FOOD FACTORY

Συνταγή για νηστίσιμο μουσακά. Δες τις φακές με άλλο μάτι

Σήμερα είναι μία καλή ευκαιρία για να δοκιμάσεις μία διαφορετική συνταγή. Μία κλασική συνταγή που την «πειράζουμε» ώστε να είναι ιδανική επιλογή και για όσους νηστεύουν αλλά και για όσους είναι vegan. Νηστίσιμος μουσακάς με φακές, η συνταγή της ημέρας.

Υλικά

5-6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι

Για τη γέμιση

6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι (λιωμένο στο μούλτι με λίγο νερό)
2 καρότα (τριμμένα στο τρίφτη)
αλάτι
πιπέρι
5-6 φύλλα δάφνης
250 γρ. χυμός ντομάτας
250 γρ. φακές ψιλές
450 ml νερό

Για την μπεσαμέλ

100 γρ. ελαιόλαδο
8 κ.σ. αλεύρι
600- 700 μλ γάλα αμυγδάλου
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις φακές

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το καρότο, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε για 2-3 λεπτά.

Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, τον χυμό ντομάτας, τις φακές και το νερό, τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30-35 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Ίσως στη πορεία να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό.

Tip: είναι καλό οι φακές μας να είναι λίγο al dente.

Για την μπεσαμέλ

Σε μία κατσαρόλα ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το αλεύρι με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι και με έναν αναδευτήρα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και να κάνει μπουρμπουλήθρες.

Για τον μουσακά

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° Κελσίου.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να ψηθούν στον φούρνο για 20 λεπτά.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετούμε τις ψημένες μελιτζάνες σε 2-3 στρώσεις. Προσθέτουμε τις (κρύες) φακές και στη συνέχεια την μπεσαμέλ.

Ψήνουμε στον φούρνο για 34-40 λεπτά.

Exit mobile version