ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Μήπως ο τρόπος ζωής σου γερνάει την επιδερμίδα σου;

iStock

Μπορεί να έχεις την τύχη να έχεις γεννηθεί με πολύ καλό γενετικό υλικό! Να έχεις δηλαδή κληρονομήσει την υπέροχη επιδερμίδα από την καλή σου μανούλα και το λυγερό, ψηλό κορμί από τον αγαπημένο σου μπαμπά.  Το θέμα είναι τι κάνεις με αυτή την ευλογία. Πόσο την αναγνωρίζεις και την εκτιμάς; Την καλλιεργείς με αγάπη, φροντίδα και ευγνωμοσύνη;

Η καθημερινότητα, φυσικά, μας κάνει να θεωρούμε δεδομένα κάποια πράγματα και μας παρασύρει στους δικούς της ρυθμούς. Έτσι, δεν θα σκεφτείς το καλό σου γονιδίωμα όταν έχεις στρες, όταν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς καλά, όταν στη βιασύνη σου τρως junk food ή δεν μπορείς να αντισταθείς στα γλυκά, ή όταν καπνίζεις. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι το περιβάλλον όπου ζούμε είναι γεμάτο ρύπους και μικροσωματίδια, που κάνουν υπόγεια τη ζημιά τους αν δεν καθαρίζεις καλά την επιδερμίδα σου.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι αυτοί οι παράγοντες και γενικά ο τρόπος της ζωής μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την έκφραση των γονιδίων μας. Σαφώς, καθώς μεγαλώνουμε η ποιότητα της επιδερμίδας μας αλλάζει. Φαντάσου ότι μέχρι να φτάσουμε στην εμμηνόπαυση έχουμε χάσει το 50% του κολλαγόνου μας. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η γήρανση δεν εξαρτάται μόνο από το DNA και τη φυσιολογική γήρανση, αλλά σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, που αγγίζει έως και το 80%, και από το περιβάλλον και τις επιλογές μας!

Μήπως ο τρόπος ζωής σου γερνάει την επιδερμίδα σου; iStock

Τι είναι το εκθεσίωμα και γιατί σε αφορά

Το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται και αντιδρά σε πολλούς και σύνθετους παράγοντες στη διάρκεια της ζωής, όπως το περιβάλλον, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι κοινωνικές επιδράσεις. Για να περιγράψει την περίπλοκη αυτή αλληλεπίδραση, ο Δρ. Christopher Wild, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επινόησε τον όρο «εκθεσίωμα».

Το εκθεσίωμα του δέρματος περιλαμβάνει εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες, όπως η ακτινοβολία UV, οι κλιματολογικές συνθήκες (ζέστη και υγρασία), τα φάρμακα, η ρύπανση, το στρες και οι δερματολογικές διαδικασίες. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον δερματικό φραγμό και δερματικές παθήσεις ή να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.

Αυτή η προσέγγιση της βιολογίας, που μελετά την επίδραση του περιβάλλοντος στο γονιδίωμα, είναι μια ενθαρρυντική εξέλιξη. Σου λέει ότι μπορεί να γεννήθηκες με συγκεκριμένο DNA, αλλά εξαρτάται από εσένα και τις επιλογές σου, πώς θα επέμβεις σε αυτό. Ποιες επιλογές μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να προλάβεις τις φθορές στην επιδερμίδα σου, όποιο κι αν είναι το DNA σου;

Η βασική κίνηση φροντίδας

Είναι –τι άλλο;– ο καθαρισμός πρωί και βράδυ! Ειδικά όταν επιστρέφεις αργά στο σπίτι από τη δουλειά, επιβάλλεται να αφαιρείς από την επιδερμίδα σου τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, το μακιγιάζ και τα υπολείμματα των προϊόντων περιποίησης. Έτσι, το δέρμα σου αναπνέει ξανά και λειτουργεί σωστά.

Μήπως ο τρόπος ζωής σου γερνάει την επιδερμίδα σου; iStock

Φτιάξε μια στοχευμένη ρουτίνα περιποίησης για την επιδερμίδα σου

Προτίμησε συνθέσεις εμπλουτισμένες με ενυδατικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, που θωρακίζουν την επιδερμίδα και μειώνουν τις επιπτώσεις των ρυπογόνων ουσιών στο εσωτερικό της. Πολύ χρήσιμα είναι τα πρε- και προβιοτικά, που προφυλάσσουν το μικροβίωμα. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα μπορεί να προστατέψει το δέρμα από τους εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και να ενισχύσει την άμυνά του, απελευθερώνοντας αντιοξειδωτικές πρωτεΐνες και επιβραδύνοντας τα σημάδια της γήρανσης.

