Κέικ καρότου χωρίς αυγά, αφράτο και ζουμερό
- 18 ΦΕΒ 2020
Ποιος θα περίμενε ότι ένα τόσο κοινό λαχανικό, όπως το καρότο, θα αποτελούσε την βάση για ένα από τα αγαπημένα κέικ σε όλο τον κόσμο; Αν κρίνω από το πόσο σταθερά δημοφιλής είναι αυτή η συνταγή στο blog μας, φαίνεται ότι κι εσύ τρέφεις μεγάλη αγάπη για το περίφημο κέικ καρότου. Δεν σε αδικώ. Πως να μην λυγίσεις μπροστά στο αφράτο, ζουμερό, αρωματικό από τα μπαχαρικά και υπέροχα σκουρόχρωμο λαδένιο κέικ, ειδικά όταν καλύπτεται από ένα πέπλο ολόγλυκου δροσερού γλάσου;
Σκέψου τώρα να μπορούσες να φτιάξεις μια εκδοχή αυτού του κέικ, δίχως αυγά, δίχως τυρί κρέμα ή βούτυρο, εντελώς νηστίσιμο και vegan, εντελώς πεντανόστιμο όπως το κλασικό. Γιατί; Μπορεί να είσαι vegan, μπορεί να νηστεύεις, μπορεί να έχεις αλλεργία στα αυγά ή μπορεί τίποτα από όλα αυτά. Μπορεί απλώς να θέλεις να το δοκιμάσεις για αυτό που είναι: ένα υπέροχο κέικ καρότου.
Κέικ καρότου χωρίς αυγά (νηστίσιμο & vegan)
Μερίδες: 10
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50-60 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες & 10 λεπτά
Σκεύος: στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22εκ.
Υλικά για το κέικ:
380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ½ κ.γ. (κοφτό) μαγειρική σόδα
2 κ.γ. κανέλα
⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
¼ κ.γ. αλάτι
130 ml ηλιέλαιο
200 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
300 ml ρόφημα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη
300 γρ. καρότα, τριμμένα
Υλικά για το frosting:
75 γρ. επάλειμμα με έλαιο καρύδας
150 γρ. vegan τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. ρόφημα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
280 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
1) Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και το αλάτι.
2) Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα, το ηλιέλαιο, την καστανή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το ρόφημα αμυγδάλου.
3) Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ενωθούν τα μείγματα σε ενιαίο μείγμα.
4) Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα, μέχρι να μοιραστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
5) Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50-60 λεπτά.
6) Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το frosting (γλάσο). Βάζουμε σε μπολ το vegan τυρί κρέμα, το επάλειμμα καρύδας, το ρόφημα αμυγδάλου και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για 1 λεπτό με μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψει.
7) Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά, μέχρι να έχουμε ενιαίο μείγμα. Εάν έχουν μείνει υπολείμματα άχνης, τα ενσωματώνουμε με σπάτουλα.
8) Βάζουμε το frosting στο ψυγείο να σφίξει, για τουλάχιστον 2 ώρες.
9) Όταν ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
10) Για να γλασάρουμε το κέικ, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 2 ώρες.
11) Απλώνουμε το frosting ομοιόμορφα στην επιφάνεια του κέικ και σερβίρουμε.
Extra tips:
Βρίσκουμε το vegan τυρί κρέμα και το επάλειμμα καρύδας, σε καταστήματα με βιολογικά και προϊόντα ειδικής διατροφής καθώς και σε ειδικά τμήματα μεγάλων σουπερμάρκετ.
Μπορούμε να ψήσουμε το κέικ 2-3 μέρες πριν το σερβίρουμε, να το φυλάξουμε (όταν κρυώσει εντελώς) σε θερμοκρασία κουζίνας, καλυμμένο για να μην στεγνώσει και να ετοιμάσουμε το frosting την ημέρα σερβιρίσματος. Από τη στιγμή που θα το γλασάρουμε, φυλάμε όσο περίσσεψε στο ψυγείο.
Ακολούθησε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.