ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σοκολατένιο μωσαϊκό ψυγείου με φιστίκια Αιγίνης και χουρμάδες

Ποτέ δεν με συγκίνησε το σοκολατένιο μωσαϊκό (ή ο κορμός ή το «γλυκό σαλάμι»). Μπορεί να ήταν ο κλασικός συνδυασμός άπειρου βουτύρου με κακάο που δεν μου φάνηκε ποτέ αρκετά σοκολατένιος. Μπορεί να ήταν τα μπόλικα θρυμματισμένα μπισκότα που με αποσπούσαν γευστικά από την σοκολατοαπόλαυση. Ό,τι και να ήταν, για πρώτη φορά δοκίμασα ένα μωσαϊκό που αγάπησα για πάντα. Βλέπεις, διόρθωσα ό,τι με χάλαγε.

Έβαλα λιωμένη κουβερτούρα αντί για κακάο, φυστικοβούτυρο αντί για βούτυρο αγελάδος (γιατί φυστικοβούτυρο + σοκολάτα=έρωτας), φυστίκια Αιγίνης γιατί τα λατρεύω, γάλα καρύδας για να γίνει πιο βελούδινο και ψιλοκομμένους χουρμάδες που -ενώ δεν τους καταλαβαίνεις γευστικά- το κάνουν όσο πρέπει μαστιχωτό.

Σοκολατένιο μωσαϊκό ψυγείου με φΙστίκια Αιγίνης και χουρμάδες
Μερίδες: 10-12
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 6 ώρες

Υλικά για το μωσαϊκό:

150 γρ. φΙστίκια Αιγίνης (ψίχα) κοπανισμένα
60 γρ. κακάο
70 γρ. ζάχαρη άχνη
170 γρ. αποξηραμένους χουρμάδες σε κομματάκια
240 γρ. μαύρη κουβερτούρα σε κομματάκια
140 γρ. φυστικοβούτυρο απαλό
100 ml παχύρρευστο γάλα καρύδας

Εκτέλεση για το μωσαϊκό:

1) Σε μπολ ανακατεύουμε τα φιστίκια, το κακάο, τη ζάχαρη άχνη και τους χουρμάδες.

2) Βάζουμε την κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ και την λιώνουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή πάνω από κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει, προσέχοντας να μην ακουμπά το μπολ την επιφάνεια του νερού). Ανακατεύουμε απαλά να λιώσει εντελώς και αποσύρουμε από τη φωτιά.

3) Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

4) Ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα μέσα στο μείγμα με τα φΙστίκια και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο και πηχτό.

5) Μεταφέρουμε το τελικό μείγμα σε απλωμένη λαδόκολλα και το τυλίγουμε σε κυλινδρικό σχήμα, διπλώνοντας τις άκρες.

6) Βάζουμε το μωσαϊκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, πριν το σερβίρουμε σε φέτες.

Tip:

Θα βρείτε το παχύρρευστο γάλα καρύδας σε κονσέρβα (400 ml) ή χάρτινο κουτί (200-400ml) στα ράφια του σουπερμάρκετ (συνήθως με τα είδη ασιατικής μαγειρικής ή με τα φυτικά γάλατα εκτός ψυγείου), όχι στα ψυγεία. Το γάλα καρύδας που βρίσκεται στα ψυγεία προορίζεται για ρόφημα, είναι πιο υδαρές και δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο γλυκό.