Ιράν: Ένα ταξίδι εκτός ατζέντας στην Περσία. Όλα όσα πρέπει να κάνεις
- 19 ΣΕΠ 2023
Ιράν, μια χώρα γεμάτη αντιθέσεις, μυρωδιές, γεύσεις και έντονα συναισθήματα! Βρέθηκα εκεί για πρώτη φορά πριν λίγους μήνες και ανακάλυψα μια χώρα και έναν λαό πολύ διαφορετικά σε σχέση με όσα είχα ακούσει και διαβάσει. Μια χώρα μαγευτική, όπου το παρελθόν της είναι τόσο μεγάλο και σημαντικό που πολλές φορές παραμερίζει το σήμερα. Ενώ οι ντόπιοι, είτε είσαι σε μεγάλες πόλεις είτε βρεθείς στα χωριά, είναι άνθρωποι χαμογελαστοί και τόσο ευχάριστοι. Νιώθουν την ανάγκη να σου εξηγήσουν τη δική τους οπτική γωνία και από τα πρώτα πράγματα που θα σε ρωτήσουν – μετά το αν θέλεις τσάι, φυσικά – είναι πώς τους βλέπουμε και τι εντύπωση έχουμε για το Ιράν στη χώρα μας!
Πολλοί Έλληνες ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στο Ιράν και να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της Περσίας και της αυτοκρατορίας της, αλλά είτε δε βγάζουν άκρη σχετικά με το πώς να εισέλθουν στο Ιράν, είτε προβληματίζονται για το αν μπορούν να ταξιδέψουν εκεί με ασφάλεια και εντός των ορίων που θέτει το τρέχον καθεστώς.
Από το Σεπτέμβριο του 2022 εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν, καθώς οι γυναίκες αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, η πρόσβαση του ταξιδιώτη στη χώρα επηρεάστηκε, κυρίως ως προς τη συνείδησή του. Είναι μια ασφαλής χώρα το Ιράν; Πώς θα με αντιμετωπίσουν που είμαι γυναίκα; Υπάρχει άραγε μίσος για το δυτικό κόσμο όπως ακούγεται στα ΜΜΕ; Θα μπορώ να κινούμαι ελεύθερα και με ασφάλεια σε μια χώρα που η Δημοκρατία της είναι Ισλαμική;
Όλες αυτές και άλλες ακόμα ερωτήσεις, τριγυρνούσαν μες στο μυαλό μου, αλλά η δίψα μου να γνωρίσω μια τόσο αμφιλεγόμενη χώρα ήταν μεγαλύτερη από το φόβο και τις προκαταλήψεις των γύρω μου. Άλλωστε, είμαι της άποψης πως για να βγάλεις συμπέρασμα για ένα μέρος, πρέπει να το αφουγκραστείς, να το μυρίσεις, να το νιώσεις και να το δεις μόνος/η σου!
Τελικά Ιράν ή Περσία;
Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για την ίδια χώρα! Η αναφορά στην Περσία γίνεται περισσότερο στο πλαίσιο της ιστορίας και της κληρονομιάς του αρχαίου βασιλείου της Περσικής Αυτοκρατορίας. Το Ιράν αφορά τη σύγχρονη Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Τεχεράνη
Το ταξίδι ξεκινάει από την πρωτεύουσα, πόλη όμορφη, χτισμένη στις παρυφές της οροσειράς Αλμπόρζ. Σε υψόμετρο 1200 μέτρων και μόλις 110 χιλιόμετρα από την Κασπία θάλασσα. Η διαμονή εδώ είναι πάμφθηνη, οπότε προτίμησε να μείνεις σε κάποιο καλό ξενοδοχείο κεντρικά, ώστε να μπορείς να μετακινηθείς κυρίως με τα πόδια. Η πόλη σφύζει από ζωή και είναι γεμάτη φοιτητές και φοιτήτριες που σε κάνουν να νιώθεις αμέσως φιλικά vibes. Πολλά μοντέρνα καφέ και τσαγερί είναι γεμάτα από νέους που γελούν και μιλάνε δυνατά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα δεις κοπέλες με μοντέρνα κουρέματα και όμορφο μακιγιάζ, που διακριτικά ρίχνουν το μαντήλι στους ώμους όσο πίνουν τον καφέ/το τσάι τους.
Τι να κάνεις:
Μην παραλείψεις να πας για φαγητό στο χέρι, στον πεζόδρομο Bab Homayoon Tourism Passage και για νυχτερινό street food στο open market 30th Tir Street Foods. Οι κλειστές αγορές είναι για μένα τα κρυφά διαμαντάκια κάθε πόλης! Έτσι λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το Tehran Grand Bazaar και το Tajrish Bazaar. Οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά θα σε τρελάνουν και θα θέλεις να αγοράσεις τα πάντα.
