MAMA KNOWS BEST

Πώς να μάθεις στο παιδί σου να τρώει σωστά και να του αρέσει

Το να μάθεις το παιδί σου να τρώει σωστά δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Τουλάχιστον οι μισές μαμάδες που ξέρω βασανίζονται για διάφορα ζητήματα που αφορούν το φαγητό και τη σχέση των παιδιών τους μ’ αυτό.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, και το να δίνεις συμβουλές σε μια μαμά που τα έχει κάνει όλα, μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα στον κόσμο, αν δεν θες να την εκνευρίσεις. Παρ’ όλα αυτά, θα κάνω μια προσπάθεια να σας περιγράψω τι έκανα εγώ και παραδόξως λειτούργησε σε ένα παιδί που με βασάνισε ιδιαίτερα με το φαγητό του μέχρι τα 3,5 χρόνια του. Αν η ιστορία που θα ακούσετε σας φανεί γνωστή, τότε ίσως και να θέλετε να δοκιμάσετε μερικά από τα tips που θα ακολουθήσουν.

 

Η κόρη μου, τους πρώτους μήνες που δοκίμασε στερεά τροφή δεν μας δυσκόλεψε πολύ, ώσπου μια ωραία μέρα απλά σταμάτησε να τρώει οτιδήποτε δεν ήταν γάλα. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να την πείσεις να φάει το οτιδήποτε, παρά κάποια φρούτα ή γιαούρτι σε ανύποπτο χρόνο, και μόνο αν της έδινες να το κάνει μόνη της κάνοντας τον κόσμο χάλια και πετώντας σχεδόν την μεγαλύτερη ποσότητα στο πάτωμα, πάνω της και σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το καρεκλάκι της. Η ψυχολογία μου ήταν σε κακή κατάσταση, νιώθοντας ότι φταίω εγώ που το παιδί μου δεν τρώει, ότι κάτι δεν κάνω καλά, δεν είμαι άξια εγώ για μάνα και άλλα τέτοια δραματικά.

Δεν το ‘βαλα κάτω.

Όχι, το δικό μου το παιδί δεν θα μάθει να τρώει μπούρδες- έτσι λέμε στο σπίτι μας όλα τα φαγητά που η μαμά θεωρεί πως δεν πρέπει να τρώμε.

Άρχισα, λοιπόν, να δοκιμάζω διάφορα και με πολλή επιμονή και κόπο κατάφερα να ακούσω μια επική ατάκα απ’ το στόμα της 4χρονης Λυδίας μια μέρα που γύρισε σπίτι με ένα συσκευασμένο κέικ σοκολάτας στο χέρι, που της είχε δώσει μια οικογενειακή φίλη:
«μαμά προτιμώ αυτή τη σοκολάτα που μου δίνεις, δεν θέλω να τρώω μπούρδες».

Ένα δάκρυ χαράς κύλησε!

Παρακάτω σου παραθέτω τη μέθοδο με την ευχή να σου λειτουργήσει.

Επικοινώνησε στο παιδί σου αυτό ακριβώς που είναι κάθε τροφή ξεχωριστά

Δηλαδή, τι προσφέρει η κάθε ομάδα τροφίμων, το κάθε φρούτο, το κάθε λαχανικό και γιατί η μαμά επιμένει τόσο πολύ να το φας. Π.χ. Το σπανάκι σε κάνει δυνατή/ό, το γάλα δυναμώνει τα κόκκαλά σου και σε βοηθάει να ψηλώσεις, η μπανάνα δυναμώνει το σώμα και δεν επιτρέπει να χτυπάς εύκολα όταν πέφτεις με το ποδήλατο και άλλα τέτοια χαριτωμένα που θα εντυπωθούν στο μυαλό του παιδιού με την επανάληψη, μήτηρ πάσης μαθήσεως.

