MAMA KNOWS BEST

Η τεράστια σοβαρότητα του να είναι κανείς αισιόδοξος

Ο στόχος αυτού του κειμένου είναι να σε κάνει να νιώσεις όμορφα. Έκανα πολλές απόπειρες για να γράψω μια φανταστική εισαγωγή αλλά δεν μου ‘βγαινε κι έτσι είπα να σ’ το πω απλά. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου η απόφαση να βλέπεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Πάρε μια βαθιά ανάσα, άσε πίσω όλα αυτά που σε βαραίνουν και δώσε μου την ευκαιρία να σου βάλω το ζουζούνι της αισιοδοξίας με μερικά πραγματάκια που έχω μάθει να κάνω όταν όλα μοιάζουν να μου επιτίθενται.

Αν ξυπνάς με ένα βάρος στο στήθος από το άγχος ή μετά από έναν τσακωμό ή όταν τα πράγματα στη δουλειά πάνε χάλια ή γιατί τέλος πάντων έμεινες 2 μήνες στο σπίτι με όλη αυτή τη φάση της πανδημίας και έμεινες και χωρίς δουλειά,

Don’ t worry, be happy.

Η φάση είναι: Δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα αν κάθομαι όλη μέρα και μουρμουράω για την κακή μου τύχη, την κατάσταση που δεν βοηθάει κανένα, αν 9 στις 10 λέξεις που χρησιμοποιώ είναι αρνητικές, αν κάθε φορά που καλούμαι να εκτελέσω το πρόγραμμά μου το κάνω με βαριά καρδιά και βάζω μπροστά και ένα τεράστιο «Πρέπει».

Η απόφαση να είμαι θετική ήρθε μετά από ανεξέλεγκτες καταστάσεις ψυχολογικών μεταπτώσεων, κρίσεων πανικού, δράματος, νεύρων και άλλων έξισου μη χαριτωμένων καταστάσεων. Δεν πήγαινε κάπου όλο αυτό. Αποφάσισα να κάνω μια Μπρεχτική αποστασιοποίηση- να βλέπω δηλαδή την κατάσταση που ζω από απόσταση, σα να τη ζει κάποιος άλλος- σε συνδυασμό με πολύ ψαχούλεμα σε βιβλία, σεμινάρια και συζητήσεις, για να δω τι μπορώ να κάνω για να καλυτερέψω τη ζωή μου, τη διάθεσή μου και των ανθρώπων γύρω μου.

Ανακάλυψα ότι εκτός απ’ αυτά τα πολύ βασικά πράγματα, μπορούσα να κάνω και κάτι άλλο. Να δημιουργήσω την πραγματικότητά μου.
Τρελή; Να σας εξηγήσω.

Κάπου διάβασα πως: Η ιστορία που λες, είναι η ιστορία που ζεις. Πάρε ένα λεπτό και ανάλυσε στο μυαλό σου τι σημαίνει αυτή η φράση.

Επιστημονικά μιλώντας (λέμε τώρα), ο εγκέφαλός μας είναι σαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Καταλαβαίνει ό,τι του λες. Σκέψου πως αν, για παράδειγμα, σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή βάλεις ένα cd των Metallica, θα παίξει Metallica, αν του βάλεις Τερλέγκα, αυτό και θα παίξει. Κάπως έτσι λειτουργεί το μυαλό. Δεν κάνει πράγματα από μόνο του. Εκτός και αν το αφήσεις ανεξέλεγκτο.

Άρα πες στο μυαλό σου τι θες να γίνει. Όχι δεν είμαι διπολική, ούτε μιλάω στον εαυτό μου.

Είναι γεγονός πως έχω ένα πολύ δυνατό όπλο στα χέρια μου για να αντιμετωπίσω κάθε κατάσταση και ναι να δημιουργήσω την διάθεση που θέλω να έχω. Η απόλυτη δύναμη που έχω είναι ο λόγος.

Σταμάτα να λες τη λέξη «Πρέπει» όταν θες να κάνεις κάτι

Το «Πρέπει» δεν κλίνεται. Σημαίνει πως κάποιος άλλος σου είπε να κάνεις κάτι. Άρχισε να χρησιμοποιείς λέξεις όπως, «χρειάζεται», «θέλω να», «θα κάνω». Πίστεψέ με, αλλάζει όλη η δυναμική αυτού που πας να κάνεις.

