ΠΡΟΣΩΠΟ

Πόροι στην επιδερμίδα: Οι μεγαλύτεροι μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Pexels

Ξεκινώντας να γράφω για τους πόρους στην επιδερμίδα, άρχισα να αναρωτιέμαι, αν υπάρχουν στ’ αλήθεια. Στην εποχή του photoshop και κάθε λογής φίλτρου σε Instagram κλπ, που εξαφανίζει και το παραμικρό ψεγάδι, ποιος έχει πόρους στην επιδερμίδα του; Μετά το πρωινό πλύσιμο του προσώπου μου, τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους και συνέχισα να γράφω. Όλοι έχουμε πόρους στην επιδερμίδα μας. Σε κάποιους είναι περισσότερο ορατοί, σε κάποιους άλλους, όχι και τόσο. 

Πόσο καλά γνωρίζουμε όμως, τους πόρους μας, ακόμη κι όσοι είμαστε addicted με το καθαρό, λείο και λαμπερό δέρμα; Παρακάτω έκανα μία μικρή λίστα, με τους πιο «δημοφιλείς» μύθους που «κυκλοφορούν» για τους πόρους. Stay tuned, γιατί το κεφάλαιο πόροι τελειώνει εδώ…

-Μπορεί κανείς να εξαφανίσει τους πόρους από την επιδερμίδα του

Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν και στην ίδια λογική, κανείς δεν μπορεί να εξαφανίσει τους πόρους της επιδερμίδας του. Άλλωστε, το μέγεθος των πόρων μας είναι γενετικά προκαθορισμένο (#ποιος_τα_βάζει_με_την_ανατομία, το DΝΑ, τις ορμόνες;). Παρόλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς προκειμένου να βελτιώσει την όψη τους (την όψη δηλαδή της επιδερμίδας σ’ αυτό το σημείο) κάνοντάς τους λιγότερο ορατούς/ πιο μικρούς, συμπεριλαμβανομένων της τακτικής απολέπισης, της χρήσης ρετινόλης και των θεραπειών με λέιζερ ή microneedling. Τίποτα από τα παραπάνω, βέβαια, δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα.

-Τα μαύρα στίγματα είναι στην πραγματικότητα «βρώμικοι πόροι»

Τα μαύρα στίγματα δεν είναι βρωμιά, ούτε τα λευκά στίγματα είναι πύον. Οι φραγμένοι πόροι είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής λιπαρότητας και των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Ένα μαύρο στίγμα εμφανίζεται όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και το σμήγμα «μπλοκάρουν» την είσοδο του πόρου. Όταν το σμήγμα φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος, οξειδώνεται και μαυρίζει, εξ ου και το όνομα «μαύρο στίγμα».

-Η έκθεση στον ήλιο μειώνει το μέγεθος των πόρων

«Βγάλε λίγο στον ήλιο το πρόσωπό σου και τα σπυράκια (ή οι πόροι) θα εξαφανιστούν». Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως αυτή η φράση δεν ήταν «γιατροσόφι» μόνο της θείας μου της Ρίτας προς την ξαδέρφη μου, την Ελένη, που είχε θέμα με την ακμή στο πρόσωπό της. Οι δερματολόγοι επαναφέρουν την τάξη. Όταν επιτρέπουμε στις βλαβερές ακτίνες UV να πέφτουν στο πρόσωπό μας, στην πραγματικότητα η φθορά από τον ήλιο είναι μεγαλύτερη.

Με την πάροδο του χρόνου και καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η συνήθεια θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. «Η έκθεση στον ήλιο μειώνει το κολλαγόνο και όταν το δέρμα χάσει την ελαστικότητά του, μπορεί να κάνει τους πόρους σας να φαίνονται μεγαλύτεροι» αναφέρουν οι δερματολόγοι.

-Το κρύο νερό «κλείνει» τους πόρους

Οι πόροι δεν είναι μύες και γι αυτό το λόγο δεν ανταποκρίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το πλύσιμο του προσώπου με κρύο νερό μπορεί να κάνει το πρόσωπο να δείχνει λιγότερο πρησμένο, αλλά δεν θα αλλάξει το μέγεθος των πόρων που έχει κανείς ήδη στην επιδερμίδα του.

-Αν πλένω πιο συχνά το πρόσωπό μου, θα εξαφανιστούν

Όπως είπαμε παραπάνω, η εμφάνιση πόρων στην επιδερμίδα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος δέρματος, οι ορμόνες, ακόμη και η γενετική. Ναι, το να πλένει/ κάνει απολέπιση κανείς σχολαστικά το πρόσωπό του με ήπιες συνθέσεις- που δεν θα αφυδατώνουν την επιδερμίδα- είναι βασικό step στο να μειώσει την εμφάνιση των πόρων στην επιδερμίδα του.

Η υπερβολική συχνότητα όμως (στον καθαρισμό και την απολέπιση), μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας ερεθισμό, ξηρότητα και ερυθρότητα στο δέρμα, κάνοντας τους πόρους να φαίνονται πιο εμφανείς. Ο καθαρισμός του προσώπου πρωί- βράδυ αρκεί, όπως και η  απολέπιση μία φορά περίπου την εβδομάδα- ανάλογα και με τις ανάγκες και τον τύπο της επιδερμίδας, για ένα πιο smooth αποτέλεσμα .

Exit mobile version