TSTORIES

Roadtrip στα Βαλκάνια – 7 χώρες σε 2 εβδομάδες: Όλα όσα πρέπει να δεις

Unsplash

Φαντάσου τον εαυτό σου να στέκεται σε κάποια κορυφή βουνών στην Τρανσυλβανία. Να πίνεις τον καφέ σου στο πανέμορφο Κότορ του Μαυροβουνίου ή να διασχίζεις τη διάσημη γέφυρα του Μόσταρ στη Βοσνία. Να βολτάρεις στους δρόμους των Τιράνων ή του Κοσόβου! Όλες αυτές οι εμπειρίες είναι λίγες μόνο από τις πολλές ξεχωριστές στιγμές που θα ζήσεις κάνοντας roadtrip στα Βαλκάνια.

Ποιες χώρες θεωρούνται Βαλκάνια; Οι 12 χώρες την ανατολικής Ευρώπης που ανήκουν στα Βαλκάνια είναι η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, το Κόσοβο, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Ελλάδα μας. Αυτές οι 12 χώρες λοιπόν, με τα μαγευτικά βουνά, τα γαλαζοπράσινα νερά, τους τόσο διαφορετικούς και παράλληλα τόσο παρόμοιους πολιτισμούς, την ιστορική αρχιτεκτονική, το φαγητό και τους κατοίκους με το ξεχωριστό ταμπεραμέντο, είναι ιδανικές για ένα οικονομικό roadtrip που στοχεύει στο να δεις κανείς όσο περισσότερες χώρες γίνεται χωρίς να χρειαστεί όμως να πληρώσει μια περιουσία!

Ποια είναι η ιδανική διαδρομή για ένα roadtrip 2 εβδομάδων;

Ξεκινάμε το ταξίδι από την Αλβανία και την πόλη Saranda. Από εκεί πάμε στο Berat και κλείνουμε με τα Τίρανα. Η Αλβανία και ειδικά τα Τίρανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για το ταξίδι μας στα Βαλκάνια.

Αξίζει να αφιερώσουμε τουλάχιστον 3 ημέρες για να δούμε τις ιστορικές πόλεις του Μπεράτ και του Αργυροκάστρου, τη μοντέρνα ματιά των Τιράνων και αν ο καιρός είναι καλός, οι παραλίες στην Αυλώνα, το Δυρράχιο ή τους Αγ. Σαράντα, δεν θα σε απογοητεύσουν.

Αλλάζουμε χώρα, περνάμε σύνορα και πάμε για τη Βόρεια Μακεδονία και την Οχρίδα. Εννοείται όμως πως θα σταματήσουμε και στα Σκόπια. Η Βόρεια Μακεδονία έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από τη λίμνη Οχρίδα, η οποία είναι αναμφίβολα το σημείο με το μεγαλύτερο, τουριστικό ενδιαφέρον. Η χώρα έχει ιδιαίτερη ποικιλομορφία και μερικές από τις δραστηριότητες που αξίζει να κάνεις στη φύση είναι σίγουρα πεζοπορία και βαρκάδα. Όσο για το κέντρο των Σκοπίων, μια στάση για να γνωρίσεις την τόσο πολυσυζητημένη, αλλά ελάχιστα γνωστή στον ταξιδιώτη, πρωτεύουσα, είναι απαραίτητη! 2 ημέρες αρκούν.

Και από τα Σκόπια, περνάμε εύκολα και γρήγορα στο Κόσοβο και την πρωτεύουσά του, την Πρίστινα. Το νεότερο κράτος της Ευρώπης (αν και εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) δεν έχει να δείξει ιδιαίτερα αξιοθέατα, πύργους, μουσεία και αρχιτεκτονική, αλλά προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες και ευχάριστες, σπορ και διαδρομές στη φύση, που θα σε αφήσουν άφωνη. Η πρωτεύουσα Πρίστινα θα έλεγα ότι είναι απλά σημείο που απλά θα περάσεις για λίγο μόνο και μόνο για να πεις ότι είδες και την πρωτεύουσα. Αν βγεις όμως εκτός πόλης, θα ξετρελαθείς με τη φύση! 1-2 βράδια είναι υπέρ-αρκετά πριν αλλάξεις χώρα.

Προχωράμε προς το Μαυροβούνιο, μια χώρα με απίστευτη φυσική ομορφιά, που της αξίζει να της αφιερώσεις τουλάχιστον 3 ημέρες. Ξεκινάμε από Podgorica, επισκεπτόμαστε το εθνικό πάρκο Lovcen, τη λίμνη Skadar και το συγκλονιστικό Kotor.

