Πρώτη φορά που έβαλα τρέσες μαλλιών (και δεν τις έχω βγάλει εδώ και 13 χρόνια)
- 30 ΜΑΡ 2022
Ας πούμε πως τα πλούσια, δυνατά, μακριά μαλλιά με όγκο δεν κάνουν τον απαραίτητο συνειρμό με το τριχωτό της κεφαλής μου. Λίγο η σταθερά χαμηλή φεριτίνη, λίγο η ξανθιστική που περνάω από τα 16, η τρίχα και να θέλει, δεν μπορεί, έχει βάλει όρια. Θα ξεπεράσει τους ώμους, αλλά λίγα εκατοστά πιο κάτω θα πει «ώπα». Και κάπου εκεί θα αρχίσει να σπάει, να μην αντέχει άλλο. Ας πούμε επίσης πως το ό,τι δεν έχεις, αυτό θες είναι ένας κανόνας που επαληθεύεται στη ζωή, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τρίχες. Έχεις κοντά; θες μακριά. Έχεις σγουρά; θες ίσια. Λαχταράς την κόμη της Ραπουνζέλ (εγώ) και δεν την έχεις (πάλι εγώ); Ας είναι καλά οι τρέσες. Μια από τις μικρές χαρές της ζωής.
Το ότι πρωτοφόρεσα τρέσες εκείνον τον χειμώνα του 2009 (Δεκέμβρης ήταν) – και ουσιαστικά δεν τις αποχωρίστηκα ποτέ – είναι μία ταπεινή πληροφορία που πολύ άνετα θα μπορούσα να μην θυμάμαι πια. Έλα όμως που δεν ξεχνώ ούτε το πότε ούτε το πώς, ακριβώς γιατί έχει χρειαστεί να το επαναλάβω αρκετές φορές έκτοτε. Συγκεκριμένα, κάθε φορά που λέω σε κάποιον ότι φοράω τρέσες, δεν θα με πιστέψε. Φαντάσου, τόσο πετυχημένο το project. Οπότε εν συνεχεία, εγώ προσπαθώ να πείσω τον συνομιλητή μου ότι αυτό που βλέπεις, δεν είναι αυτό που νομίζεις.
Οι τρέσες έχουν σαφή διαφορά από τα extensions και πάντα νικάνε. Πρώτα απ’ όλα μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα. Δεν επιβαρύνουν τα δικά σου μαλλιά με έξτρα βάρος (οκ, ίσως λίγο, αλλά είναι στο χέρι σου πχ. να μην κοιμάσαι με αυτές), δεν κοστίζουν τα μαλλιά της κεφαλής σου literally- με 130-150 ευρώ μπορείς να πάρεις μια πολύ καλή, που να φτουρήσει) και αν την προσέξεις υποτυπωδώς, θα κρατήσει και ένα και δύο- μην σου πω και παραπάνω- χρόνια.
Όσα πρέπει να ξέρεις για τις τρέσες και την καλή τους χρήση
Σκουραίνουν, δεν ανοίγουν. Οπότε αν δεν βρεις μία εντελώς στο χρώμα των μαλλιών σου, είναι πολύ πιο σοφό να πάρεις μια τρέσα 1-2 τόνους πιο σκούρα και ο κομμωτής να σου την φέρει στα μέτρα σου. Κάτι που ισχύει 100% και με το κούρεμά της. Γιατί ναι, 99% θα πρέπει να την κουρέψεις από λίγο έως πολύ, αλλιώς θα είσαι πράγματι σαν την Ultra Hair Barbie (η Barbie με τα εξωπραγματικά μαλλιά μέχρι στον αστράγαλο) και το αποτέλεσμα δεν θα είναι και πολύ φυσικό. Ειδικά αν μέχρι χθες που ήταν Τετάρτη, είχες κάποιο καρέ και σήμερα Πέμπτη, σκουπίζεις πάτωμα. Μέτρον άριστον.
Για το κούρεμά της να εμπιστευτείς ένα καλό κομμωτή γιατί είναι εντελώς στο χέρι του το κατά πόσο το combo μαλλί σου- τρέσα σου θα δείχνει φυσικό. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να σου συμβεί αυτό που έτυχε στην Angelina Jolie και έγινε viral. Αν το μαλλί σου είναι πιο κοντό από την τρέσα, αλλά εσύ θες να γίνεις μακρυμαλλούσα κοπελιά, Θέλει πολύ καλό φιλάρισμα. Έτσι κι αλλιώς την τρέσα την θες και για όγκο, όχι μόνο για μήκος.
Τεχνητή VS Φυσική
Την τρέσα την προμηθεύεσαι από κατάστημα με είδη κομμωτηρίου, ή απευθείας από το κομμωτήριό σου, κατόπιν παραγγελίας με κάποιο συνεργαζόμενο «τρεσά». Ψάχνοντας, σίγουρα θα ακούσεις πως αξίζει να επενδύσεις σε φυσικά μαλλιά, τα οποία κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα 150 ευρώ που προανέφερα. Προσωπικά, δεν έχω πάρει ποτέ φυσική τρίχα και ούτε πρόκειται. Οι τεχνητές τρέσες, αν είναι ποιοτικές και τις φροντίζεις, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα.
