FOOD FACTORY

Καθαρά Δευτέρα: Συνταγή για παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και εν γένει το σαρακοστιανό τραπέζι θα έχει σίγουρα κλασικά κι αγαπημένα ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Υλικά

60-70 αμπελόφυλλα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
8 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
3 κ.σ. δυόσμο ξερό
αλάτι, πιπέρι
χυμό από 4 λεμόνια
ξύσμα από 1 λεμόνι
μισό φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. ρύζι καρολίνα

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τη μισή ποσότητα από το λεμόνι και το λάδι.

2. Το μείγμα μας είναι έτοιμο. Στη συνέχεια, το βάζουμε μέσα στα φύλλα, τα τυλίγουμε και τα τοποθετούμε σε σειρές μέσα στην κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε με ένα μικρό πιατάκι.

3. Σε ένα μπολ βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με το λάδι και λίγο αλάτι, τα ανακατεύουμε πολύ καλά για να ενωθούν μεταξύ τους και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.

4. Προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να τα σκεπάσει και τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 25 λεπτά.