Η μικρή αυτή χώρα εκπλήσσει τον ταξιδιώτη εξαιτίας της τεράστιας γκάμας δραστηριοτήτων της. Έχεις όρεξη για πεζοπορία γύρω από τις ορεινές λίμνες στο ελατόδασος ή μήπως για ράφτινγκ και μοτοκρός; Τα φυσικά τοπία είναι μαγικά και οι επιλογές για δραστηριότητες στη φύση, άπειρες. Φυσικά, δεν φεύγεις από τη χώρα αν δεν μείνεις τουλάχιστον ένα βράδυ στο κουκλίστικο Κότορ.

Και μιας και είμαστε τόσο κοντά, περνάμε σύνορο και πάμε στην Κροατία, αλλά μόνο στο Dubrovnik. Κατευθύνσου προς την παλιά οχυρωμένη πόλη με το επιβλητικό κάστρο Lovrijenac, κάνε τις βόλτες σου, πιες το (ακριβό) ποτό σου και την επόμενη ημέρα ξεκινάμε οδικώς για την τελευταία χώρα.

Ο λόγος για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το όμορφο Μόσταρ με τη διάσημη γέφυρα και το καταπράσινο background. Αναζήτησε όμως και τους καταρράκτες του Kravice, αλλά και το πέτρινο, μεσαιωνικό χωριό Pocitelj πριν συνεχίσεις προς την πρωτεύουσα της Βοσνίας, το Σεράγεβο ή αλλιώς την «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης».

 

Από εκεί, πάρκαρε το αυτοκίνητο σε ένα ασφαλές πάρκινγκ και πετάξου με πτήση και 2 ημέρες στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι για να απολαύσεις nightlife! Αεροπλάνο και πίσω στο Σεράγεβο για να ξεκινήσει ο δρόμος της επιστροφής στην Ελλάδα! Αν δεν είναι αυτό ολοκληρωμένο roadtrip στη Βαλκάνια, τότε δεν ξέρω ποιο είναι!

Ποιο είναι το κόστος για ένα ταξίδι 2 εβδομάδων στα Βαλκάνια;

Συνολικά, ο προϋπολογισμός για ένα roadtrip 2 εβδομάδων στα Βαλκάνια είναι περίπου στα 1.000 ευρώ.
Μια μέση τιμή:
Κρεβάτι σε κοιτώνα: 10-15 Ευρώ
Κρεβάτι σε δίκλινο δωμάτιο: 20-40 Ευρώ
Σνακ: από 1,00 Ευρώ
Γεύμα: από 3-4 Ευρώ
Καλό δείπνο: από 10 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ποτού)
Μεταφορές με λεωφορείο: από 10-15 ευρώ στον επόμενο προορισμό
Πτήση από Βοσνία σε Σερβία: από 70 ευρώ
Βενζίνες: περίπου 500 ευρώ το άτομο

Και τέλος, τι γίνεται με την ασφάλεια στα Βαλκάνια;

Όλες οι χώρες του roadtrip, θεωρούνται ασφαλείς για τους ταξιδιώτες, αρκεί να αποφεύγετε να οδηγείτε νύχτα ή να έχετε τον νου σας σε τυχόν «πορτοφολάκηδες». Η κλοπή όμως, αν δεν προσέχεις και δεν είναι alert, είναι κάτι που συμβαίνει και σε χώρες, όπως η Ιταλία ή και η Γαλλία. Ας είμαστε ρεαλιστές! Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, όταν το παρκάρετε καλό είναι να μην φαίνονται τα πράγματά σας και οι βαλίτσες σας.

Κατά τη γνώμη μου, οι μεγαλύτεροι παράγοντες αβεβαιότητας, ειδικά όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο στα Βαλκάνια, είναι μόνο οι δύσκολες συνθήκες του δρόμου σε κάποια μέρη και σε επαρχιακές οδούς, καθώς και το πώς οδηγούν (οδική συμπεριφορά) οι κάτοικοι της κάθε χώρας που θα διασχίζετε!

Κατά τ’ άλλα, το roadtrip στα Βαλκάνια είναι ιδανικό για εσένα και την παρέα σου που θέλει να ζήσει μια περιπέτεια διασχίζοντας τουλάχιστον 5 χώρες σε λίγο διάστημα! Είτε το οργανώνετε για αυτό το φθινόπωρο, είτε περιμένετε την άνοιξη ή το επόμενο καλοκαίρι, ένα είναι το σίγουρο, θα περάσετε αξέχαστα!

Exit mobile version