Πασχαλινά κουλουράκια με σοκολάτα
- 12 ΑΠΡ 2020
Τι θυμάσαι περισσότερο απ’ όταν ήσουν παιδί; Τα πασχαλινά κουλουράκια που βουτούσες στην πορτοκαλάδα και στο πρωινό σου γάλα ή μήπως τα ελαφρώς κακόγουστα και υπέροχα απολαυστικά –πιο μεγάλα απ’ το κεφάλι σου– σοκολατένια αυγά; Γιατί εγώ θυμάμαι περισσότερο τα δεύτερα. Αυτά είναι που λιγουρευόμουν εκείνες τις ανέμελες μέρες που τα σχολεία ήταν κλειστά. Βλέπεις η ζημιά έγινε από νωρίς: ήμουν ήδη αθεράπευτη chocoholic. Τα παχουλά βανιλένια κουλουράκια της Λαμπρής που έφτιαχνε με το κιλό η γιαγιά μου, μου φαίνονταν κάπως βαρετά (αν και θα έδινα τα πάντα για να τα γευτώ ξανά). Σκέψου έναν κόσμο, όπου τα δύο αγαπημένα σου πασχαλινά εδέσματα ενώνονται και γίνονται ένα.
Ιδού το σοκολατένιο πασχαλινό κουλουράκι. Μπορεί να “παίζει” με την αυστηρή παράδοση, όμως τα κεράσματα δεν φτιάχτηκαν για να προσφέρουν χαρά; Κι αφού η σοκολάτα μόνο χαρά μας δίνει, γιατί όχι; Είναι και πανεύκολα! Το μόνο που έχεις να κάνεις; Να τα πλάσεις με τα χεράκια σου. Και αφού τα ψήσεις, να τα βουτήξεις σε λιωμένη σοκολάτα και να τα πασπαλίσεις με αμυγδαλάκι.
Πασχαλινά κουλουράκια με σοκολάτα
Μερίδες: 25 κουλουράκια
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα & 20 λεπτά
Υλικά για τα πασχαλινά κουλουράκια:
120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
2 μικρά αυγά
120 ml γάλα φρέσκο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
50 γρ. κακάο
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Άλλα υλικά:
150 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
4 κ.σ. αμύγδαλα τριμμένα
Εκτέλεση:
1) Ετοιμάζουμε τα κουλουράκια. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής (ή μίξερ) το βούτυρο και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
2) Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το καθένα στο μείγμα.
3) Προσθέτουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά.
4) Με την κουζινομηχανή σε λειτουργία, σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το κακάο και τέλος, το αλεύρι. Αφήνουμε να ζυμωθούν για 3-4 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είμαι μαλακή, εύπλαστη, να μην κολλάει στα χέρια και να μην είναι ελαστική.
5) Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
6) Βγάζουμε τη ζύμη απ’ το ψυγείο και πλάθουμε κουλουράκια σε σχήματα της επιλογής μας.
7) Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 25 λεπτά. Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν για 30 λεπτά.
8) Βάζουμε την κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ και την λιώνουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή πάνω από κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει). Αποσύρουμε το μπολ, ανακατεύουμε τη σοκολάτα με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής για να είναι λεία και βουτάμε μέσα ένα-ένα τα κουλουράκια. Τα πασπαλίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
9) Φυλάμε τα κουλουράκια σε αεροστεγές βάζο, μεταλλικό κουτί ή τάπερ σε δροσερό σημείο της κουζίνας.
Ακολουθήστε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.