Τι πραγματικά συμβαίνει και γκριζάρουν τα μαλλιά με το χρόνο;
- 4 ΔΕΚ 2016
Για τις περισσότερες γυναίκες, είναι ένα μικρό σοκ όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά άσπρη τρίχα στα μαλλιά τους. Άλλες από τα 40 και μετά, άλλες λίγο έως αρκετά νωρίτερα.
Έχεις, αλήθεια, αναρωτηθεί ποτέ τι πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό σου και παρατηρείς όλο και περισσότερες τρίχες με το πέρασμα των χρόνων στα μαλλιά σου;
Η αλήθεια είναι πως είναι τόσο συνηθισμένη αυτή η εικόνα, που απλώς την αποδεχόμαστε χωρίς να μας απασχολεί τι διεργασία συντελείται ώστε να φτάσουν τα μαλλιά σε αυτό το αποτέλεσμα. Κι όμως, γίνεται κάτι πολύ συγκεκριμένο πριν μια γυναίκα αρχίσει να αποχαιρετά το χρώμα των μαλλιών της.
Τα μαλλιά σου δεν είχαν πάντα το χρώμα που έχουν τώρα. Όσο είσαι έμβρυο στη μήτρα της μητέρας σου, τα μαλλιά σου είναι λευκά. Όταν τα μελανοκύτταρα αρχίζουν να σχηματίζονται, τότε σταδιακά τα μαλλιά αποκτούν ένα πιο φυσικό χρώμα. Αν αυτό το χρώμα θα είναι μαύρο, καστανό, κόκκινο, ξανθό ή ένας συνδυασμός κάποιων εξ αυτών, εξαρτάται από την κατανομή, τον τύπο και την ποσότητα της μελανίνης στο μεσαίο στρώμα της τρίχας, το οποίο ευθύνεται για το χρωματισμό της.
Τα μελανοκύτταρα συνεχίζουν να εισάγουν μελανίνη στην κερατίνη της τρίχας, δίνοντας ως αποτέλεσμα το φυσικό χρώμα των μαλλιών σου. Ωστόσο, καθώς περνά ο χρόνος, ένα ένζυμο που ονομάζεται “τελομεράση” επιβραδύνει την παραγωγή μελανίνης, κάνοντας την τρίχα όλο και λευκότερη.
Όσο νωρίς και αν σου φανεί, αυτό που θα διαβάσεις τώρα, συνήθως, αυτή η διαδικασία ξεκινάει στα 30, 30 plus, χωρίς να είναι ο κανόνας. Και δεν είναι ο κανόνας γιατί, εκτός από την ηλικία, παίζει σημαντικό ρόλο και το DNA σου. Για να καταλάβεις αν η δεκαετία των 30 σου επιφυλάσσει κάποια τέτοια έκπληξη, δεν έχεις παρά να ανατρέξεις σε παππούδες και γονείς και να τους ρωτήσεις πότε απέκτησαν την πρώτη άσπρη τρίχα ή γενικά άρχισαν να ασπρίζουν.