Στο 2ο bazaar θα βρεις και το πιο νόστιμο street food! Να πιεις τον καφέ σου στο Lavender cafe του Μουσείου του Σινεμά και να μπεις και στο μουσείο. Ο ιρανικός κινηματογράφος είναι ένας από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως άλλωστε.
Μια επίσκεψη και στο παλάτι Golestan, είναι εξίσου απαραίτητη. Τα ανάκτορα του Σάχη, με τους υπέροχους κήπους, τα σιντριβάνια, που βρίσκονται στο μέσο περίπου της τεράστιας πόλης θα σου δώσουν και μια διαφορετική οπτική της πόλης. Αν είσαι των μουσείων, σημείωσε να επισκεφθείς το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο το Μουσείο Χαλιού του Ιράν. Ενώ αν αγαπάς τα πάρκα και το πράσινο, τότε κάνε την απογευματινή σου βόλτα στο Laleh Park και πιες τον καφέ σου στο Laleh Self-employed Bazaar που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Για πανοραμική θέα της πόλης, ανέβα στον Milad Tower!
Ισφαχάν
Και φτάσαμε στο ρόδο του Ισπαχάν ή αλλιώς την μπλε πόλη του Ιράν! Εδώ θα πάθεις το πρώτο σου σοκ όταν περπατήσεις στην τεράστια πλατεία Naghsh-e Jahan, από το μέγεθος και την ομορφιά της. Κάνε τη βόλτα σου το πρωί νωρίς για να επισκεφθείς το μεγάλο τζαμί – Shah Mosque – και μετά χάσου μέσα στο Grand Bazaar της Ισφαχάν και στα πίσω δρομάκια της πλατείας. Το απόγευμα και αφού πέσει ο ήλιος do it like a local και άραξε για πικ νικ στο γρασίδι της πλατείας.
Τι να κάνεις οπωσδήποτε:
Να πιεις το πρώτο καφεδάκι της ημέρας στο κρυφό lefte cafe, ενώ για βραδινό φαγητό πρέπει να πας οπωσδήποτε στο φανταστικό Azadegan Cafe, παλιά αντικερί με πεντανόστιμο φαγητό! Αναζήτησε επίσης το γλυκό gaz και το πιάτο beryan! Αν προτιμάς το φαγητό στο χέρι, τότε να πας για νυχτερινό street food (πατάτα τηγανιτή) στην οδό Hafez.
Τέλος, μια γειτονιά αυθεντική, όμορφη και πιο νεανική που πρέπει να ανακαλύψεις, είναι η αρμένικη γειτονιά Jolfa. Όταν κουραστείς από το περπάτημα, κάνε στάση για καφέ στο παραδοσιακό Bahar Narenj Cafe!
Σιράζ
Μπορεί το Ισφαχάν να είναι πιο γνωστό, αλλά εγώ αγάπησα λίγο περισσότερο τη Σιράζ. Ακόμα πιο αυθεντικό vibe, φιλικοί locals, νόστιμα πιάτα και πολλά χαλιά! Και το πιο ενδιαφέρον; Εδώ θα βρεις και το μοναδικό ροζ τζαμί! Ω ναι! Είναι όντως ροζ και είναι γεμάτο λουλούδια! Εντελώς girly φάση!
Τι να κάνεις οπωσδήποτε. Εδώ θα στα βάλω σε λίστα:
– Βόλτα στο Valik Bazaar
– Επίσκεψη στο ροζ τζαμί πολύ πρωί για συγκλονιστικές φωτογραφίες χωρίς κόσμο και για να δεις το πολύχρωμο παιχνίδισμα του ηλίου στα βιτρό του τζαμιού
– Για καφέ και μεσημεριανό φαγητό στο Elephant Cafe που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στο Valik Bazaar και εκεί δίπλα θα βρεις και τα διάσημα περσικά χαλιά – στο Fill Sarai
– Βόλτα στους κήπους Eram
– Δοκίμασε τοπικές γεύσεις: falude shirazi και το πιάτο Do Piazeh Aloo
Περσέπολη
Αν υπάρχει ένα μέρος στο Ιράν που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς, αυτό είναι η Περσέπολη, αρχαία πρωτεύουσα της Περσικής αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών κάποτε. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Unesco πλέον.
