ΣΠΙΤΙ

Πώς να οργανώσεις το ψυγείο σου για να διατηρούνται καλύτερα (και περισσότερο) τα τρόφιμα

Unsplash

Το ψυγείο είναι ο βασιλιάς της κουζίνας. Όταν το οργανώνεις σωστά, αντιμετωπίζεις λιγότερο food waste -δηλαδή πολύ πιο σπάνια πετάς χαλασμένες τροφές- και άρα μένεις με περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι σου.

Ήρθε η ώρα να μάθεις πως μπορείς να οργανώσεις τα τρόφιμα στο ψυγείο σου ώστε να διατηρούνται όσο καλύτερα γίνεται. Και μέρες που είναι, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα τρόφιμά μας στην κουζίνα, όσο περισσότερο μπορούμε.

Κάτω συρτάρια στο ψυγείο

Ωμά λαχανικά, σαλατικά και φρούτα. Κράτα τα διαχωρισμένα (σε σακούλες ή ξεχωριστά συρτάρια) γιατί κάποια φρούτα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, εκπέμπουν αέρια που επιταχύνουν την ωρίμανση των καρπών που τα περιβάλλουν. Όσο για τα μυρωδικά και τις πράσινες σαλάτες, μην τα βάζεις πίσω-πίσω στην πλάτη του ψυγείου, γιατί μπορεί να παγώσουν και να μαυρίσουν.

Χαμηλά ράφια

Αεροστεγώς σφραγισμένα κρέατα, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά. Αυτό είναι το πιο κρύο σημείο του ψυγείου, που κρατά τις τροφές όσο γίνεται πιο φρέσκες. Κρατώντας αυτές τις ωμές τροφές στο χαμηλότερο ράφι, δε διακινδυνεύεις να “μολυνθούν” άλλα τρόφιμα, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια διαρροή.

Μεσαία ράφια

Γαλακτοκομικά και αυγά: φρόντισε να κρατάς τα γιαούρτια οικογενειακού μεγέθους ερμητικά κλειστά, για να μην εισχωρήσουν βακτήρια και χαλάσουν γρήγορα. Μην πετάς την άλμη από τα κουτιά φέτας, φρόντιζε να μην αγοράζεις μεγάλες ποσότητες τυριού σε φέτες (για τοστ). Εφόσον δεν καταναλώνεις μακαρόνια αρκετά συχνά- αγόραζε ένα ενιαίο κομμάτι τυρί και τρίβε το κάθε φορά που θες να το χρησιμοποιήσεις. Όσο για τα αυγά, το χειμώνα μπορείς να τα κρατάς κάποιες μέρες στον πάγκο της κουζίνας, όμως την άνοιξη και το καλοκαίρι, καλύτερα να τα έχεις μέσα στο ψυγείο.

Ψηλά ράφια

Μαγειρεμένες τροφές και αλλαντικά: τρόφιμα που δε χρειάζονται μαγείρεμα, μπορείς να τα βάζεις στα ψηλότερα ράφια, όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή και όχι τόσο παγωμένη. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα να είναι πάντα αποθηκευμένα σε αεροστεγή τάπερ ή γυάλινα σκεύη και καλυμμένα με διάφανη μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο (αν είναι π.χ. πίτες).

Πόρτα ψυγείου

Τροφές μακράς διαρκείας, με φυσικά συντηρητικά: βαζάκια με μαρμελάδες, chutney, μουστάρδα, μαγιονέζα, σάλτσα σόγιας και διάφορα άλλα είδη επάλειψης, διατηρούνται μια χαρά, ακόμα κι αν ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου σωστά. Από γαλακτοκομικά μπορείς να βάζεις το βούτυρο εκεί. Αν και κανονικά δεν πρέπει να αποθηκεύεις εκεί το γάλα, αλλά στο μεσαίο ράφι του ψυγείου, εάν το καταναλώνεις αρκετά συχνά δεν υπάρχει κίνδυνος. Εκεί επίσης μπορείς να αποθηκεύεις χυμούς του εμπορίου, αναψυκτικά και μπύρες, που δεν αλλοιώνονται εύκολα.

Exit mobile version