Πανάδες μετά το καλοκαίρι: Πώς τις αντιμετωπίζεις;
- 24 ΣΕΠ 2020
Μαζί με την αφυδατωμένη επιδερμίδα και την ανάγκη για αναδόμηση στα μαλλιά μας, οι πανάδες είναι ξεκάθαρα μέσα στο top 3 των beauty ζητημάτων που απασχολούν τις περισσότερες από εμάς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Πώς θα τις αντιμετωπίσουμε; Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα; Ποιες θεραπείες στο ιατρείο συστήνει η δερματολόγος; Κι αυτή τη φορά, η δερματολόγος Θεώνη Ματούλα, μας έδωσε μερικά χρήσιμα tips αλλά και μας ενημέρωσε για τις θεραπείες που μπορούμε να κάνουμε στο ιατρείο για να τις αντιμετωπίσουμε.
«Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με την κληρονομική προδιάθεση ή και με ορμονικές διαταραχές οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή μελανίνης κατά τόπους ανομοιόμορφα με αποτέλεσμα τη δημιουργία μελάσματος (πανάδες) και δυσχρωμιών» μας λέει χαρακτηριστικά.
Πολύτιμα tips για να αντιμετωπίσεις τις πανάδες μετά το καλοκαίρι από τη δερματολόγο:
> Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Από τη στιγμή που σχηματίστηκαν όμως, καλό είναι να πλένουμε το πρόσωπο μας με ένα καθαριστικό που δρα ως προϊόν ελαφριάς απολέπισης με γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ ή με κόκκους ρυζιού από 3 φορές/εβδ έως καθημερινά, αναλόγως τον τύπο του δέρματος.
> Επίσης καλό είναι να εντάξουμε στο skincare routine μας καθημερινά έναν ορό με βιταμίνη C, η οποία είναι φυσικός λευκαντικός παράγοντας. Ο ορός – serum, λόγω του μικρού μοριακού του βάρους, διεισδύει καλύτερα στον επιδερμιδικό ιστό.
> Ένα δερμοκαλλυντικό προϊόν (ορός ή κρέμα) με λευκαντική δράση, είτε τοπικά είτε σε όλο το πρόσωπο, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα οδηγεί σε μείωση των δυσχρωμιών καθώς επίσης συντηρεί το καλό αποτέλεσμα των θεραπειών που έχουν εφαρμοστεί. Συστατικά με λευκαντική δράση είναι η a-arbutin, το κοχικό οξύ, το αζελαϊκό οξύ, γλυκολικό οξύ, βιταμίνη C, ρετιναλδεΰδη, βιομιμητικά πεπτίδια και διάφορα φυτικά συστατικά που αναστέλλουν τη μελανινογένεση.
> Κατά τους χειμερινούς μήνες, προσθέτουμε στη ρουτίνα μας κάθε βράδυ και ρετινόλη, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, το οποίο επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας με αποτέλεσμα κερατόλυση και άρα βελτίωση – εκτός των άλλων – και των δυσχρωμιών.
> Εννοείται πως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε ένα αντηλιακό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τουλάχιστον SPF 30, ούτως ώστε να μην επιδεινώνονται οι ήδη υπάρχουσες δυσχρωμίες. Υπάρχουν επίσης, συγκεκριμένα αντηλιακά προϊόντα στοχευμένα για πανάδες κι δυσχρωμίες, που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και τη μείωση της έντασής τους.
Θεραπείες στο ιατρείο για τις πανάδες:
Η θεραπεία εκλογής για τις περιγεγραμμένες πανάδες είναι το laser. Συνήθως χρειάζονται 1 ή 2 συνεδρίες. Για τις πιο διάχυτες δυσχρωμίες όπως το μέλασμα απαιτείται ένα πρωτόκολλο μεσοθεραπειών λεύκανσης σε συνδυασμό με χημικά peelings, αναλόγως τη χρονιότητα των πανάδων, το βάθος και την έκτασή τους. Συνήθως, ξεκινάμε με μεσοθεραπεία ενός διαλύματος με υαλουρονικό οξύ και σύμπλεγμα αμινοξέων και λευκαντικών ουσιών. Τον πρώτο μήνα συστήνουμε 3 μεσοθεραπείες με μεσοδιάστημα 10-15 ημερών. Σε περίπτωση, όπου δεν έχουν εξαφανιστεί τελείως συνεχίζουμε με χημικά peelings λεύκανσης κάθε 20 μέρες. Συνήθως, απαιτούνται 3-4 συνεδρίες. Μετά την 3 η μέρα ξεκινά ένα ήπιο ξεφλούδισμα μέχρι περίπου την 7 η μέρα.
To laser και το peeling δεν ενδείκνυνται για το καλοκαίρι. Τότε προτιμάμε τις μεσοθεραπείες λεύκανσης, οι οποίες όταν προηγηθούν της ηλιοφάνειας δρουν φωτοπροστατευτικά και μειώνουν την εμφάνιση των δυσχρωμιών.
Τέλος, σε περιορισμένες μορφές υπερμελάγχρωσης συστήνεται εφαρμογή αποκλειστικά χειμώνα και νύχτα υδροκινόνης αυστηρά τοπικά (2%-5%) σε μείγμα, καθώς και από του στόματος τρανεξαμικού οξέος, με καλά αποτελέσματα.