Γιατί το να σχολιάζεις την εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων πρέπει να διώκεται νομικά
- 1 ΜΑΙ 2020
Την προηγούμενη εβδομάδα σας μίλησα για την αλλαγή που έκανα στη διατροφή μου, με στόχο όχι μόνο το επιθυμητό για μένα σώμα, αλλά για την υγεία μου και την υγεία της οικογένειάς μου.
Το προηγούμενό μου κείμενο ξεκίνησε με μία βιωματική αναφορά στο body shaming και στο σημερινό κείμενο θα συνεχίσω να γράφω από εκεί που σας είπα ότι: «Ο αγώνας μου με τα κιλά ήταν μάλλον ένας αγώνας με τη γνώμη των άλλων παρά με την πραγματικότητα».
Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ασχολούνται τόσο πολύ με την εξωτερική εμφάνιση των άλλων;
Γιατί το μέγεθός μας, πολύ συχνά καθορίζει τη θέση μας σε μια ομάδα και- κάποιες φορές- τον τρόπο με τον οποίο κάποιος θα σε χαρακτηρίσει για να σε περιγράψει;
Γιατί 9 στις 10 φορές που θα συναντήσουμε κάποιον στο δρόμο, θα βρει να μας πει κάτι για το πώς μοιάζουμε, στις πρώτες 3 φράσεις που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει;
Όπως: «Τι κάνεις; Πω πω, πόσο αδυνάτισες»/ «Πάχυνες λιγάκι ε; Γιατί;»/«Είσαι κουρασμένη ε;» – που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι ο συνομιλητής σου εννοεί πως η μούρη σου έχει δει και καλύτερες μέρες. Σε κάνει να αναρωτιέσαι πραγματικά, τι είναι αυτό το διαβολικό πράγμα που κάνει τους ανθρώπους να μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν πρώτα κάτι αρνητικό να σου πουν από το να προτιμήσουν να σου πουν μια καλή κουβέντα.
Ένα κακό σχόλιο μπορεί να φέρει έναν άνθρωπο σε καταστροφικό σημείο, ενώ μια καλή κουβέντα μπορεί να σώσει μια ζωή.
Κατά τη γνώμη μου, η δημόσια κριτική για την εικόνα των ανθρώπων, το κουτσομπολιό και τα κακόβουλα σχόλια πρέπει να διώκονται νομικά.
Μέχρι όμως να γίνω πρωθυπουργός και να βάλω αυτό το νόμο, ας ξεκινήσουμε με το να φτιάξουμε τα πράγματα στα οποία έχουμε εμείς τον έλεγχο, μιας και δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα για να αλλάξουμε τον τρόπο συμπεριφοράς αυτών των ανθρώπων.
Ξεκίνα λοιπόν κάνοντας μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σου:
-Τίνος επιλογή είναι η εικόνα σου;
-Σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι για τη εικόνα σου, κι αν ναι, αναρωτήσου, γιατί;
-Εσύ, πώς θέλεις να μοιάζεις;
Όταν απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις, η δύναμη θα είναι όλη στα χέρια σου σαν φωτόσπαθο στο χέρι του Jedi!
Η εμφάνισή σου είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Δεν αφορά κανέναν άλλο. Όταν το συνειδητοποιήσεις αυτό, δεν θα σε νοιάζει η γνώμη κανενός. Αν σε πληγώνει ο τρόπος που σε κοιτάει κάποιος, ή κάτι που άκουσες να λένε για σένα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάξεις εσύ τον τρόπο που λαμβάνεις το σχόλιο. Οι αγενείς άνθρωποι, οι bullies, οι εργαζόμενοι σε τηλεοπτικά πάνελ που λένε τη γνώμη τους για τα σώματα των διάσημων και όχι μόνο, η μαμά σου που αυθόρμητα ξεστόμισε το λάθος σχόλιο για τα παραπάνω η τα λιγότερα κιλά που έχεις, δεν θα αλλάξουν.
Αν τσακωθείς μαζί τους θα σε πουν από κομπλεξική μέχρι ανοργασμική.
