Μύθοι, αλήθειες και tips για να ετοιμάσεις μια σωστή τσάντα μαιευτηρίου
- 11 ΔΕΚ 2020
Σιγά σιγά συμπληρώνονται 9 μήνες από την ημέρα που ξεκίνησα να γράφω αυτό το blog. Το #mamaknowsbest είναι το μωρό που δημιούργησα μέσα στην καραντίνα για να μπορέσω να εκφράσω όλα αυτά που πριν τη δημιουργία του εξέφραζα μέσα από ρόλους και τραγούδια. Ταυτόχρονα με τη δημιουργία αυτού του blog λοιπόν έμαθα για τις εγκυμοσύνες αγαπημένων μου κοριτσιών και υποσχέθηκα να καταγράψω τις προσωπικές μου εμπειρίες από τις 2 εγκυμοσύνες μου για να προλάβω αν είναι δυνατόν να απαντήσω στα ποιο συνηθισμένα ερωτήματα που απασχολούν τις αγαπημένες μου εγκυούλες.
Έχοντας γράψει λοιπόν τα tips μου για τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, πλησιάζουμε στη μεγάλη μέρα που θα μιλήσουμε για το μείζον θέμα της τσάντας του μαιευτηρίου! Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για το σημαντικό αυτό ζήτημα (!) και τα περισσότερα απ’ αυτά είναι εκτενή σαν το Μπεν Χουρ. Διαβάζοντάς τα στην έρευνα μου για να αποτυπώσω κι εγώ τη δική μου εκδοχή έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν πρόκειται για μία ή 15 τσάντες.
Και ναι λοιπόν, ο πρώτος μύθος για την τσάντα μαιευτηρίου είναι έτοιμος να καταριφθεί
Οι τσάντες αγαπητά μου ετοιμόγεννα κορίτσια είναι μάλλον 2 και κάτι. Όπου «κάτι» η σακούλα με το μαξιλάρι του θηλασμού που ανεξάρτητα αν θα θηλάσετε ή όχι είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ που βοηθάει πολύ στη σωστή στάση ταΐσματος του μικρού σας αλλά και στην άνετη θέση του δικού σας σώματος.
Πριν μιλήσουμε για το περιεχόμενο της δικής σας τσάντας ας μιλήσουμε για την τσάντα με τα απαραίτητα πράγματα που αφορούν στον καινούριο άνθρωπο που έρχεται στη ζωή. Γιατί ναι αν ρωτάτε εμένα που είμαι «τέρας» οργάνωσης θα σας πω πως θέλω να έχει ο καθένας την τσάντα του για να μπορείτε να βρίσκετε εύκολα όσα χρειάζεστε και να είναι όλα καθαρά και τακτοποιημένα.
Η τσάντα του μικρού σας λοιπόν χρειάζεται να περιέχει αρκετά φορμάκια και τα ρούχα με τα οποία θα ντύσετε το μωρό για την πρώτη του έξοδο και τις πρώτες του φωτογραφίες ως πολίτης αυτού του κόσμου. Όλα πλυμμένα με ουδέτερο σαπούνι και σιδερωμένα.
Θα χρειαστείτε σίγουρα 2-3 μαλακές κουβερτούλες, γαντάκια για να μην γρατζουνάει το πρόσωπό του (αυτά τα μωρουδίστικα νυχάκια κόβουν πολύ) σκουφάκι, καλτσάκια και βαμβακερά πανάκια που θα χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους. Επίσης, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου το λεγόμενο «αβγό» δηλαδή το πρώτο καθισματάκι του μωρού για το αυτοκίνητο, το οποίο επίσης χρειάζεται να έχεις φροντίσει να καθαρίσεις πριν έρθει η μεγάλη μέρα.
Για να είμαι σίγουρη πως δεν θα ξεχάσω να σας πω κάτι σημαντικό, μίλησα με διάφορες φίλες-μαμάδες (από το fellow-moms!) και η καθεμιά είχε ένα άλλο έξτρα απαραίτητο για τη δική της τσάντα. Από πιστολάκι με βούρτσα που εγώ ούτε καν θα σκεφτόμουν να πάρω μαζί μου ακόμα και αν χρειαζόταν να πάω διακοπές στη Μύκονο, μέχρι περιοδικά μόδας, άκουσαν τ’αυτιά μου. Αλλά όπως έχουμε ξαναπεί, η καθεμιά μας είναι ξεχωριστή και θέλει μαζί της τα πράγματα που θα την κάνουν να αισθάνεται ασφαλής.
