BEAUTY DEBATE

Να κάνεις ημιμόνιμο μανικιούρ στο nail salon ή να μην κάνεις;

iStock

Η Πάτια σκέφτηκε πως θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε ένα debate για το ημιμόνιμο μανικιούρ στα νύχια. Που δεδομένα βολεύει, αφού δεν πρέπει να καθόμαστε «άγαλμα» για μισή και πλέον ώρα όπως αν περιμέναμε να στεγνώσει το κανονικό βερνίκι σε χέρια ή πόδια. Υπάρχει, βέβαια, και ένα «αλλά».

Η Πάτια είναι από τις τυχερές, που εξακολουθούν να έχουν νύχια όταν κάνουν back-to-back ημιμόνιμο μανικιούρ. Εγώ ανήκω στην άλλη κατηγορία: εκείνων των γυναικών που τα νύχια τους γίνονται σαν φύλλα από χαρτί αν τολμήσουν να επαναλάβουν την εφαρμογή χωρίς να μεσολαβήσει τουλάχιστον ένας μήνας.

Έχω κάνει άραγε κάποιο λάθος; Κατόπιν έρευνας που έκανα, κατάλαβα ότι το λάθος είναι κάπου στη μέση. Και την ευθύνη την μοιραζόμαστε και εγώ και οι μανικιουρίστ. Ναι, έχω ευαίσθητα νύχια (για λόγους που δεν είναι της παρούσης). Και ναι, γίνονται πιο ευαίσθητα μετά το ημιμόνιμο, που συνήθως δεν κρατάει πάνω από επτά με δέκα ημέρες. Ξεφλουδίζουν και σπάνε. Συνέχεια. Και μετά πρέπει να ακολουθώ θεραπεία. Αλλά σε ρωτώ: Γιατί να κάνω θεραπεία εξαιτίας επαγγελματιών οι οποίες για να γλιτώσουν χρόνο κάνουν την αφαίρεση με τροχό ή με τρόπο που μου διαλύει το νύχι; Μια στιγμή να εξηγηθώ.

Στα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του ημιμόνιμου βερνικιού, στην αφαίρεση μού τύλιγαν κάθε νύχι σε βαμβάκι που είχε ειδικό ασετόν (έμαθα ότι πρέπει να έχει καθαρό ασετόν) και αλουμινόχαρτο. Κάπως έτσι, έμενα σαν τον Ψαλιδοχέρη για ώρα. Όταν λέμε ώρα, μιλάμε τουλάχιστον για ένα εικοσαλεπτάκι. Μετά έπαιρναν ένα μεταλλικό εργαλείο, του οποίου η βάση είναι σαν μικρή σπάτουλα (συμπάθα με, αλλά δεν ξέρω πώς λέγεται) και έκαναν την αφαίρεση απαλά, χωρίς πίεση. Αν το υλικό δεν έφευγε, με τύλιγαν ξανά για μερικά ακόμα λεπτά.

ημιμόνιμο μανικιούρ

Χρόνια μετά, σε ένα ραντεβού απόγνωσης (το βερνίκι έπρεπε να φύγει και η κυρία που εμπιστεύομαι δεν είχε χρόνο), η αφαίρεση έγινε με τροχό. Εδώ να σου πω ότι γενικά ο τροχός αφήνει σημάδι (λακούβα) στα νύχια μου και γι’ αυτό τον αποφεύγω. Ωστόσο, διάφορες επαγγελματίες με έχουν διαβεβαιώσει ότι υπάρχει ειδικό σφουγγαράκι και ειδικός τρόπος που δεν βλάπτει τα νύχια. Σε όλες τις περιπτώσεις, έζησα το απόλυτο fail, καθώς η ευαισθησία μου και η απόλυτη δυσκολία να μην «πειράξουν» την επιφάνεια του φυσικού μου νυχιού, έκανε τα νύχια μου ακόμα πιο λεπτά και αδύναμα. Κάνε θεραπεία, Νίκη, για δυο μήνες, να στρώσεις – κι εσύ και το νύχι.

Τελευταία έζησα και το πείραμα του τυλίγματος με ασετόν και αλουμινόχαρτο για μόνο τρία λεπτά, και την τοποθέτηση των νυχιών στο φουρνάκι που ψήνει (πιο σωστά, πολυμερίζει) το υλικό όταν τοποθετείται. Όταν έβγαλα αλουμινόχαρτα και βαμβάκια, δεν θα έλεγα πως το βερνίκι είχε μαλακώσει. Παρόλα αυτά, η επαγγελματίας άρχισε να αφαιρεί με λίμα. Όσο προσεκτικά κι αν προσπάθησε να το κάνει, «πείραξε» την ήδη διαλυμένη επιφάνεια. Το αποτέλεσμα; Δυο εβδομάδες μετά, τα νύχια μου εξακολουθούν να «μαδούν» σαν τριαντάφυλλα στο αγέρι. Τώρα ας ακούσουμε την Πάτια…

Η γνώμη της Πάτιας για το ημιμόνιμο μανικιούρ

Όπως σας τα πρόλαβε η Νίκη για μένα, τα δικά μου νύχια αντέχουν! Τόσο στα συχνά back-to-back βαψίματα όσο και στο ημιμόνιμο μανικιούρ. Αυτό που δεν αντέχουν είναι να μένουν άβαφα και αφρόντιστα για πολύ καιρό. Όταν συμβαίνει αυτό -πράγμα σπάνιο- είναι γιατί δεν βρίσκω καθόλου χρόνο ούτε να πεταχτώ στο nail salon της γειτονιάς μου.