Η δουλειά σου είναι για μια ακόμα φορά προσωπική
Στο κείμενο της προηγούμενης εβδομάδας, ο περισσότερος κόσμος αντέδρασε πολύ όμορφα. Υπήρξε, όμως, και κόσμος που ασχολήθηκε με το θέμα για λόγους άλλους από αυτούς που περίμενα. Και να σας πω την αλήθεια, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, δεν το είδα να ‘ρχεται. Η απορία τους ήταν γιατί εγώ που τόσο έχω μιλήσει για το body shaming, αποφάσισα να κάνω δίαιτα και να χάσω τόσα κιλά. «Τελικά δεν σου άρεσες όπως ήσουν, ε»;
Είναι το γνωστό “haters gonna hate”. Ποτέ δεν θα είσαι αρεστή σε όλους. Ποτέ δεν θα είναι για όλους κατανοητό αυτό που κάνεις και πάντα θα υπάρχει κάποιος να σχολιάσει αρνητικά ακόμα και την πιο ωραία σου φωτογραφία.
Ξέρεις κάτι; Είναι κι αυτό ok. Προσωπικά, αν με ρωτάς, μετά από 5 χρόνια με εγκυμοσύνες και λοχείες, είχα μεγάλη ανάγκη να νιώσω ελαφρύτερη. Είμαι ο ίδιος άνθρωπος σήμερα που είμαι 64 κιλά με τον άνθρωπο που έφτασε 84. Η ψυχή μου είναι ολόιδια, τα ταλέντα μου, η προσωπικότητά μου και ναι, και το σεξαπίλ μου.
Ο άντρας μου δεν μ’ έκανε ποτέ να νιώσω πως τα παραπάνω κιλά μου ήταν εμπόδιο στο να είναι το ίδιο ερωτευμένος μαζί μου. Έβρισκε πάντα κάτι όμορφο να μου πει γιατί με βλέπει όμορφη σε όλες μου τις εκφάνσεις. Και όταν κοιτάω αυτή την υπέροχη φωτογραφία εκείνου του καλοκαιριού που είμαι 6 μηνών λεχώνα, βλέπω όλη την ομορφιά του γυναικείου σώματος που προσαρμόστηκε για να φιλοξενήσει τα 2 θαύματα της ζωής μου και λατρεύω την κοιλίτσα μου κι ας μην είναι η κοιλίτσα που επιλέγω να έχω σήμερα, 1 χρόνο μετά.
Μερικές φιλικές συμβουλές:
> Είσαι όμορφη όταν είσαι χαρούμενη. Κάνε πράγματα που σ’ ευχαριστούν και γέλα συχνά. Μην αφήνεις να σου χαλάει το κέφι με ασήμαντα πράγματα.
> Να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους. Ένας άνθρωπος που είναι όμορφος μέσα του βλέπει την ομορφιά παντού. Απομάκρυνε όσο γίνεται τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου.
> Δώσε στο σώμα σου χρόνο να προσαρμόζεται στις αλλαγές. Αν έχεις γεννήσει πρόσφατα, μην βιαστείς να μπεις στα παλιά σου τζιν. Άσε το σώμα να επανέλθει με την ησυχία του και τη ψυχούλα σου να απολαύσει τη διαδικασία.
> Μη στερείσαι σε ακραίο σημείο. Αν περνάς φάση που θες να τρως γλυκά κάθε μέρα, κάν’ το. Να είσαι όμως συνειδητοποιημένη.
Δώσε στον εαυτό σου μια ωραία διορία και μετά γύρνα σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή.
> Μην ξεχνάς ποτέ ότι το φαγητό είναι το καύσιμο που κάνει το σώμα σου να λειτουργεί σωστά. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς αντιμέτωπη με σχόλιο που έχει να κάνει με την εμφάνισή σου, απάντησε με μπρίο: «Δεν σε ρώτησα», κάνε και μια ωραία στροφή με τίναγμα μαλλιού κατά την αποχώρησή σου αν θες να κάνεις το ξάφνιασμα του συνομιλητή σου να διαρκέσει λίγο παραπάνω.
> Ό,τι κι αν κάνεις μην επιβαρύνεις την υγεία σου. Είναι οk να είσαι όσα κιλά θέλεις, λίγα ή πολλά, αρκεί να μην βάλεις σε κίνδυνο τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου, σωματική ή ψυχολογική, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
> Μην προσπαθείς να μοιάσεις σε κανέναν άλλο. Πάρε έμπνευση από την πορεία ή τον τρόπο που κάποιος έφτασε στο σημείο που θες να φτάσεις και έχε πάντα στο μυαλό σου πως η διαφορετικότητά σου είναι αυτή που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις και όχι η ομοιότητά σου με κάποιον άλλο.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δεις μια live αναπαράσταση όλων αυτών που σου έγραψα, από την ομιλία μου στο TED του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών πριν 3 χρόνια.
Love
P