Βάλε 2 διανυκτερεύσεις στη Σίραζ και αφιέρωσε μισή ημέρα στην εξερεύνησή της. Υπολόγιζε ότι απέχει κάτι λιγότερο από μία ώρα και μπορείς να πάρεις ταξί ή να κάνεις ένα day trip tour μέσω τοπικών, ταξιδιωτικών γραφείων. Στο μαγαζάκι-καφέ έξω από τον χώρο της Περσέπολης, θα βρεις πάμφηνο καφέ, παγωτό και κάτι περίεργα ροφήματα τύπου frappuccino που είναι ό,τι πρέπει για να σε δροσίσουν μετά την επίσκεψή σου. Το μέρος θα σου κόψει την ανάσα. Να πας πρωινή ώρα και να φοράς -οπωσδήποτε- αντιηλιακό και καπέλο.
Nice to know
-Το Ισλάμ είναι η κύρια θρησκεία στην οποία ανήκει περισσότερο από 98% του πληθυσμού. Το υπόλοιπο 2% είναι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες συμπεριλαμβανομένων Χριστιανών, Εβραίων και Ζωροαστρών.
– Η επίσημη γλώσσα του Ιράν είναι τα Φαρσί ή Περσικά
– Για να μπεις στη χώρα χρειάζεσαι ταξιδιωτική ασφάλιση και βίζα, συνεπώς η Ιρανική Πρεσβεία θα γίνει ο καλύτερος φίλος σου μέχρι να πάρεις την έγκριση (και εφόσον δεν πας με ταξιδιωτικό γραφείο)
– Από τη στιγμή που φτάνεις στο Ιράν, αν είσαι γυναίκα πρέπει να φοράς στο κεφάλι σου τα επονομαζόμενα hijab καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σου στη χώρα. Η αλήθεια είναι πως στο ταξίδι μου, κάθε φορά που έβγαινα από το ξενοδοχείο και μέχρι το βράδυ που γύριζα έπρεπε να το φοράω. Παρόλα αυτά, δεν είναι τόσο αυστηρά τα πράγματα ως προς το να φοράς σανδάλια ή κοντομάνικα. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι όλα τα ρούχα σου να είναι αεράτα και όχι στενά, να μην διαγράφουν δηλαδή το σώμα.
– Οι άντρες απαγορεύεται να φορούν κοντά παντελόνια σε δημόσιους χώρους.
– Συνάλλαγμα κάνεις είτε σε ATM είτε στο αεροδρόμιο, αλλιώς στα μικρά ανταλλακτήρια μέσα στις πόλεις, αλλά αν δε μιλάς φαρσί ή δεν έχεις κάποιον ντόπιο μαζί σου, δύσκολα θα βγάλεις άκρη.
– Πολύ σημαντικό: το ίντερνετ αυτή τη στιγμή ελέγχεται από το κράτος, συνεπώς πολλά social media αλλά και υπηρεσίες email, δεν ανοίγουν όσο είσαι στην Περσία. Κοινό μυστικό, ειδικά των νεότερων ντόπιων, η χρήση VPN εφαρμογών για πρόσβαση στο internet.
– Στα ξενοδοχεία έχουν την πολιτική να κρατάνε το διαβατήριό σου μέχρι το check out. Έχε το εκτυπωμένο λοιπόν ή σκαναρισμένο στο κινητό, ώστε να το έχεις πάντα μαζί σου.
– Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος μετακίνησης στη χώρα είναι το τρένο. Το σιδηροδρομικό δίκτυο ενώνει σχεδόν όλες τις κύριες πόλεις του Ιράν, όπως την Τεχεράνη, την Μασχάντ, την Ταυρίδα, το Ισφαχάν, το Σιράζ και το Κερμάν. Εισιτήρια εδώ. Ενδεικτικό κόστος: σε κουπέ 2 ατόμων με κρεβάτια, πρωινό και μεσημεριανό, κόστος 60 ευρώ.
Το Ιράν είναι από τα μέρη που καταφέρνουν να σου αλλάξουν όλα όσα πιστεύεις. Μια ευχάριστη έκπληξη με δοτικούς ντόπιους και συγκλονιστικά αξιοθέατα. Είναι μια χώρα όμως που σε προβληματίζει κιόλας, σε αναγκάζει να σκεφτείς και να συνειδητοποιήσεις πόσο τυχερή είσαι για όλα όσα έχεις και κάνεις πίσω στη χώρα σου. Αυτό το ταξίδι δεν είναι για όλους, αλλά είναι μόνο για όσους αντιμετωπίζουν κάθε καινούρια χώρα που επισκέπτονται, ως έναν λευκό καμβά, που πάνω του θα ζωγραφίσουν αυτά που οι ίδιοι θα νιώσουν φτάνοντας εκεί και όχι αυτά που άκουσαν από άλλους.