Ποια προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας διαρκούν περισσότερο;
- 10 ΜΑΡ 2022
Μήπως τα serums χαλάνε πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι κρέμες; Τι γίνεται με τα προϊόντα ματιών; Έχουν τα scrubs σώματος μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις body lotions; Αν έχεις μανία δε, να τσεκάρεις τις ημερομηνίες λήξης σε οτιδήποτε μπαίνει στο σπίτι σου: από τα πράγματα του supermarket έως τα skincare προϊόντα της beauty ρουτίνας σου (ναι, εγώ είμαι αυτή), αυτά είναι ερωτήματα που σίγουρα κάποια στιγμή έχουν δημιουργηθεί στο κεφάλι σου. Εδώ όμως, είμαστε για να τα λύσουμε όλα.
Πόσο επηρεάζει ο τύπος του προϊόντος αυτός καθ’ αυτός τη διάρκεια ζωής του; Για παράδειγμα, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα καθαρισμού του προσώπου και στα προϊόντα περιποίησης του σώματος;
Όπως τονίζουν αρκετοί experts, έχει αποδειχθεί πως ο τύπος ενός προϊόντος περιποίησης του δέρματος έχει ελάχιστη επιρροή στο πόσο γρήγορα ή αργά μπορεί να λήξει. Δεν έχει σημασία δηλαδή, αν πρόκειται για κάποια κρέμα, ορό, scrub κ.λπ., καθώς σημαντικότερο ρόλο όσον αφορά τη μεγάλη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος παίζουν παράγοντες όπως η θερμοκρασία, το φως, ο χρόνος, τα επίπεδα υγρασίας, η έκθεση στη θερμότητα, η ανάπτυξη μικροοργανισμών και άλλες περιβαλλοντικές παράμετροι.
Σε γενικές γραμμές βέβαια, τα προϊόντα με βάση το νερό, όπως οι κρέμες, οι λοσιόν και αυτά που είναι σε υγρή μορφή, είναι πιο επιρρεπή στην αλλοίωση εξαιτίας της ανάπτυξης βακτηρίων. Σημαντικό, βέβαια, ρόλο εκτός από την ειδική σήμανση με το γράμμα Μ και το ανοιχτό καπάκι στο πίσω μέρος της συσκευασίας που στην ουσία «υποδεικνύει» τους μήνες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφότου ανοιχτεί αυτό το προϊόν, παίζει και η συσκευασία που εμπερικλείονται.
Για παράδειγμα, στα προϊόντα που εμπεριέχονται σε βαζάκια και έρχονται σε άμεση επαφή με τα δάχτυλά μας (μικρόβια γαρ), τον αέρα, το φως κλπ υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες, σε σχέση με όσα βρίσκονται σε σωληνάρια. Αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι τα προϊόντα με ελαιώδη βάση δεν χαλάνε. Το αντίθετο μάλιστα, μπορούν να οξειδωθούν με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας αλλαγές στο χρώμα και την οσμή που όμως, δεν σχετίζονται με την ανάπτυξη βακτηρίων.
Η σωστή συσκευασία μπορεί να βοηθήσει ένα προϊόν να διαρκέσει περισσότερο, αλλά το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης για τη ζωή ενός προϊόντος, σε γενικές γραμμές αρχίζει πραγματικά να χτυπά μόλις ανοιχτεί η συσκευασία του.