα και να αφήσει χρώμα στην πιο εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και όχι στο χόριο- δημιουργώντας φαινομενικά τριχούλες, οι οποίες έχουν χρώμα και προσομοιάζουν με αληθινές- χωρίς να απλώνουν και να δείχνουν αφύσικες/παχιές πάνω στο δέρμα. Οι τριχούλες που σχεδιάζονται έχουν όλες φυσική διάταξη και δημιουργούν ένα σχήμα επιφανειακά και όχι γραμμή. Αυτή είναι η πιο σημαντική διαφορά του και με το τατουάζ φρυδιών. Στη μία περίπτωση (microbalding) χρησιμοποιούμε στιλό με το χέρι για ένα αποτέλεσμα ημιμόνιμο τρίχα-τρίχα, στην άλλη (τατουάζ φρυδιών) μηχάνημα και το αποτέλεσμα είναι πιο μόνιμο. Ακόμη μία διαφορά υπάρχει και στα χρώματα. Υπάρχουν ειδικά χρώματα για το τατουάζ φρυδιών και γενικότερα για το ημιμόνιμο μακιγιάζ και άλλα για το Microblading. Στο τατουάζ φρυδιών τα χρώματα έχουν πιο συμπαγή- μόνιμη σύσταση.
Photo by Jordan Strauss/Invision/AP
Είναι κατάλληλο για όλες τις γυναίκες;
Αυτό εξαρτάται από το τι θέλει κάθε γυναίκα. Αν θέλει ένα φυσικό, απαλό αποτέλεσμα στα φρύδια της από το πρωί μέχρι το βράδυ, τότε μιλάμε για Microblading. Γενικότερα αποφεύγουμε τα έντονα φρύδια, όπως αυτά που βλέπουμε πολλές φορές στα social media γιατί μπορεί σε ένα βραδινό μακιγιάζ να δείχνουν άψογα αλλά το πρωί είναι πολύ έντονο το αποτέλεσμα. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι τα φρύδια σου να δείχνουν φυσικά όλες τις ώρες της ημέρας.
Γιατί να επιλέξει μία γυναίκα το Microblading;
Το βασικό πλεονέκτημα του Microblading σε σχέση με όλα τα προϊόντα φρυδιών που μπορεί να βρει στην αγορά μία γυναίκα, είναι πως πλέον δε θα έχει την έγνοια να βάφει συνέχεια τα φρύδια της, γεμίζοντας τα αντιαισθητικά κενά, να μην τα ακουμπάει γιατί θα ξεβάψουν, να φοβάται να κάνει βουτιές στη θάλασσα το καλοκαίρι. Δεν το έχει ως άγχος στην καθημερινότητά της, έχοντας πάντα ένα φυσικό και γεμάτο αποτέλεσμα στα φρύδια της.
Ο τύπος της επιδερμίδας επηρεάζει το αποτέλεσμα και τη διάρκεια;
Βεβαίως. Στη μόνη περίπτωση που έχουμε ένα περιορισμό σε σχέση με το αποτέλεσμα είναι στις λιπαρές επιδερμίδες. Εκεί ενδεχομένως- σε σύγκριση με τις κανονικές ή τις πιο ξηρές επιδερμίδες- να μην γράφει το Microblading πάρα πολύ καλά ή να μην έχει μεγάλη διάρκεια. Αρκεί να σκεφτείς οτι τραβάς μία γραμμή με ένα μαρκαδόρο σε ένα στεγνό χαρτί και μία σε ένα βρεγμένο. Στην πρώτη περίπτωση η γραμμή μένει ευθεία ενώ στη δεύτερη απλώνει μιας και το χρώμα διαχέεται.
Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα του Microblading σε κανονική επιδερμίδα;
Όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές μπορεί το Microblading να έχει διάρκεια ακόμη και 1,5 με 2 χρόνια. Αυτό βέβαια είναι κάτι πολύ σχετικό, που αποφεύγω να λέω, γιατί οι συνθήκες ποικίλουν σε κάθε περίπτωση. Έχει να κάνει με τον τύπο επιδερμίδας, τις καθημερινές συνήθειες, την έκθεση στον ήλιο, το μπάνιο στη θάλασσα, την εποχή, το πόσο το προσέχει, αλλά και τη ρουτίνα περιποίησης. Οπότε, προτιμώ να το βλέπουμε μαζί σταδιακά δίνοντας ένα περιθώριο από 8 μήνες μέχρι 1,5 χρόνο. Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάρκεια. Το επόμενο ραντεβού για να γίνει το retouch εξαρτάται από την ίδια την πελάτισσα. Όταν δει πως το χρώμα αρχίζει να «ξεθωριάζει» στα φρύδια της, έρχεται να κάνουμε touch-up και να δοκιμάσουμε αν θέλει κάτι διαφορετικό ενδεχομένως.
Πονάει ως διαδικασία;
Όχι. Καθόλου. Σε αντίθεση με το τατουάζ που δουλεύεις με ένα μηχάνημα, στο Microblading, όπως είπαμε, έχεις ένα φτερό που χαϊδεύει την επιδερμίδα.
Από τι εξαρτάται ένα καλό αποτέλεσμα στα φρύδια;
Κακές τεχνικές δεν υπάρχουν, υπάρχουν κακοί τεχνίτες. Για παράδειγμα, μπορείς να δεις εξαιρετικό τατουάζ με μηχάνημα τρίχα-τρίχα ή σκίαση και αντίστοιχα ένα πολύ κακό με Microblading. Έχει να κάνει με το χέρι του ανθρώπου που σου κάνει Microblading, το σεμινάριο που έχει παρακολουθήσει, πόσο καλά γνωρίζει την επιδερμίδα και το βάθος που πρέπει να φτάσει με το φτερό. Πρέπει να έχει κατανοήσει όχι μόνο το βάθος που πρέπει να δουλέψει, αλλά και τον κάθε τύπο δέρματος ξεχωριστά. Γι αυτό το λόγο, ένα απλό σεμινάριο δεν αρκεί. Το πόσο καλός επαγγελματίας είναι ή θα γίνει κάποιος εξαρτάται από τον ίδιο. Στην πρακτική που θα κάνει, το πόσο το θέλει, πόσο θα το κυνηγήσει, πόσο αγαπάει αυτό που κάνει. Αυτό που πρέπει να του μαθαίνει η σχολή είναι πότε πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει τατουάζ, να μην κάνει funky σχήματα, να μπορεί να σχηματίζει ίδια φρύδια, να μην κάνει χηλοειδείς ουλές. Να αντιμετωπίζει την κάθε κατάσταση και την κάθε γυναίκα ξεχωριστά και με αξιοπρέπεια.
Πώς θα επιλέξει μία γυναίκα το σχήμα και το χρώμα στα φρύδια της;
Γίνεται μία συζήτηση από κοινού (μεταξύ του επαγγελματία και της πελάτισσάς του), προκειμένου να καταλήξουμε μαζί σε ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί και τους δύο. Από τη μία πλευρά, ο επαγγελματίας οφείλει να ακούσει τις ανάγκες και τα «θέλω» της πελάτισσάς του, προτείνοντάς της και εξηγώντας της, αυτό που πιστεύει πως είναι ιδανικό για εκείνη, από την άλλη, εκείνη πρέπει να ακούει τη γνώμη του expert. Πολλές φορές επίσης γίνονται παρανοήσεις. Για παράδειγμα, όταν έρχεται μία πελάτισσα, 99 φορές στις 100, μου λέει πως δε θέλει σκούρα φρύδια. Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, καταλαβαίνεις πως υπάρχει μία μεγάλη παρανόηση και έχει δει πολλά φρύδια που είναι χάλια. Δεν εννοεί πως δεν τα θέλει τόσο σκούρα όσο είναι τα φυσικά δικά της φρύδια, αλλά δε θέλει να φύγει από εδώ με δύο μαύρες- σκούρες γραμμές στη θέση των φρυδιών της. Με τη συζήτηση και τη σωστή καθοδήγηση από τον expert όλα λύνονται.
