Toner vs Essence: Ποια είναι η διαφορά τους και πότε τα χρησιμοποιείς
- 16 ΝΟΕ 2021
Toner vs Essence: Δύο όροι- προϊόντα που ακούς συχνά στον κόσμο της ομορφιάς και της περιποίησης της επιδερμίδας σου και πολλές φορές μπερδεύεις. Είναι το essence, το ίδιο με την τονωτική λοσιόν aka toner;
Πότε χρησιμοποιείται ένα toner και πότε ένα essence στη beauty ρουτίνα σου; Ποια είναι καταλληλότερη στιγμή να τα χρησιμοποιήσεις ανάμεσα στα στάδια καθαρισμού και περιποίησης και πώς τα εφαρμόζεις; Μπορεί το ένα να αντικαταστήσει το άλλο; Τι παραπάνω προσφέρουν στην επιδερμίδα; Έχουμε όλες τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα!
Toner (τονωτική λοσιόν):
Καθαρισμός, τόνωση, ενυδάτωση. Κλασικά αγαπημένο τρίπτυχο της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας εκατομμυρίων γυναικών εδώ και χρόνια. Στεκόμαστε στο δεύτερο στάδιο aka τόνωση και στη σημασία που έχει ένα toner στη beauty ρουτίνα μας. Στην πραγματικότητα, το toner/ τονωτική λοσιόν, όπως σου έχω ξαναπεί, απομακρύνει τυχόν ρύπους, νεκρά κύτταρα, σμήγμα ή υπολείμματα του μακιγιάζ που έμειναν στην επιδερμίδα μετά τον καθαρισμό. Ακόμη και το χλώριο ή μέταλλα από το νερό, προετοιμάζοντας την επιδερμίδα να δεχτεί τα προϊόντα φροντίδας που ακολουθούν. Με δύο λόγια, χρησιμοποιείς το toner μετά το καθημερινό ντεμακιγιάζ και τον καθαρισμό της επιδερμίδας ή την απολέπιση. Συνεχίζεις έπειτα με την essence και τα υπόλοιπα προϊόντα.
Ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου, μπορείς να επιλέξεις και το αντίστοιχο toner με βάση τη σύνθεσή του (για ακόμη περισσότερη λάμψη, κατά της λιπαρότητας, κατά της ξηρότητας). Τα περισσότερα περιέχουν ενεργά συστατικά όπως AHA, ρετινόλη, σαλικυλικό οξύ, βιταμίνες κλπ. Επαναφέρουν την ισορροπία στο pH της επιδερμίδας, τη φωτίζουν, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα με αποτέλεσμα να αναζωογονούν την επιδερμίδα.
Πώς το χρησιμοποιείς;
Εμπότισε ένα cotton pad με toner και πέρασέ το ταμποναριστά σε όλο το πρόσωπο, το λαιμό και την περιοχή του ντεκολτέ.
Essence (λοσιόν/ νερό ομορφιάς/ θαυματουργό νερό)
Μοιάζει με νερό- γιατί έχει πραγματικά μία πολύ ελαφριά, διαυγή, λεπτόρευστη φόρμουλα σαν αυτή του νερού- αλλά δεν είναι νερό. Δεν είναι serum, ούτε toner. Στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που ήρθε να προστεθεί (τουλάχιστον στη Δύση) από τις παραδοσιακές ασιατικές τελετουργίες περιποίησης της επιδερμίδας και για πολλές γυναίκες θεωρείται θαυματουργό (εξ’ ου και το θαυματουργό νερό). Για την ιστορία, το essence ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινή φροντίδας της επιδερμίδας που χρησιμοποιούνταν εδώ και αιώνες στην Ασία.
Ένα essence προσώπου, συνήθως είναι πιο ενυδατικό από μία τονωτική λοσιόν, περιέχει ενεργά συστατικά που εισχωρούν βαθιά μέσα στην επιδερμίδα, προετοιμάζοντάς την για το επόμενο βήμα, δηλαδή, το serum (ορό), χωρίς να φράζουν τους πόρους ή να αφήνουν ίχνη λιπαρότητας. Χρησιμοποιείται δηλαδή μετά την τονωτική λοσιόν και πριν τον ορό.
Βασικός στόχος του είναι αποκαθιστά σωστά την ισορροπία του pH στην επιδερμίδα, παρέχοντάς της πολύτιμα συστατικά που κλειδώνουν την υγρασία στην επιδερμίδα, αλλά και να αυξάνει τα ευεργετικά αποτελέσματα των προϊόντων που ακολουθούν στη ρουτίνα ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στις βαθύτερες στιβάδες της, αφήνοντάς την απαλή, φωτεινή και φρέσκια. Πλέον, σχεδόν σε όλα τα beauty brands μπορείς να βρεις essences που ανάλογα με τα δραστικά συστατικά τους (βιταμίνες, πεπτίδια κλπ), στοχεύουν στις ανάγκες της επιδερμίδας σου. Υπάρχουν πιο ενυδατικά, κατά των ελευθέρων ριζών (με πιο αντιοξειδωτική δράση), κατά των καφέ κηλίδων και πανάδων ή κατά των σημαδιών γήρανσης κλπ. Με δύο λόγια, ενώ τα toners αφαιρούν, τα essences έρχονται να προσθέσουν τα απαραίτητα στην επιδερμίδα.
Πώς το χρησιμοποιείς;
Σε αντίθεση με τα toners, τα essences μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ταμποναριστά με τα χέρια σου, στο πρόσωπό σου. Ρίχνεις μερικές σταγόνες στις παλάμες σου και στη συνέχεια τις τοποθετείς στο πρόσωπο και το λαιμό σου, εφαρμόζοντας ταμποναριστά μέχρι να απορροφηθεί το προϊόν.