Η σωστή τοποθέτηση
Την πρώτη φορά που έβαλα τρέσες, έκανα το λάθος να ζητήσω από την κομμώτρια να μου τις κάνει σταθερές. Να μην τις βγάζω καθόλου και μία στο τόσο να περνάω ώστε να μου τις ανεβάζει στη ρίζα- γιατί εφόσον το μαλλί μεγαλώνει, η δεμένη- με πετονιά τρίχα κατεβαίνει, αλλά δεν χάνεται, παραμένει στο κεφάλι μέχρι να ξεκουμπώσεις τα κλιπς. Ο μέσος άνθρωπος χάνει περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Εγώ πήγα στο κομμωτήριο για σφίξιμο ενάμιση μήνα μετά την πρώτη τοποθέτηση. Κάνε τα μαθηματικά και φαντάσου πόσο μαλλί είδα πεταμένο στο πάτωμα. Η τρέσα δεν πρέπει να μένει μόνιμα στο κεφαλάκι σου. Τίποτα δεν πρέπει να μένει μόνιμα εκεί.
Πόσες τρέσες χρειάζομαι;
Αν θες ένα πραγματικα πλούσιο αποτέλεσμα, βάλε 2 σειρές τρέσα. Αν την θες μόνο για να κάνεις αλογοουρά, μία αρκεί. Για να τις βάλεις στο κεφάλι σου θα πρέπει να κρεπάρεις τα μαλλιά σου σε 3 σημεία. Μέση και στα 2 άκρα. Και κάπου εδώ να σου πω πως αφού τις αγοράσεις, θα πρέπει να τις πας στον κομμωτή σου να σου πάρει τα μέτρα για να μπουν τα κλιπς. Αυτό θα το κάνει μία μοδίστρα. Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου και τα είδη κομμωτηρίου έχουν κάποια μοδίστρα με την οποία συνεργάζονται. Φρόντισε ώστε τα κλιπς να είναι γερά γιατί δεν είναι καθόλου δύσκολο να μπουν κλιπς με ευαίσθητο κούμπωμα και να μην δένει η τρέσα με τίποτα. Η διαδικασία της εφαρμογής στο κεφάλι σου με τον καιρό θα είναι υπόθεση ενός λεπτού.
Για μια πλούσια αλογοουρά, πιάνεις τα μαλλιά σου κότσο με ένα λεπτό, σφιχτό λαστιχάκι αφού το κάνεις αυτό κλείνεις τα κλιπς γύρω από το δεμένο σου μαλλί, όσο κοντά στο λαστιχάκι. Στη συνέχεια παίρνεις μία λεπτή τούφα από την τρέσα και την γυρνάς γύρω γύρω από το λαστχάκι, ώστε να το κρύψεις. Ολοκληρώνεις τον κότσο πιάνοντας την άκρη του μαλλιού με ένα τσιμπιδάκι.
Πώς φροντίζεις τις τρέσες
Κάτι που δεν θα σου πει ποτέ κανείς γι’ αυτές, είναι πως οι τρέσες απεχθάνονται το υπερβολικό κρύο. Δεν έχω ιδέα γιατί, αλλά όσες φορές βρεθήκαμε παρέα στα χιόνια, αγρίεψαν, έγιναν σαν στάχυα. Αν σου συμβεί αυτό, με ένα καλό χτένισμα και με προσεκτικές κινήσεις- για να μην μπλεχτούν παραπάνω με τα δικά σου μαλλιά- η κατάσταση σώζεται. Επίσης, απόφυγε όσο μπορείς να τις πας για μπάνιο στη θάλασσα. Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να βουτήξετε παρέα.
Λούσιμο συχνό δεν θέλουν. Μία φορά την εβδομάδα φτάνει και περισσεύει. Χρησιμοποίησε ένα καλό σαμπουάν κι ένα ποιοτικό conditioner- όχι κάτι διαφορετικό από αυτά που χρησιμοποιείς για τα δικά σου μαλλιά. Αν θες να τις μαλακώσεις και για να παραμείνουν στιλπνές, τις βουτάς μια φορά τον μήνα σε λεκάνη με νερό κι ένα καπάκι μαλακτικό ρούχων. Κατά τ’ άλλα, ισιώνεις υπομονετικά με το πιστολάκι και όταν βρεθείς στο κομμωτήριο, τις παίρνεις μαζί σου όχι μόνο για να σου τις λούσουν, αλλά κυρίως για να σου τις ισιώσουν με την πρέσα. O καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι με steam pod. Εννοείται πως παίρνουν ρόλεϊ, ψαλίδι, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Η τρέσα είναι ανθεκτική. Όσο κι αν βλέπεις το μαλλάκι της να σπάει, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, έχει μπόλικο πράμα. Γενικώς, μην σκας για τρίχες.