Ομελέτα φούρνου με χωριάτικο λουκάνικο κοτόπουλου και πιπεριές
- 22 ΙΑΝ 2020
Λίγες τροφές δημιουργούν τόσα πάθη και μίση, όπως τα αυγά. Είμαι ανάμεσα σε αυτούς που τα λατρεύουν. Μα είναι τόσο ευέλικτα: μπορείς να τα μαγειρέψεις με πολλούς τρόπους, να τα συνδυάσεις με χίλια δυο διαφορετικά υλικά και να τα σερβίρεις για πρωινό, μεσημεριανό, σνακ ή βραδινό. Εσύ πως τα προτιμάς; Αυγά μάτια με ξεροψημένο ασπράδι; Ποσέ, Benedict ή πάνω σε μακαρονάδες; Καγιανά ή μήπως βραστά, σε αυγοσαλάτα; Δε μπορείς ν’ αποφασίσεις, ε; Θα σου πω εγώ, πως τα προτιμώ από τότε που ήμουν παιδί, μέχρι και σήμερα: σε ζουμερή, χρυσοψημένη ομελέτα.
Όχι όμως σκέτη, μόνο με αυγά, γάλα, αλάτι και πιπέρι. Αλλά συνδυασμένη με υλικά που την κάνουν γεύμα ολοκληρωμένο. Όπως αυτή η ομελέτα φούρνου που βλέπεις: με μπόλικες μελωμένες πιπεριές, κρεμμύδι, τριμμένο τυρί και χωριάτικο λουκάνικο από φρέσκο κοτόπουλο. Μερακλίδικη. Χορταστική. Μπορείς να σκεφτείς καλύτερο μεσημεριανό από την ομελέτα;
Ομελέτα φούρνου με χωριάτικο λουκάνικο κοτόπουλου και πιπεριές
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30-35 λεπτά
Υλικά για την ομελέτα:
1 χωριάτικο λουκάνικο από φρέσκο κοτόπουλο, κομμένο σε χοντρές φέτες
60 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
8 αυγά
120 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
100 γρ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
Εκτέλεση:
1) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC, στον αέρα.
2) Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι που να μπαίνει και στο φούρνο. Σοτάρουμε σε μέτρια/ψηλή φωτιά το χωριάτικο λουκάνικο, μέχρι να πάρει χρώμα κι απ’ τις δυο μεριές. Το μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
3) Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.
4) Προσθέτουμε όλες τις πιπεριές και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χαμηλώνοντας τη φωτιά σε μέτρια.
5) Εντωμεταξύ πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, για να απελευθερώσουν τα υγρά τους και να εξατμιστούν, και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά ακόμα.
6) Προσθέτουμε πάλι τα λουκάνικα, φροντίζοντας να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια πάνω απ’ το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
7) Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με το γάλα, μέχρι να αφρατέψουν και να αφρίσουν ελαφρώς.
8) Προσθέτουμε λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη μισή ποσότητα τριμμένου τυριού και χτυπάμε λίγο ακόμα.
9) Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών το περιεχόμενο του τηγανιού, κουνώντας λίγο το τηγάνι ώστε να μοιραστεί το μείγμα ομοιόμορφα.
10) Ανεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί το κάτω μέρος της ομελέτας, για 3-4 λεπτά.
11) Αποσύρουμε το τηγάνι απ’ τη φωτιά, πασπαλίζουμε την ομελέτα με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο.
12) Ψήνουμε την ομελέτα για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
13) Σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, με μπόλικο ψωμί.