Μια ψυχοθεραπεύτρια δίνει 8 σωτήριες συμβουλές για το άγχος και τον φόβο της εποχής
- 2 ΑΠΡ 2020
H ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Αθανασάκου, μιλά στο Ladylike και δίνει πολύτιμες συμβουλές για την ψυχική μας υγεία στον καιρό του κορονοϊού.
Και ξαφνικά το “Τι κάνεις;” αντικαταστάθηκε με “Πώς είσαι;” Μετά από τρεις γεμάτες εβδομάδες παραμονής στο σπίτι παρατήρησα πως άλλαξε ο τρόπος που χαιρετώ τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Μια πιο τυπική πλην συνηθισμένη φράση έδωσε τη θέση της σε μία άλλη που δηλώνει πιο έκδηλα το ενδιαφέρον για τη σωματική και συναισθηματική κατάσταση του άλλου. Όσο οι μέρες περνούν και το τέλος της κατάστασης αυτής μοιάζει να ξεμακραίνει, τόσο πιο έντονα επηρεάζεται η ψυχολογία μας.
Γι’αυτό και εγώ απευθύνθηκα στην ειδικό προκειμένου να ανακαλύψω τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ψυχολογικές πιέσεις της εποχής. Η Δήμητρα Αθανασάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μου σχετικά με το πώς η πανδημία επηρεάζει τη συναισθηματική και ψυχική μας υγεία και έδωσε τις δικές της συμβουλές για ευεξία και άρση του άγχους.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια συνολική κατάσταση αβεβαιότητας, φόβου και απώλειας. “Στην ουσία θρηνούμε τον τρόπο που ζούσαμε αλλά και τον τρόπο που θα ζούμε. Υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση του αβέβαιου. Πολλές φορές θέλουμε να γεμίσουμε αυτό τον χώρο με βεβαιότητες. Δεν γίνεται πάντα.” Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, όπως λέει η ψυχοθεραπεύτρια είναι να «αγκαλιάσουμε» αυτή την αίσθηση του αγνώστου όσο μπορούμε και να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σε πράγματα γνώριμα. Μπορεί να μην μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τη στάση μας σε αυτή.
Δες παρακάτω τις συμβουλές που η ίδια δίνει στους θεραπευόμενούς της για να διαχειρίζονται καθημερινά το άγχος και τον φόβο:
- Φτιάξε μικρές ρουτίνες, το πρόγραμμα βοηθάει πολύ τον ανθρώπινο νου να οργανωθεί.
- Είναι οκ να μην νιώθεις παραγωγική και δημιουργική σε αυτό το διάστημα. Υπάρχουν πολλά άρθρα και tips για το πώς να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου, αλλά αν νιώθεις πως θέλεις απλά να χαλαρώσεις και να μην κάνεις κάτι, είναι εντάξει. Δεν είναι τα πάντα ευκαιρίες αξιοποίησης, ειδικά οι πανδημίες.
- Αντί να σκέφτεσαι μόνο τι στερείσαι, σκέψου τι σε κάνει να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Πχ η σκέψη «είμαι ασφαλής όταν μένω σπίτι» είναι πολύ διαφορετική από την σκέψη «είμαι κλεισμένη σπίτι».
- Προσπάθησε να μην το παρακάνεις με τις καθαριότητες, ειδικά αν πριν υπήρχε κάποιο ιστορικό ψυχαναγκασμού. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της ανθρώπινης επαφής, όλα τα υπόλοιπα μέτρα οργάνωσης και καθαριότητας είναι επιθυμητά, αλλά με μέτρο.
- Δώσε λίγο «ήσυχο» χρόνο στον εαυτό σου, κλείνοντας την τηλεόραση, τα social media κλπ κι απλώς δώσε λίγο χρόνο στο να εστιάσεις την προσοχή στην αναπνοή σου.
- Προσπάθησε να επιλέξεις μία έγκυρη πηγή ενημέρωσης για τα τρέχοντα θέματα και να μετριάσεις τη συνεχή ενασχόληση με ειδήσεις.
- Είναι οκ να φοβάσαι και να ανησυχείς. Μην προσπαθείς να πας «κόντρα» στο συναίσθημά σου, αποδέξου το, αλλά ταυτόχρονα μην το αφήνεις να πιάνει και όλο τον συναισθηματικό σου «χώρο».
- Αν μπορείς, αθλήσου λίγο μέσα στο σπίτι. Ή βάλε το αγαπημένο σου κομμάτι και χόρεψε για λίγο.
Και θυμήσου, τίποτα δεν είναι για πάντα. Ούτε καν αυτό!
Ευχαριστώ πολύ τη Δήμητρα Αθανασάκου, MSc Ψυχολόγο- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.