Μάθε να χρησιμοποιείς θετικές λέξεις

Μάθε επίσης πως αν επιλέγεις να χρησιμοποιείς λέξεις που είναι αρνητικές- ειδικά για να περιγράψεις κάτι που είναι όμορφο ή που σου αρέσει πολύ- δεν θα έχεις τα αποτελέσματα που θες. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο και παράξενο αλλά οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στη ψυχολογία μας. Η λέξη «φοβερό», για παράδειγμα, περιέχει τη λέξη «φόβο» και η λέξη «τρομερο» τη λέξη «τρόμο». Τώρα πες μου εσύ γιατί να χρησιμοποιήσεις αυτές και όχι τη λέξη «υπέροχο» ή «πανέμορφο»;

Σταμάτα να μουρμουράς

Μην γκρινιάζεις για μερικές μέρες. Αποστασιοποιήσου από την όποια κατάσταση ζεις και σε ζορίζει και πάρε το χρόνο σου καταρχάς να ηρεμήσεις. Συνήθως το να συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου μπλοκάροντας τα πάντα για μερικά δευτερόλεπτα σε επαναφέρει σχεδόν αμέσως σε μια ουδέτερη κατάσταση απ’ όπου μπορείς να δεις τα πράγματα πιο καθαρά.

Παρατήρησε τον εαυτό σου

Για να αλλάξεις την όποια κατάσταση, χρειάζεται να την αναγνωρίσεις. Δες την από όλες τις πλευρές. Όχι μόνο από τη δική σου. Αυτό καμιά φορά μπορεί να είναι σοκαριστικό. Σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να δεις πως έχεις μεγαλύτερο φταίξιμο από όσο νόμιζες ή να αντιληφθείς μια πλευρά της κατάστασης που πριν ήταν αδύνατο. Όπως και να ‘χει, θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα το γεγονός ότι βλέπεις φως σε μια κατάσταση που μοιάζει μπερδεμένη όταν έχεις νεύρα ή κακή διάθεση.

Σταμάτα να αναπαράγεις τα αρνητικά που σου συμβαίνουν

Κάθε φορά που πας να απαντήσεις σε κάποιον που σε ρωτάει τι κάνεις κι εσύ θες να του αραδιάσεις όλα τα άσχημα της κοινωνίας, της πανδημίας, της σχέσης σου κλπ., πάρε μια βαθιά ανάσα και πες κάτι θετικό για τη ζωή σου. Αν αρχίσεις να μιλάς για όλα αυτά που σε στενοχωρούν στον καθένα που σε ρωτάει απλά τι κάνεις, τα διαιωνίζεις, τους δίνεις αξία και διάρκεια.

Επίλεξε σε ποιον θα λες τα θέματά σου. Σ’ το έχω ξαναπεί

Να έχεις δίπλα σου θετικούς ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν πάντα έναν καλό λόγο να σου πουν, θα βρουν πάντα χρόνο να σε ακούσουν και είναι οι σωστοί άνθρωποι που θα τροφοδοτούν θετικά το μυαλό σου.

Γράψε μια λίστα με όλα τα πράγματα που έχεις καταφέρει

Γράψε όλα αυτά που σε κάνουν χαρούμενη και κάνε και μια άλλη λίστα με όλα τα πράγματα που σου ανήκουν. Ξεκίνα με τα υλικά και μετά κατάγραψε και τις όμορφες αναμνήσεις σου, τα ταξίδια σου, τους φίλους σου. Αυτό θα σε κάνει να θυμηθείς και να επανεκτιμήσεις πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους που έχεις δεδομένα και θα χαμογελάσεις ξανά, είμαι σίγουρη.

Βάλε στόχους

Γράψε κάποια πράγματα που θες να πετύχεις. Ξεκίνα με μικρούς εύκολους στόχους, οριοθέτησέ τους χρονικά και αφού καταφέρεις αρκετούς μικρούς και δεις ότι δουλεύει αυτό το κόλπο, ξεκίνα να βάζεις μεγαλύτερους. Να θυμάσαι πως όταν θες κάτι πολύ, χρειάζεται να το αποδείξεις. Βάλε όλη σου τη δύναμη για να πετύχεις τον στόχο σου. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρεις με την πρώτη, θα σου είναι ξεκάθαρος ο λόγος που δεν πέτυχες αυτό που ήθελες. Ξαναδοκίμασε.
Οι μόνοι λόγοι που δεν μπορείς να πετύχεις έναν στόχο είναι: α) αν δεν θες κάτι αρκετά, β) αν κάποιος άλλος το θέλει περισσότερο από σένα ή γ) αν κάτι άλλο σε περιμένει αντί γι’ αυτό που εσύ νομίζεις ιδανικό.

Η αισιοδοξία είναι απόφαση ζωής.

Πάρ’ την!

Love
P

Exit mobile version