PATTY'S BEAUTY

Μήπως το botox «παραλύει» τα συναισθήματα και τον ερωτισμό;

iStock

Τι είναι το botox; Είναι η μη επεμβατική θεραπεία για την οποία η ζήτηση αυξήθηκε κατά 459% από το 2000 έως το 2020 (!), γιατί ικανοποιεί τη βαθιά ανάγκη μας να παγώσουμε ή να προλάβουμε τον χρόνο «σβήνοντας» τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και περιορίζοντας τη χαλάρωση και την απώλεια του όγκου από το πρόσωπο. Με απλά λόγια, το botox είναι ένα από τα λίγα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να δώσουμε μια παράταση νεότητας στο πρόσωπό μας, δείχνοντας φρέσκες, όμορφες και ατσαλάκωτες.

Αυτή η επιθυμία δεν έχει, φυσικά, τίποτα το μεμπτό, αφού οι άνθρωποι ανέκαθεν προσπαθούσαν να ξορκίσουν το γήρας. Η επιστήμη τους έδωσε λοιπόν, προς το παρόν αυτό τον εύκολο και ασφαλή τρόπο. Γιατί να μην τον εκμεταλλευτούν;

Υπάρχει όμως και μια ψυχολογική διάσταση που θα ήθελα να συζητήσουμε. Μήπως το botox είναι μια «μάσκα» για τα συναισθήματά μας; Τα τελευταία χρόνια, έρευνες δείχνουν ότι το botox μπορεί να παρεμποδίσει τη σύνδεση με τους γύρω μας.

Η Paula Niedenthal, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison επισημαίνει ότι οι εκφράσεις του δικού μας προσώπου, μάς βοηθούν να επικοινωνούμε και να λαμβάνουμε πληροφορίες από τα άτομα με τα οποία συνομιλούμε μέσα από μια διάδραση:

«Όταν δημιουργούμε επαφή με κάποιο άτομο, αρχίζουμε να συγχρονίζουμε τις εκφράσεις του προσώπου μας που δηλώνουν συναισθήματα, ή ακόμα και τη φωνή μας, με εκείνο το άτομο». Όπως εξηγεί η Niedenthal, αυτός ο συντονισμός του προσώπου μάς βοηθάει να αναγνωρίσουμε πώς νιώθει το άτομο που έχουμε απέναντί μας.

botox

Εκτός από τους μύες, το botox «παραλύει» και τις συναισθηματικές σχέσεις

Μια μελέτη του 2011, έδειξε ότι η συναισθηματική αντίληψη, μπορεί να εξασθενήσει σημαντικά στα άτομα που κάνουν θεραπείες οι οποίες περιορίζουν τις συσπάσεις των μυών του προσώπου. Μια άλλη μελέτη, βρήκε μια συσχέτιση ανάμεσα στις ενέσεις του botox και τη μειωμένη ενσυναίσθηση, τη μειωμένη ικανότητα ερμηνείας των συναισθηματικών ερεθισμάτων και τη χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα ως απόκριση σε συναισθηματικές εικόνες.

Μπορεί να έχει τύχει και σε σένα: έχεις απέναντί σου ένα άτομο που το πρόσωπό του είναι παγωμένο και ανέκφραστο από το botox – μπορείς να το «διαβάσεις» και να καταλάβεις ξεκάθαρα τι νιώθει; Οι έρευνες, όχι μόνο επιβεβαιώνουν αυτή τη δυσκολία, αλλά λένε ότι αυτό το άτομο μπορεί να μην έχει ιδέα τι νιώθεις εσύ! Γι’ αυτό, η Niedenthal φτάνει μέχρι το σημείο να λέει ότι πριν αποφασίσεις να κάνεις botox αξίζει να αναρωτηθείς αν είσαι πρόθυμη να κάνεις συμβιβασμούς στη συναισθηματική σου έκφραση και να ρισκάρεις τις σημαντικές και στενές σχέσεις σου.

Μήπως οι ενέσεις botox επηρεάζουν και τον ερωτισμό;

Ωστόσο, παρά τις έρευνες που το συνδέουν με μια πιθανή επιδείνωση των ανθρώπινων σχέσεων, οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν να καταφεύγουν σε αυτές τις ανώδυνες ενεσούλες για να «κόψουν» χρόνια από την εμφάνισή τους, να ξεκουράσουν το βλέμμα τους και να διώξουν την κούραση από το πρόσωπο.