Ποια είναι η μεγαλύτερη παγίδα που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κακό αποτέλεσμα;
Το Internet έχει βοηθήσει πολύ στην εξοικείωση των γυναικών με την τεχνική του Microblading. Μάλιστα, τα τελευταία 7-8 χρόνια είναι αρκετά εξοικειωμένες οι Ελληνίδες με την τεχνική του Microblading. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ, πως έχει κάνει μεγάλο κακό στην αισθητική. Η γνώση-ενημέρωση έχει προχωρήσει αλλά η αισθητική διαγράφει την ακριβώς αντίθετη πορεία. Είναι αρκετές φορές που έρχονται γυναίκες με όμορφα φυσικά φρύδια και θέλουν να τα αλλάξουν κάνοντας τατουάζ, μόνο και μόνο επειδή έχουν δει κάποια φωτογραφία στο Instagram. Μου έχει τύχει για παράδειγμα να έρθει πελάτισσα και να μου ζητήσει να ξυρίσω όλα τα φρύδια της- παρεμπιπτόντως είχε υπέροχα φρύδια- και στη θέση τους να κάνω δύο μαύρα τατουάζ χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Μπορεί να είναι θέμα ανασφάλειας ή απλά μόδας. Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται αρκετή συμβουλευτική, μιας και ο επαγγελματίας θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να το κάνει. Γενικότερα βέβαια, προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις υπερβολές.
Διαφέρει το Microblading από τον ένα τεχνίτη στον άλλο;
Εκτός από το χέρι- aka τον τεχνίτη- που σου κάνει Microblading, υπάρχουν διαφορετικές εταιρίες που έχουν τα μηχανήματα- τα στιλό. Κάθε κέντρο δουλεύει με τη δική του εταιρία. Αλλά και πάλι ο πιο σημαντικός παράγοντας- αυτός δηλαδή που θα κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα- είναι ο άνθρωπος που κάνει το Microblading. Γι’ αυτό το λόγο, καλό θα ήταν μία γυναίκα πριν αποφασίσει πού θα πάει να τσεκάρει φωτογραφίες από αντίστοιχες δουλειές και φυσικά να επισκεφτεί το χώρο πιο πριν έτσι ώστε να έχει μία εικόνα για τους κανόνες υγιεινής.
After Microblading Care: Τι πρέπει να κάνει μία γυναίκα ακριβώς μετά το Microblading προκειμένου να διατηρήσει το αποτέλεσμα στα φρύδια της όσο πιο άψογο γίνεται;
Την πρώτη εβδομάδα δεν πρέπει καθόλου να ενυδατώσει την περιοχή, ούτε με νερό, ούτε με κρέμες. Της δίνουμε ειδικές μάσκες που βάζει στα φρύδια της όταν θέλει να λουστεί ή όταν κάνει ντους, προκειμένου να τα προστατέψει από την υγρασία. Μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Για σωστή after care φροντίδα, μια αντηλιακή κρέμα είναι απαραίτητη και όσο μπορεί να αποφεύγει τις θεραπείες ανανέωσης προσώπου πχ τα χημικά peeling που ανανεώνουν- αναπλάθουν την επιδερμίδα εκ των έσω γιατί με αυτό τον τρόπο το αποτέλεσμα δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Φυσικά, δεν είναι απαγορευτικό, απλά ίσως κλείσει πιο σύντομα το επόμενο ραντεβού της για retouch.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαγορευτικό το Microblading; Τι γίνεται στην περίπτωση της εγκυμοσύνης;
Σε αρκετές περιπτώσεις. Γι’ αυτό το λόγο ο τεχνίτης θα πρέπει να μιλάει με την κάθε γυναίκα ώστε να καταλαβαίνει αν πρέπει ή όχι να κάνει Microblading. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν ο τεχνίτης κάνει σωστά την αποστείρωση και ακολουθεί την ενδεδειγμένη τεχνική δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα επηρεάσει την υγεία της εγκύου ή του παιδιού, γιατί γίνεται επιδερμικά. Επειδή όμως αυτή την περίοδο όπως και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οι ορμόνες του οργανισμού «τρελαίνονται», μπορεί να προκύψουν αποχρωματισμοί στα φρύδια και από υπέροχο καφέ χρώμα να γίνουν κόκκινα ή πορτοκαλί. Συνήθως ο αποχρωματισμός λόγω ορμονών, γίνεται προς τα θερμά χρώματα. Οπότε, με αυτή τη λογική, δεν προτείνουμε την τεχνική του Microblading σε μία έγκυο ή σε μία γυναίκα που να θηλάζει. Ακόμη, το Microblading αποφεύγεται σε περιπτώσεις που το δέρμα είναι ευαίσθητο στις χηλοειδείς ουλές ή στις αλλεργίες ακόμη κι αν παίρνει μια γυναίκα φάρμακα κατά της ακμής, μιας και το δέρμα της κάνει έντονη ανάπλαση, οπότε σε αυτή την περίπτωση επηρεάζεται πολύ -εκτός από το δέρμα- και το αποτέλεσμα.