Έχω, λοιπόν, την τύχη, ή, πιο σωστά, το DNA να διαθέτω καλή και ανθεκτική ποιότητα νυχιού, που δεν παθαίνει τίποτα απολύτως.

Ωστόσο, πρέπει να σου πω ότι είμαι προσεκτική. Το ζώδιο της Παρθένου με έχει προστατέψει από πολλές κακοτοπιές. Εκτός απ’ αυτό, όμως, με έχει βοηθήσει και η επαγγελματική μου ιδιότητα. Παρόλο που δεν σταματάω να πειραματίζομαι ποτέ, φροντίζω να κάνω πρώτα μια μικρή έρευνα αγοράς για να τσεκάρω ποια nail salons ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής (το βασικότερο!) και σέβονται την πελάτισσα και τα νύχια τους.

Η διαδικασία είναι πάντα η ίδια: βάση, δύο φορές χρώμα, top coat και, στο ενδιάμεσο, συσκευή πολυμερισμού με λάμπες LED ή UV για ένα λεπτό τη φορά. Μετά από τέσσερις φορές μπες-βγες στο φουρνάκι, τα νύχια στεγνώνουν κι εγώ είμαι ήδη στην πόρτα της εξόδου! Είναι η ιδανική συνθήκη για τις ανυπόμονες και πολυάσχολες γυναίκες.

Επίσης, φροντίζω να μην επαναλαμβάνω το ημιμόνιμο μανικιούρ κατά συρροή, αλλά να κάνω διάλειμμα με κανονικό βερνίκι, ακόμα και αν ξέρω ότι θα έχει μικρή διάρκεια.

Θα σου το πούνε και κάποιες τεχνίτριες, ότι τα νύχια χρειάζεται να ξεκουράζονται για κάποιες μέρες.

Το πιο βαρετό κομμάτι του ημιμόνιμου, το οποίο ευτυχώς μου κρατάει πάνω από δεκαπέντε μέρες, είναι η αφαίρεσή του. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, πρέπει να επιστρέψεις στο nail salon για να σου το αφαιρέσουν, γιατί δεν μπορείς να το κάνεις μόνη σου. Έτσι λέει η θεωρία. Γιατί εγώ στην πράξη έχω μπει πολλές φορές στον πειρασμό και τελικά έχω κάνει το λάθος, το οποίο, ευτυχώς, δεν ήταν μοιραίο. Όπως έλεγα κατ’ ιδίαν στη Νίκη, έχει τύχει πολλές φορές να ξεφλουδίζω μόνη μου το μανικιούρ με τα δάχτυλά μου. Ναι, ξέρω, δεν είναι συμπεριφορά μιας επιμελούς beauty editor αυτή, αλλά… don’t try this at home! Δεν σου κρύβω, βέβαια, ότι η ώρα του ξεφλουδίσματος μου φαίνεται και λίγο σαν αγχολυτικό…

Ακόμα όμως και μετά απ’ αυτή την επίπονη διαδικασία, τα νύχια μου δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα. Κατάλαβες τώρα γιατί σου μιλάω για ανθεκτικότητα; Το μόνο που κάνω μετά την αυτοσχέδια αφαίρεση είναι να περνάω τα νύχια και τα επωνύχια με ένα λαδάκι για λίγη θρέψη, έτσι για να διώξω τις ενοχές για το ατόπημα που μόλις διέπραξα.

Η σωστή διαδικασία αφαίρεσης όπως θα σου την κάνουν σε ένα στούντιο περιποίησης των άκρων είναι με καθαρό ασετόν, ένα buffer, για να εισχωρήσει καλύτερα το προϊόν, τύλιγμα με αλουμινόχαρτο ή κράτημα με έγχρωμα κλιπς. Έχει χρειαστεί να περιμένω μόνο 5-10 λεπτά, που περνάνε αργά και βασανιστικά γιατί δεν μπορείς να σερφάρεις ούτε στο κινητό σου. Αμέσως μετά, με μια λίμα, η τεχνίτρια σου αφαιρεί εύκολα το χρώμα. Και είσαι έτοιμη.

Όσο για τον τροχό, που χρησιμοποιείται σε διάφορες περιπτώσεις για την αφαίρεσή του, δεν έχω προσωπική εμπειρία. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι πρέπει η τεχνίτρια να είναι πολύ έμπειρη για να αφαιρέσει σωστά και προσεκτικά μόνο το χρώμα, και να μην καταστρέψει την πρώτη στοιβάδα του νυχιού.

Food for thought

Οι γυναίκες με ευαίσθητα νύχια, όπως η Νίκη, είναι καλό να έχουν στο μυαλό τους τα εξής: Να αναζητούν και να προτιμούν ημιμόνιμα βερνίκια που είναι vegan, δεν περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και αφαιρούνται εύκολα και χωρίς κόπο.

Να αναζητούν χώρους που διαθέτουν λάμπες LED αντί για UV, οι οποίες είναι νέας γενιάς και θεωρούνται πιο ασφαλείς για το δέρμα και τα νύχια.

Να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι, όσο πρακτικό κι αν είναι, θα πρέπει να περιορίζουν την επανάληψη του ημιμόνιμου μανικιούρ σε λίγες φορές τον χρόνο.

Με αυτές τις μικρές διορθωτικές κινήσεις, μπορείς να απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματα του ημιμόνιμου μανικιούρ, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία των νυχιών σου.

Exit mobile version