H πρώην beauty editor Jessica DeFino, που αλλαξοπίστησε και έχει γίνει σφοδρή πολέμια της κυρίαρχης κουλτούρας της ομορφιάς μέσα από ένα «αιρετικό» newsletter που διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον, εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό: υποστηρίζει ότι η βιομηχανία ομορφιάς «πουλάει» μια αναζήτηση της αισθητικής που είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματική ανθρώπινη έλξη.

Σύμφωνα με την DeFino, βάζουμε στη ζυγαριά το κοινωνικο-οικονομικό status που μας προσφέρει η κατάκτηση της ομορφιάς και τις υπαρξιακές συνέπειες σε τομείς της ζωής μας που αφορούν το νόημα, τη σύνδεση και την επικοινωνία. Η ζυγαριά γέρνει στο πρώτο, γιατί, σύμφωνα με την DeFino, «δεν αντιλαμβανόμαστε τις έννοιες της ομορφιάς, της επιθυμίας και της έλξης με τον πολυδιάστατο τρόπο που υπάρχουν στη ζωή μας».

Η DeFino έχει μια ακραία ίσως, αλλά βάσιμη θεωρία ότι το botox ευθύνεται για τον «θάνατο» του ερωτισμού, σε μια εποχή όπου οι ειδικοί παρατηρούν μια επιδημία μοναξιάς: αναρωτιέται «αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αύξησης των αισθητικών επεμβάσεων με την αύξηση των συναισθημάτων της αποσύνδεσης και της σεξουαλικής απογοήτευσης».

Την ειρωνεία ότι το κυνήγι της ομορφιάς μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή της ερωτικής ζωής αναλύει χωρίς μισόλογα η αρθρογράφος και συγγραφέας RS Benedict στο άρθρο της με τίτλο Everyone is beautiful but no one is horny (Όλοι είναι όμορφοι αλλά κανείς δεν είναι καυ@@@@@@ς).

Η Benedict υποστηρίζει ότι άλλοτε οι άνθρωποι, προσπαθούσαν να δείχνουν σέξι ώστε να ελκύουν άλλους σέξι ανθρώπους και να κάνουν σεξ μαζί τους. Ο απώτερος στόχος ήταν πάντα η ευχαρίστηση και η σύνδεση. Σήμερα, όμως, δεν βλέπουμε το σώμα μας σαν μέσο για ευχαρίστηση, αλλά σαν επένδυση που χρειάζεται βελτιστοποίηση… Θέλουμε απεγνωσμένα να κατακτήσουμε ένα πρότυπο εμφάνισης που το έχει ορίσει ένας αόρατος Άλλος.

«Σταμάτησα να κάνω botox για να μπορεί να διαβάζει τα συναισθήματά μου»

Η αισθητικός Georgia Woodard, μπήκε σε μια νέα σχέση 6 μήνες αφότου ξεκίνησε να κάνει botox. Κατά τη διάρκεια της σχέσης το σταμάτησε και θυμάται τον φίλο της να λέει «Ουάου, έχεις γίνει πολύ πιο εκφραστική!». Φαίνεται ότι ήταν αλήθεια:

«Όταν έκανα botox, μπορεί να ήμουν ενθουσιασμένη ή χαρούμενη με κάτι, αλλά αυτό δεν αποτυπωνόταν στο πρόσωπό μου, με αποτέλεσμα να μην παίρνω το ίδιο feedback από τους γύρω μου», λέει η Woodard. Αυτό το παρατήρησε και στην επαγγελματική της ζωή, όπου ένιωθε ότι οι πελάτες της τη θεωρούσαν πολύ πιο αυστηρή και λιγότερο φιλική απ’ ό,τι προηγουμένως. Το ακινητοποιημένο από το botox πρόσωπό της δεν τους βοηθούσε να καταλάβουν τι ένιωθε εκείνη και ποιο μήνυμα προσπαθούσε να τους περάσει.

Με την προσωπική της εμπειρία, η Woodard δεν θέλει να αποτρέψει τις γυναίκες από το να κάνουν botox, παρόλο που πιστεύει ότι είναι πολύ εύκολο να εθιστείς σε αυτό. Θέλει όμως να προειδοποιήσει τις πελάτισσες της και όλες τις γυναίκες για τις ψυχολογικές συνέπειες αυτής της επέμβασης που δεν θα διαβάσουν στο χαρτί με τις παρενέργειες. Και ίσως να τους βάλει στη διαδικασία να αποδεχτούν και να αγαπήσουν περισσότερο το (ελαφρώς ζαρωμένο) φυσικό και πιο εκφραστικό πρόσωπό τους.

Exit mobile version