ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εύκολο και αφράτο κέικ με σύκα, χωρίς αυγά ή βούτυρο

Τα σύκα τα αγαπώ γιατί μπορεί να σημαίνουν το τέλος του καλοκαιριού, όμως κάνουν την επιστροφή στον «πάγκο του κάθε κατεργάρη» λίγο λιγότερο μελαγχολική, λίγο πιο γλυκιά. Άμα βρεθώ με μπόλικα ζουμερά σύκα στο ψυγείο μου κι εφόσον δεν προφταίνω να τα απολαύσω όλα με το πρωινό μου γιαούρτι, τα κάνω είτε μαρμελάδα είτε clafoutis.

Κάποιες όμως φορές, σε μια προσπάθεια να αγαπήσω και πάλι την κουζίνα του σπιτιού μου και να ξεκινήσω επισήμως τη σεζόν γλυκών ψησιμάτων, ανάβω φούρνο, βγάζω μπολ, φουέ, σπάτουλα και ζυγαριά και σκαρώνω ένα απλό μοσχομυριστό λαδένιο κέικ “μαξιλάρι”, πάνω στο οποίο τα κομμένα σύκα μου θα αργοψηθούν και θα καραμελώσουν. Ένα -όχι πολύ γλυκό- αφράτο κέικ που μπορώ να τρώω με τον πρώτο καφέ της μέρας αλλά και όλες τις ώρες, γιατί καλά τα παγωτά, αλλά ο Σεπτέμβριος το χρειάζεται ένα ψημένο, ζυμένιο γλυκάκι.

  • Μερίδες: 10
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 70-75 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 2 ώρες & 10 λεπτά
  • Σκεύος: στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22εκ.

Υλικά για κέικ με σύκα:

  • 300 ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 260 γρ. καστανή ζάχαρη & 2 κ.σ. για τα σύκα
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 60 ml ηλιέλαιο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 6 φρέσκα σύκα, κομμένα σε τέταρτα

Εκτέλεση για το κέικ:

1) Ρίχνουμε το ξύδι στο ρόφημα αμυγδάλου και ανακατεύουμε.

2) Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τα 250 γρ. ζάχαρης, τη σόδα, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.

3) Προσθέτουμε το μείγμα με το ρόφημα αμυγδάλου, το εκχύλισμα βανίλιας, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.

4) Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα φόρμα και -αν χρειαστεί- ισιώνουμε την επιφάνειά του με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Από πάνω τοποθετούμε τα σύκα (πιέζοντάς τα ελαφρά) και τα πασπαλίζουμε με τις 2 κ.σ. ζάχαρης.

5) Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι στο κέντρο του (όχι σε σημείο με σύκο) και αν είναι υγρό το εσωτερικό, το αφήνουμε για άλλα 8-10 λεπτά ψήσιμο.

6) Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά.

7) Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες (να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου) και το σερβίρουμε.