ΠΡΟΣΩΠΟ

Πώς θα καταλάβεις ότι το αντηλιακό σου έχει λήξει

Shutterstock Shutterstock

Ξεκινώντας να επαναλάβουμε κάποια βασικά: Πρώτον φοράμε αντηλιακό όλο το χρόνο (ανεξάρτητα από την εποχή και τον καιρό). Δεύτερον, το απλώνουμε παντού- ακόμη και στα βλέφαρά μας ή κοντά στη γραμμή των μαλλιών μας. Τρίτον, επιλέγουμε ένα αντηλιακό ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας μας. Το αυτονόητο βέβαια, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, το αντηλιακό μας δεν πρέπει να έχει λήξει.

 

Ναι, τα αντηλιακά, όπως και τα καλλυντικά μας όπως και γενικά πολλά πράγματα σ’ αυτή τη ζωή έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι σε περίπτωση που το αντηλιακό σου έχει λήξει είναι πως γίνεται λιγότερο λιγότερο αποτελεσματικό, γεγονός που σημαίνει πως οι πιθανότητες ηλιακών εγκαυμάτων, εμφάνισης καφέ κηλίδων και ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος είναι αυξημένες.

«Τα περισσότερα αντηλιακά έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν περίπου τρία χρόνια (αν δεν έχουν ανοιχτεί). Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία του αντηλιακού σου» λέει στο Allure, η Erin Gilbert, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει περίπτωση ένα αντηλιακό να θεωρείται ακατάλληλο ακόμη κι αν δεν έχει περάσει επισήμως η ημερομηνία λήξης του, μιας και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να καταστρέφουν γρηγορότερα το SPF του. Κάτι τέτοιο, συμβαίνει για παράδειγμα όταν αποθηκεύεις το αντηλιακό σου σε ένα μέρος με αρκετά υψηλή θερμοκρασία ή σε ένα σημείο που το «βλέπει» συνέχεια ο ήλιος, όπως δίπλα στο παράθυρο, στο αυτοκίνητο ή στην παραλία. Σε αυτή την περίπτωση (έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες) καλό θα ήταν να το αντικαθιστάς κάθε λίγους μήνες, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό. Κοινώς, αν σας περίσσεψε αντηλιακό από το περσινό καλοκαίρι, καλό είναι να το αντικαταστήσετε και να πάρετε καινούργιο.

Παράλληλα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία, καλό είναι να τεστάρεις πάντα ένα αντηλιακό πριν το απλώσεις στην επιδερμίδα του προσώπου ή του σώματός σου. Τσέκαρε αν υπάρχουν αλλαγές στην υφή του (για παράδειγμα έχει γίνει πιο πηχτό ή πιο λεπτόρρευστο ή αλλαγές στη μυρωδιά του. Αν το αντηλιακό σου έχει αρχίσει να έχει μία παράξενη μυρωδιά, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι αλλοίωσης της σύνθεσής του. Αυτό ισχύει τόσο για τα αντηλιακά με φυσικά, όσο και για τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα.

Ένας γενικός κανόνας που καταλήγουν οι περισσότεροι experts είναι πως το αντηλιακό χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο. Εξάλλου, αν χρησιμοποιείς αντηλιακό κάθε μέρα και στη σωστή (αρκετά γενναιόδωρη) ποσότητα, μία συσκευασία δεν θα σου κρατήσει αρκετό καιρό.

Κι αν δεν μπορείς τις βαριές υφές των αντηλιακών στην επιδερμίδα σου, όπως και την λιπαρή- κολλώδη αίσθηση που αφήνουν μετά, δεν έχεις παρά να διαλέξεις ανάμεσα σε 10 τέλεια αντηλιακά σε μορφή spray που είναι σαν να μη φοράς αντηλιακό και σου είχαμε δείξει από αυτή εδώ τη στήλη, πριν λίγο καιρό.