MADAME GINGER

Συνταγή για κουνουπίδι και σελινόριζα ογκρατέν με φέτα

Το πρώτο πιάτο που σου έρχεται στο μυαλό με τη λέξη ογκρατέν (au gratin), είναι σίγουρα οι πατάτες. Έλα όμως που μπορείς να βάλεις σε ογκρατέν ό,τι λαχανικό ή ρίζα εποχής σου γεμίσει το μάτι στον μανάβη και να βγει τόσο νόστιμο, που δεν θα το πιστεύεις.

Το ταπεινό κουνουπίδι και η σελινόριζα βάζουν τα καλά τους, ντύνονται με μια πλούσια μπεσαμέλ ελαιόλαδου (χωρίς αυγά!), μπλέκονται με θρυμματισμένη φέτα και ανάμικτο τριμμένο τυρί. Μέσα στον φούρνο, μεταμορφώνονται σε μια τυρένια πανδαισία γεύσης! Αν φτιάξεις αυτό το ταψί ογκρατέν σαν συνοδευτικό σε τραπέζι, να θυμάσαι ότι σε προειδοποίησα: θα κλέψει την παράσταση και θα εξαφανιστεί, ακόμα κι απ’ τους πιο δύσκολους.

Κουνουπίδι και σελινόριζα ογκρατέν με φέτα

Μερίδες: 6-8
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Σκεύος: πυρίμαχο σκεύος ή ταψί 30X20εκ.

Υλικά για το ογκρατέν

1 μεγάλο κουνουπίδι (τα μπουκετάκια)
1 μέτρια σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
200 ml νερό
2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
70 γρ. ανάμικτο τριμμένο τυρί
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
4 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για την μπεσαμέλ με ελαιόλαδο:

80 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
50 γρ. ανάμικτο τριμμένο τυρί

Εκτέλεση:

1) Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα μπουκετάκια κουνουπιδιού, τη σελινόριζα και το σκόρδο. Περιχύνουμε με το γάλα και το νερό, αλατίζουμε και το βάζουμε να σιγοβράσει με το καπάκι κλειστό. Αφού πάρει βράση, ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν για 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

2) Λαδώνουμε πυρίμαχο σκεύος, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το κουνουπίδι και τη σελινόριζα από το γάλα και τα μεταφέρουμε στο σκεύος. Ρίχνουμε τα φυλλαράκια θυμάρι στο ζεστό γάλα.

3) Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς.

4) Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για να μην σβολιάσει.

5) Το ρίχνουμε όλο, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, για 7-8 λεπτά, μέχρι να πήξει.

6) Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανάμικτο τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί.

7) Ρίχνουμε στο σκεύος τη φέτα και τη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος.

8) Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το ανάμικτο τριμμένο τυρί και τη φρυγανιά.

9) Ψήνουμε το ογκρατέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα ή στον αέρα με grill (αν έχει ο φούρνος μας αυτή την ρύθμιση), για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να λιώσουν τα τυριά.

10) Σερβίρουμε το ογκρατέν ζεστό ή χλιαρό. Καλή όρεξη!

Ακολούθησε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.

Exit mobile version