Μην παραλείψεις να εξηγήσεις και τους λόγους που ΔΕΝ θέλεις να φάει κάτι, όπως κάτι με πολλή ζάχαρη που χαλάει τα δόντια και συσκευασμένα μακράς διάρκειας τρόφιμα τηγανισμένα σε πολύ και αγνώστου προελεύσεως βούτυρα και λάδια που έχουν ωραία γεύση για να το λες εσύ παιδί μου, αλλά δεν βοηθάνε να ψηλώσεις, ούτε να έχεις δέρμα σαν την πριγκίπισσα Έλσα, που ποτέ δεν τρώει ΜΠΟΥΡΔΕΣ.

Το πιάνεις το πνεύμα;

Παρατήρησε τα «θέλω» το παιδιού σου και χρησιμοποίησέ τα σαν επιχειρήματα για να φτιάξεις μια ωραία ιστορία και να πετύχεις αυτό που θέλεις. Όχι δεν εκμεταλλεύεσαι το παιδί σου, απλά θέλεις να του μάθεις να τρώει καλά και σωστά. Η κόρη μου ρωτάει αν αυτό που της δίνω να φάει μεγαλώνει ή όχι, μιας και έχει εμμονή με το να μεγαλώσει και να ψηλώσει. Έτσι κάθε φορά που ρωτάει αν τα πατατάκια μεγαλώνουν, και της λέω πως όχι, με το λέγε- λέγε, το έχει καταγράψει.

Monkey see monkey do

Μην έχεις απαιτήσεις να φάει το παιδί σου κάτι που δεν τρως εσύ. Και μην τρως πράγματα που δεν θέλεις να φάει το παιδί σου. Τουλάχιστον όχι μπροστά του. Tο “mini you” σου έχει εσένα για παράδειγμα. Τα παιδιά δεν έχουν ανεπτυγμένο τον λογικό τους νου μέχρι τα 7 τους χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως λειτουργούν με το συναίσθημα.

Αυτό σημαίνει πως καταγράφουν ένα γεγονός με το πώς τα κάνει να νιώθουν. Αυτή η διαδικασία σε επανάληψη, δημιουργεί μια πεποίθηση, μια συνήθεια για να σ’ το πω πιο απλά, με βάση την οποία θα λειτουργεί όλη του τη ζωή. Πολλές τέτοιες συνήθειες διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του. Πάρε τώρα αυτή την πληροφορία και πες μου αν θα ξαναφάς γαριδάκια με αναψυκτικό μπροστά στο παιδί σου που επιμένεις να φάει μπρόκολο με ρεβίθια και κινόα γιατί κάνει καλό.
Δώσε το καλό παράδειγμα και θα κάνε χάρη και στον εαυτό σου.

Το παιδί θέλει υπομονή

Αν κάτι δεν του αρέσει σήμερα, μην τα παρατάς. Ξαναπροσπάθησε με διάφορους τρόπους. Ο καλύτερος που βρήκα εγώ είναι να «κρύβω» το φαγητό που θέλω και μου το αρνείται μέσα σε κάτι που του αρέσει ήδη να τρώει. Π.χ. δεν τρώει το σπανάκι αλλά τρώει μακαρόνια;
Φτιάξε μια απλή κόκκινη σάλτσα και βάλε μέσα λίγο σπανάκι, τόσο ώστε να μην αλλοιώνει αισθητά τη γεύση που ήδη ξέρει και του αρέσει.
Προσωπικά το έκανα και έπιασε. Στη σάλτσα για τα μακαρόνια έχω κρύψει κάθε πιθανό λαχανικό. Σιγά σιγά, θα έχει συνηθίσει τη γεύση και όσο μεγαλώνει, δεν θα της αντιστέκεται και θα την τρώει αβίαστα.
Επίσης τα παιδιά περνάνε φάσεις. Αν σήμερα δεν του αρέσει κάτι, προσπάθησε ξανά σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα μέχρι να τα καταφέρεις.

Βασικό: όταν το παιδί σου τελειώνει ένα γεύμα, μίλησέ του γι’ αυτά που έφαγε. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να ξεχωρίζει τις τροφές και ξέρει τι του αρέσει και πού βοηθάει η κάθε τροφή.