Πάρε λοιπόν μαζί σου τα δικά σου απαραίτητα
Βάλε στην τσάντα σου ένα νεσεσέρ με όσα θα έπαιρνες μαζί σου αν πηγαινες κάπου για 3-4 μέρες. Μπορεί να είναι μακιγιαζ, μαντηλάκια, τις κρέμες σου, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα και σαπούνια για το σώμα και τα μαλλιά σου. Να θυμάσαι μόνο πως τα αρώματα δεν ενδείκνυνται, μιας και το μωρό πρέπει να μυρίζει τη φυσική σου μυρωδιά και όχι το αγαπημένο σου άρωμα ή αποσμητικό.
Φρόντισε να έχεις μαζί σου μια ρόμπα και 3 νυχτικά. Να έχεις στο νου σου 2 δεδομένα για να επιλέξεις σωστά ποια και πόσα ρούχα θα χρειαστεί να πακετάρεις. Η πιθανότητα να λερωθείς αρκετές φορές είναι πολύ μεγάλη οπότε μη διστάσεις να πάρεις παραπάνω από 2 νυχτικά. Επίσης, η θερμοκρασία στα δωμάτια των μαιευτηρίων είναι συνήθως υψηλή οπότε καλό είναι να μπορείς να αισθάνεσαι άνετα με τα ρούχα σου χωρίς να ζεσταίνεσαι. Πάρε μαζί σου 2 κολαν ή ένα φαρδύ παντελόνι πυτζάμας στην περίπτωση που θέλεις κάτι πιο μαλακό και άνετο.
Προμηθεύσου σερβιέτες για μεγάλη ροή. Προσωπικά βρήκα τις σερβιέτες που δίνουν στο μαιευτήριο πολύ μεγάλες και άβολες και οι σερβιέτες του εμπορίου για μεγάλη ροή έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους. Το ίδιο ισχύει και για τα εσώρουχα μιας χρήσης. Δεν με έκαναν να νιώθω καθόλου ωραία, και πίστεψε με, πρέπει να νιώθεις όσο το δυνατόν πιο καλά τις μέρες που θα βρίσκεσαι στο μαιευτήριο. Έχεις τόσα καινούρια πράγματα να βιώσεις που το τελευταίο πράγμα που θες είναι να μην σου κάθεται καλά το εσώρουχό σου.. Μπορείς να αγοράσεις μερικά βαμβακερά εσώρουχα που δεν θα ξαναχρησιμοποιήσεις αλλά θα σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο προστατευμένη από τα εσώρουχα μιας χρήσης.
Μην ξεχάσεις τις παντόφλες σου και τις αγαπημένες σου fluffy κάλτσες.
Ρούχα για την έξοδο από το μαιευτήριο. Το σώμα μας δεν επανέρχεται αμέσως μόλις γεννήσουμε, οπότε τα ρούχα της εγκυμοσύνης είναι ακόμα τα σωστά ρούχα.
Σουτιέν θηλασμού, επιθέματα στήθους και «κοχυλάκια». Για μένα ίσως το πιο απαραίτητο πράγμα απ’ όλα είναι αυτά τα μαγικά πλαστικά «κοχύλια» που τοποθετείς μέσα στο σουτιέν κι έτσι δεν έρχεται σε επαφή το στήθος με το ύφασμα και το αφήνει να αναπνέει και να επουλώνεται γρήγορα στην περίπτωση που το στήθος πληγωθεί μέχρι να «βρεις» τον θηλασμό. Η κρέμα λανολίνης είναι κάτι που όλες οι λίστες προτείνουν αλλά να θυμάσαι πως το μητρικό γάλα είναι μαγικό και επουλώνει τις πληγές σαν μαγικό φίλτρο.
Ένα tip που δεν είδα σε καμία απ’ τις λίστες που κυκλοφορούν είναι τα βαμβακερά πετσετάκια. Χρειάζεσαι πολλά απ’ αυτά! Οι χρήσεις τους είναι πολλές και ουσιαστικές. Θα χρειαστεί ενδεχομένως να κάνεις κομπρέσες στο στήθος με ζεστό νερό για να βοηθήσεις το γάλα να κατέβει σε συνδυασμο με μασάζ με ένα ουδέτερο λαδάκι.
Δες το κείμενο μου «Μέρες εγκυμοσύνης μέρος Β» για να μαζέψεις τα έγγραφα που δεν πρέπει να ξεχάσεις να έχεις μαζί σου την ημέρα της γέννησης του μικρού σου.
Τα αυτονόητα όπως φορτιστές, τσίχλες και λοιπά δεν θα τα αναφέρω σεβόμενη την αντίληψή σου.
Και μην ξεχνάς πως το πιο απαραίτητο πράγμα να πάρεις μαζί σου είναι απλά η αγάπη χωρίς όρια που όλοι έχουμε μέσα μας.
Love
P