Απαραίτητες είναι επίσης οι πολυφαινόλες που ενισχύουν τη δομή του δέρματος και την άμυνά του στο οξειδωτικό στρες, αποτοξινώνοντας τα κύτταρα και ξεκλειδώνοντας τις αντιγηραντικές λειτουργίες τους!

Πάρε τις προφυλάξεις σου κάτω από τον ήλιο

Ο χειρότερος εχθρός της επιδερμίδας είναι ο ήλιος, καθώς η ακτινοβολία του προκαλεί το 80% της γήρανσης, δηλαδή ρυτίδες, κηλίδες και χαλάρωση. Είτε κάνεις συχνές βόλτες στην πόλη είτε έχεις ξεκινήσει τα καλοκαιρινά τριήμερα, είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμόζεις αντηλιακά προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας (μην ξεχνάς ότι αυτό ισχύει για όλο τον χρόνο, όπου κι αν βρίσκεσαι).

Όταν φύγεις για διακοπές, πάρε μαζί σου ένα πλατύγυρο καπέλο, που εκτός από προστασία δίνει και στιλ, και γυαλιά ηλίου με φίλτρα προστασίας. Επίσης, όσο κι αν αγαπάς την ηλιοθεραπεία, περιόρισε αρκετά την ώρα που μένεις κάτω από τον ήλιο.

Μήπως ο τρόπος ζωής σου γερνάει την επιδερμίδα σου; iStock

Προσπάθησε να κόψεις το κάπνισμα

Η ζημιά που κάνει το κάπνισμα είναι δεδομένη, και δεν χρειάζεται να πάρεις πακέτο με τις πολύ περιγραφικές προειδοποιήσεις για να σου την υπενθυμίσει! Το κάπνισμα εμποδίζει την καλή οξυγόνωση των ιστών, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να ασφυκτιούν. Επίσης, φθείρει τις ίνες του κολλαγόνου, ενώ παράλληλα προκαλεί υπερπαραγωγή μελανίνης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο πολλές κηλίδες.

Αν είσαι καπνίστρια, ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι η χροιά της επιδερμίδας σου είναι πιο κίτρινη σε σχέση με τις φίλες σου που δεν καπνίζουν. Όταν αποφασίσεις να μην ξαναβάλεις το τσιγάρο στο στόμα σου, θα δεις ότι μέσα σε έναν μήνα θα αλλάξει η ποιότητα της επιδερμίδας σου!

Αναβάθμισε το lifestyle σου

Αναφέρομαι στο τρίπτυχο τρέφομαι σωστά-γυμνάζομαι συστηματικά-δεν αγχώνομαι! Ας τα πάρουμε ένα-ένα: Η διατροφή επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ποιότητα της επιδερμίδας σου. Απόφευγε τις επεξεργασμένες τροφές, την κατάχρηση ζάχαρης και αλκοόλ, και βάλε στο καθημερινό σου διατροφολόγιο φρούτα, λαχανικά και όσπρια, που αποτελούν πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών. Θυμήσου την αξία της μεσογειακής διατροφής!

Βάλε την άσκηση στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα, όχι καταναγκαστικά, αλλά με όποιον τρόπο σε ευχαριστεί. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η τακτική άσκηση επιβραδύνει τη γήρανση των δερματικών κυττάρων και κάνει την επιδερμίδα να δείχνει πιο υγιής και λαμπερή. Βάλε να παίζει η αγαπημένη σου λίστα στο Spotify και ξεκίνα το περπάτημα ή το τρέξιμο στο πιο κοντινό πάρκο!

Τέλος, σκέψου πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το στρες. Μπορεί να σου ταιριάζει η γιόγκα, ο διαλογισμός, η καλή παρέα, τα ταξίδια, ή ακόμη και να χρειάζεται να κάνεις το μεγάλο βήμα να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία. Φτιάξε μια λίστα με όσες δραστηριότητες σε χαλαρώνουν και ξέκλεψε λίγο χρόνο για να τις εφαρμόζεις.