Μάθε να φτιάχνεις υγιεινά γλυκά

Σούπερ βασικό! Ένα υγιεινό γλυκό μπορεί να περιέχει τα πιο φανταστικά υλικά και με πολλή χαρά να το δίνεις στο παιδί σου κάθε φορά που θέλει κάτι γλυκό. Αν η μαμά φτιάχνει τέλειο γλυκό, το μικρό σου θα είναι ευτυχισμένο και δεν θα έχει κανένα απωθημένο.
Δώσε στο παιδί σου αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο, ταχίνι με μέλι μέσα σε γιαουρτάκι ή σε μια φέτα ψωμί, μάθε του τη μαύρη σοκολάτα. Έχε πάντα μαζί σου ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας στην περίπτωση που πάθει κάποια τρέλα μέσα στο σούπερ μαρκετ και θέλει να φάει κάτι που εσύ δεν θες.

Συνταγή για σπιτικά Brownies με γλυκοπατάτα

Υλικά: (για 8 μερίδες)

450 γρ. γλυκοπατάτες
1/2 κούπα αμύγδαλα
1/2 κούπα νιφάδες κινόα
8 κ.σ. κακάο
4 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
4 κ.σ λάδι καρύδας

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια, τις μαγειρεύουμε στον ατμό ή τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 25 λεπτά) και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε τις νιφάδες κινόα και χτυπάμε ξανά. Προσθέτουμε το κακάο, τη ζάχαρη, το λάδι καρύδας και τις γλυκοπατάτες και χτυπάμε καλά.

Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά- ανάλογα με το φούρνο μας. Όταν τα brownies είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τα κόψουμε σε κομμάτια και τα σερβίρουμε.

Άσε το παιδί να κερδίσει τη μάχη του λερώματος

‘Όταν το παιδί περάσει στη φάση που αρχίζει να μασάει καλά μόνο του, σχεδόν αυτόματα θα θέλει και να τρώει μόνο του. Στρώσε κάτω ένα πλαστικό τραπεζομάντηλο και άσε το παιδί να πειραματιστεί με τις υφές και τις γεύσεις. Θα κερδίσεις πολλούς πόντους εμπιστοσύνης από το παιδί. Είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να φάει διάφορα που δεν θα έτρωγε με τίποτα αν του τα έδινες εσύ. Δεν ξέρω γιατί, αλλά τα μικρά έχουν μια απίστευτη επιμονή να κάνουν αυτό που θέλουν.

Δώσε του τη δυνατότητα να καταλαβαίνει τι τρώει

Μετά από ένα σημείο που το παιδί δεν τρώει πια πολτοποιημένη τροφή, μην υπερφορτώνεις τα γεύματά του με πολλά στοιχεία.
Παρατήρησε αν προτιμάει κάποιο συγκεκριμένο χρώμα φαγητού, τα παιδιά το κάνουν αυτό, και βάλε σε κάθε γεύμα ένα στοιχείο φαγητού με το χρώμα που του αρέσει.

Φτιάξε μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας

Φρόντισε να περιλαμβάνει καθημερινά φρούτα το πρωί ή σαν σνακ μέσα σε ένα ωραίο γλυκό ή το απόγευμα με το γιαούρτι του.
Δώσε βάση η εβδομαδιαία διατροφή του παιδιού να είναι ισορροπημένη και κάνε ό,τι μπορείς για να κρατήσεις το πρόγραμμα. Αν του μάθεις από νωρίς την ισορροπία, θα έχεις καταφέρει ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για το μικρό σου.

Εγώ τους δίνω, 1 φορά την εβδομάδα κοτόπουλο, 1 ψάρι, 1 κρέας και τα συνοδεύω με πλιγούρι με λαχανικά σε μικρά κομμάτια, ζυμαρικά ολικής άλεσης με σάλτσα από λαχανικά, πουρέ από γλυκοπατάτα σελινόριζα και πατάτα. 2 φορές την εβδομάδα τρώνε λαδερά και 2 φορές όσπρια.

Love

P

Exit mobile version