Υπάρχει ιδανικό timing για να κάνει μια γυναίκα το Microblading;
Όχι. Μία γυναίκα μπορεί να κάνει Microblading όλο το χρόνο, αρκεί να περιποιείται σωστά τα φρύδια της. Το καλοκαίρι είναι σίγουρα λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα, λόγω της έκθεσης στον ήλιο, το θαλασσινό νερό, αλλά αν είναι διατεθειμένη να προσέξει τα φρύδια της δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά ενδεχομένως να ξεθωριάσει πιο εύκολα το χρώμα.
Photo by Jordan Strauss/Invision/AP
Υφίστανται τάσεις στο Microblading; Ποια θεωρείται η πιο hot αυτή τη στιγμή;
Ναι, υπάρχουν τάσεις ακόμη και στο Microblading, στην ουσία στην τεχνική που ακολουθεί κάθε τεχνίτης. Η πιο hot τάση αυτή τη στιγμή είναι ένας συνδυασμός, Microblading μαζί με σκίαση. Τα ombre φρύδια, που έχουν πιο σκούρα απόχρωση στην ουρά και απαλό- ανοιχτό αποτέλεσμα- εφέ μπροστά, τρίχα- τρίχα.
Υπάρχει κάποια άλλη τεχνική στα φρύδια που να ανταγωνίζεται αυτή τη στιγμή το Microblading;
Ναι, υπάρχει η τεχνική του ombre φρύδι- όχι με στιλό ή συνδυασμό όπως είπαμε πιο πάνω- αλλά με μηχάνημα μόνιμου μακιγιάζ. Στην ουσία αυτό που γίνεται σε αυτή την περίπτωση είναι σκίαση πολύ απαλή (πιο σκούρα στις ουρές και κάτω και πιο ανοιχτή ντεγκρανταριστά προς τα πάνω και μπροστά). Αυτό που κάνει ανταγωνιστική αυτή την τεχνική σε σχέση με το Microblading είναι πως είναι ιδανική για λιπαρές επιδερμίδες, που το Microblading δεν μπορεί να εγγυηθεί. Επίσης σου δίνεται η δυνατότητα με αυτή την τεχνική να καλύψεις ένα κακό αποτέλεσμα στο Microblading. Εκεί που υστερεί το ombre φρύδι σε σχέση με το Microblading είναι στη φυσικότητα. Δεν δείχνει τόσο φυσικό, γιατί δεν έχει τριχούλες αλλά σκίαση. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι ημιμόνιμο.
Το Microblading και γενικότερα το ημιμόνιμο μακιγιάζ είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται;
Φυσικά. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως το επόμενο βήμα στο μόνιμο μακιγιάζ θα το κάνει αυτός που θα βρει μια πολύ αξιόπιστη μέθοδο αφαίρεσης των τατουάζ γιατί έχει γίνει πολύ κακή δουλειά τόσο στα τατουάζ μακιγιάζ (φρύδια, χείλη, eyeliner) όσο και σε αυτά στο σώμα.
Ποιο είναι το κόστος του Microblading;
Οι τεχνίτες είναι πολλοί και ο καθένας έχει διαφορετικές τιμές. Κάτω από 180-150 ευρώ το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Όπως και στην περίπτωση του ημιμόνιμου μακιγιάζ, ισχύει ο κανόνας πως το ακριβό δεν είναι απαραιτήτως καλό, αλλά το φθηνό είναι σίγουρα κακό.
Celebrities Eyelashes: Αριστοτέλους 4, Περιστέρι, (κοντά στο μετρό Ανθούπολη) 210-5780777
Κεντρική Φωτογραφία: Instagram/lilyjcollins