BEAUTY TIPS

Πώς να προστατέψεις την επιδερμίδα σου από τη ρύπανση της πόλης

iStock

Αν νομίζεις ότι μόνο ο ήλιος κάνει κακό στην επιδερμίδα, σου δίνω ακόμα μια ευκαιρία να βρεις τι άλλο τη βλάπτει! Αν ζεις στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη πόλη, όπου η ποιότητα του αέρα δεν είναι η καλύτερη, η ρύπανση είναι μια σταθερή απειλή, όχι μόνο για την υγεία του οργανισμού σου, αλλά και για την επιδερμίδα σου.

Στα αστικά περιβάλλοντα, κυκλοφορούν κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα δισεκατομμύρια τόνοι περιβαλλοντικών ρύπων, από το διοξείδιο του άνθρακα, τη σκόνη και το καυσαέριο, μέχρι τα υγρά και στέρεα μικροσωματίδια, το όζον και τον καπνό του τσιγάρου. Και πού κάθονται όλα αυτά; Μα, φυσικά, στο πρόσωπό σου. Το καταλαβαίνεις όταν γυρνάς στο σπίτι έπειτα από μια μέρα στους δρόμους, αλλά η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ όσο νιώθεις. «Αυτή είναι η βασική αιτία που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι περιπτώσεις του ευαίσθητου και ευαισθητοποιημένου δέρματος», λέει η αισθητικός Μαίρη Αργείτου.

Τα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας «λατρεύουν» την επιδερμίδα σου

Όταν τα μικροσωματίδια επικάθονται στο όμορφο πρόσωπό σου, διαταράσσεται ο υδρολιπιδικός μανδύας της επιδερμίδας, ο οποίος αποτελεί τη βασική ασπίδα προστασίας, που κρατάει μακριά τους επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι μικρά κόκκινα τριχοειδή αγγεία. Εκτός, όμως, από ερεθισμό και κοκκινίλα, η αφυδάτωση, η θαμπή όψη και οι διεσταλμένοι πόροι είναι μερικά ακόμα βασικά σημάδια της ρύπανσης στην επιδερμίδα σου», διευκρινίζει η έμπειρη αισθητικός. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology έδειξε μάλιστα ότι ο τοξικός αέρας επιταχύνει τη γήρανση, καθώς προκαλεί υπερμελαγχρώσεις.

Τα μικροσωματίδια δεν συσσωρεύονται μόνο στην επιφάνεια της επιδερμίδας: «Λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου τους, εισέρχονται στις κατώτερες στοιβάδες και εξακολουθούν να ερεθίζουν το δέρμα σου ακόμα κι όταν εσύ δεν βρίσκεσαι εκτεθειμένη στο περιβάλλον», προσθέτει η κ. Αργείτου. Σκούρα τα πράγματα, αλλά μην τα παρατάς…

Άμεση προστασία από την περιβαλλοντική ρύπανση σε 5 βήματα

Καθάρισε το πρόσωπό σου από τη ρύπανση

Πρώτος και απαράβατος κανόνας είναι ο σχολαστικός καθαρισμός της επιδερμίδας σου πρωί και βράδυ με κινήσεις απαλές, για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα και να απελευθερώσεις τους πόρους από τους ρύπους, τη βρωμιά και τη λιπαρότητα. «Χρειάζεσαι προϊόντα που να ταιριάζουν στον δικό σου τύπο δέρματος και όχι ό,τι βρεις μπροστά σου», συμβουλεύει η κ. Αργείτου. Η σωστή και συμβατή με τον δικό σου τύπο δέρματος επιλογή προϊόντων εγγυάται ότι η επιδερμίδα θα είναι καθαρή και θα δείχνει φρέσκια και ανανεωμένη.

Δώσε έμφαση στην ενυδάτωση

Η επιδερμίδα σου έχει ανάγκη από ενυδατικά προϊόντα (ορούς και κρέμες) με συστατικά όπως η νιασιναμίδη και η γλυκερίνη, που ενυδατώνουν, επανορθώνουν την ενυδατική ασπίδα της επιδερμίδας και την προστατεύουν καθημερινά από την περιβαλλοντική ρύπανση.

Πόνταρε στα αντιοξειδωτικά συστατικά

Τα προϊόντα με αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες C και Ε και το φερουλικό οξύ, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούνται από τη ρύπανση και προστατεύουν την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο οδηγεί σε πρόωρη γήρανση.

Η αντηλιακή προστασία είναι SOS

Η αντηλιακή προστασία είναι must χειμώνα-καλοκαίρι, με ήλιο και βροχή. Να θυμάσαι ότι η ακτινοβολία UVA, που ευθύνεται για τη φωτογήρανση, είναι ύπουλη, αφού διαπερνάει σύννεφα και τζάμια. Στα περιβάλλοντα με υψηλή ρύπανση είναι απαραίτητη η πρωινή εφαρμογή αντηλιακής κρέμας με δείκτη προστασίας 50.

Συνέχισε με τη ρετινόλη (αρκεί να μη σε ενοχλεί)

Αν στη βραδινή σου περιποίηση χρησιμοποιείς προϊόντα αντιγήρανσης με ρετινόλη, συνέχισε να το κάνεις. Στην περίπτωση που παρατηρείς κάποια δυσανεξία, περιόρισε τη χρήση της ρετινόλης σε κάθε δεύτερο βράδυ και παρακολούθησε την κατάσταση της επιδερμίδας σου.

5 tips για να μην επιδεινωθεί η ευαισθησία της επιδερμίδας

  • Μην κάθεσαι κοντά σε εστίες θερμότητας.
  • Απόφευγε τα καυτά ντους.
  • Μην καταναλώνεις βαριά ποτά και πικάντικα φαγητά, γιατί προκαλούν αγγειοδιαστολή.
  • Πρόσεχε με τις μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Πριν βγεις έξω στο κρύο από έναν χώρο που θερμαίνεται στο φουλ, μείνε στην είσοδο για μερικά λεπτά, όπως συμβουλεύει η κ. Αργείτου.
  • Μόλις δεις συμπτώματα ευαισθησίας, κλείσε ραντεβού με δερματολόγο και ακολούθησε προσεκτικά τις συμβουλές του.
Exit mobile version