Τι είναι το dermaroller και πόσο καταπολεμά την τριχόπτωση;
- 18 ΝΟΕ 2024
Αν τσεκάρεις τα trends στο TikTok ψάχνοντας το επόμενο hack για να φροντίσεις τα μαλλιά σου, να θυμάσαι πάντα αυτή τη συμβουλή: να είσαι επιφυλακτική! Κι αυτό ισχύει για όλα τα hacks, είτε στο skincare είτε στη διατροφή και οπουδήποτε αλλού. Το ότι ο αλγόριθμος σου εμφανίζει ψηλά-ψηλά το #hairslugging και το #doubleshampooing δεν σημαίνει ότι πρέπει να πασαλείβεις το κεφάλι σου με λάδια ή να ξοδεύεις το ένα σαμπουάν μετά το άλλο… Κάποια απ’ αυτά τα hacks είναι χρήσιμα, αλλά όχι για όλα τα κεφάλια, κάποια σκέτο χάσιμο χρόνου και μερικά μπορεί να σου δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα πας να λύσεις.
Προβλήματα των μαλλιών όπως η τριχόπτωση και η αραίωση μπορεί πράγματι να σε φρικάρουν και να σου δημιουργήσουν ένα σωρό ψυχολογικά προβλήματα: σε μία έρευνα διάβασα ότι η τριχόπτωση προκαλεί από άγχος και κοινωνική απόσυρση μέχρι χαμηλές επιδόσεις στη δουλειά και το σεξ, δηλαδή συμπτώματα που εμφανίζουν άνθρωποι με χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες! Οπότε το καταλαβαίνω απόλυτα να ψάχνεις τρόπους να ενισχύσεις την τριχοφυΐα στο κεφάλι σου, γι’ αυτό στη συνέχεια θα σου ξεκαθαρίσω αν είναι ασφαλές να το κάνεις με ένα dermaroller.
Microneedling στο κεφάλι: να το δοκιμάσεις ή όχι;
Μέχρι πρότινος γνώριζες το dermaroller ως το εργαλείο ομορφιάς για μεσοθεραπεία στο πρόσωπο. Με τις μικροσκοπικές ακίδες του δημιουργεί σχεδόν αόρατες πληγές στην επιδερμίδα προκαλώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, των δύο πρωτεϊνών που έχει μεγάλη ανάγκη η επιδερμίδα σου αλλά δεν μπορεί να παράξει σε επαρκείς ποσότητες καθώς μεγαλώνεις. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται microneedling και μπορεί να την έχεις δει στο TikTok ως μια σωτήρια μέθοδο για πιο πλούσια μαλλιά: «Δεν είναι αστείο», λέει μια χρήστρια που το έχει δοκιμάσει στο κεφάλι του, ενώ μια άλλη εύχεται να γνώριζε νωρίτερα τα οφέλη του στην ανάπτυξη της τρίχας. Φυσικά υπάρχουν και πολλά βιντεάκια που δείχνουν κεφάλια με αραιά μαλλιά πριν το microneedling και με πυκνά σαν να έχει γίνει εμφύτευση μετά.
Τι λένε όμως οι ειδικοί, που πάντα πρέπει να τους συμβουλεύεσαι προτού πειραματιστείς με μια τέτοια ελαφρώς παρεμβατική διαδικασία στο κεφάλι σου; Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προτείνει το microneedling ως μία από τις ενδεδειγμένες θεραπείες στο σπίτι για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Στη ουσία, οι μικροσκοπικές πληγές που προκαλεί το dermaroller αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος βοηθώντας την ανάπτυξη της τρίχας.
Συγκεκριμένα, η ΑΑΔ παρουσιάζει τα ευρήματα μιας έρευνας σε γυναίκες και άντρες 20-35 ετών, όπου όσοι ακολούθησαν μια θεραπεία με μινοξιδίλη και microneedling παρουσίασαν έπειτα από μερικές εβδομάδες καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι τα άτομα που λάμβαναν μόνο μινοξιδίλη. Όπως φαίνεται πάντως και από άλλες έρευνες, το microneedling είναι αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες, όπως οι ενέσεις με κορτικοστεροειδή.
Τι να προσέξεις αν κάνεις microneedling στο κεφάλι
Αρχικά, συζήτησέ το με δερματολόγο – κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι όχι με τη χρήση dermaroller στο κεφάλι, γιατί το microneedling αντενδείκνυται αν έχεις έκζεμα ή ψωρίαση, ενώ μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβήματα αν δεν εφαρμοστεί σωστά και με ακρίβεια κινήσεων.
Τα dermarollers για το τριχωτό της κεφαλής έχουν μεγαλύτερες ακίδες από εκείνα για το πρόσωπο, και, φυσικά, πρέπει να τα χρησιμοποιείς στο σπίτι το ίδιο προσεκτικά: να τα απολυμαίνεις καλά πριν από τη χρήση για να μην προκληθεί μόλυνση και να τα περνάς από το τριχωτό με ήπιες κινήσεις ώστε να μην το τραυματίσεις και να μην καταστρέψεις τις ρίζες των τριχών. Έπειτα από μια εφαρμογή πρέπει να περιμένεις μέχρι την επόμενη ώστε να επουλωθούν καλά οι πληγές και να ανανεωθεί το δέρμα του τριχωτού, αλλά και να απλώνεις ένα ειδικό serum (π.χ. με πεπτίδια), να αποφεύγεις τον ήλιο και την έντονη εφίδρωση. Το microneedling ενδείκνυται μια φορά ανά 2-4 εβδομάδες για ήπια τριχόπτωση, ή ανά 15 μέρες για μέτρια ή σοβαρή. Για μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια, μπορείς φυσικά να κλείσεις ραντεβού για να σου κάνει microneedling δερματολόγος.