6 tips για να πλένεις τα πιάτα εύκολα, χωρίς να το βλέπεις σαν ταλαιπωρία
- 15 ΣΕΠ 2020
Μπορεί να μην έχεις πλυντήριο πιάτων. Ή μπορεί να έχεις, αλλά να λερώνετε τόσα πιάτα και σκεύη στο σπίτι, που δεν προλαβαίνεις να το γεμίζεις, να το βάζεις σε λειτουργία και να το αδειάζεις. Σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων; Δεν είσαι μόνος. Αυτό το «ποιανού σειρά είναι να πλύνει τα πιάτα» έχει αποτελέσει πηγή διαφωνιών ανάμεσα σε συγκατοίκους, ζευγάρια και αδέρφια, πολλές δεκαετίες τώρα.
Σε σένα λοιπόν που πρόκειται απόψε -για εκατομμυριοστή φορά- να προσκυνήσεις τον βωμό του νεροχύτη, διάβασε πώς θα πλένεις τα πιάτα όσο πιο εύκολα και ανώδυνα γίνεται.
Μην αφήσεις να μαζευτεί ένα βουνό από άπλυτα σκεύη και πιάτα
Μαγειρεύεις, λερώνεις ένα σωρό σκεύη, μπολ και κουτάλια, τα βάζεις στον νεροχύτη και έπειτα σερβίρεις το γεύμα. Αργότερα, εκτός από όλα όσα λέρωσες στο μαγείρεμα, έρχονται να προστεθούν τα πιάτα στα οποία φάγατε. Η λύση είναι μία: να καθαρίζεις όσο μαγειρεύεις. Τι εννοώ. Αφού πέταξες τα κομμένα λαχανικά στην κατσαρόλα, πλύνε σε λίγα δευτερόλεπτα το ξύλο κοπής και το μαχαίρι. Όσο βράζει το φαγητό, καθάρισε τα διάφορα μπολ και σκεύη που χρησιμοποίησες, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα του γεύματος, τουλάχιστον τα σύνεργα της μαγειρικής σου να είναι καθαρά, και ο νεροχύτης (σχεδόν) άδειος. Έπειτα βάλε κάποιον άλλον (από αυτούς που απόλαυσαν το φαγητό που ετοίμασες) να πλύνει τα πιάτα σερβιρίσματος ή -τουλάχιστον- να στα στεγνώνει καθώς τα πλένεις.
Άνοιξε τον θερμοσίφωνα για ζεστό νερό
Το ζεστό νερό είναι το κλειδί για να πλένεις λίπη από σκεύη και κατσαρόλες, εύκολα και γρήγορα. Αν έχεις προσπαθήσει να πλύνεις πιάτα με κρύο νερό, τότε ξέρεις πόσο δύσκολο έργο είναι. Όσο οικονόμος και να είσαι με το θερμοσίφωνο, πίστεψέ με, αξίζει να ξοδεύεις κάποια χρήματα ρεύματος στο πλύσιμο των πιάτων, ειδικά όταν μιλάμε για πολύ λερωμένα σκεύη. Αρκεί να θυμάσαι να τον κλείνεις πριν ξεκινήσεις.
Βάλε μουσική (και πλύνε πιάτα)
Ναι αγαπητέ αναγνώστη, τώρα είναι η ώρα που θα βάλεις την αγαπημένη σου μουσική, είτε είναι από το ραδιόφωνο, είτε το αγαπημένο σου playlist στο Youtube. Βάλε μουσική, τραγούδα δυνατά ή κουνήσου στον ρυθμό της μουσικής, καθώς πλένεις τα διάφορα πιατικά στον νεροχύτη. Κανείς δεν θα σε κοιτάξει περίεργα κι αν το κάνει, κακό του κεφαλιού του. Δε φτάνει που πλένεις για άλλη μια φορά τα πιάτα, τουλάχιστον να το ευχαριστηθείς.
Χρησιμοποίησε σαπούνι πιάτων με ωραία μυρωδιά
Το σαπούνι κάνει τη διαφορά. Αν δε σου αρέσει το κλασικό πράσινο, ευτυχώς για σένα υπάρχει πληθώρα υγρών σαπουνιών εκεί έξω, σε διάφορα χρώματα και με διαφορετικά αρώματα. Αφού περνάς που περνάς τόσο χρόνο πάνω απ’ τον νεροχύτη, να είναι το άρωμα του σαπουνιού που χρησιμοποιείς ευχάριστο. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο σουπερμάρκετ, πάρε κάτι διαφορετικό από το σύνηθες.
Βάλε γάντια
Όσο ήπια και απαλά να υπόσχονται τα διάφορα σαπούνια του εμπορίου ότι είναι, ξηραίνουν τα χέρια. Ειδικά ο συνδυασμός ζεστού νερού (γιατί μόνο με το ζεστό νερό κάνεις σωστή δουλειά) με σαπούνι πιάτων, μπορεί εύκολα να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα των χεριών σου. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιείς ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το πλύσιμο των πιάτων, όμως τα γάντια πλυσίματος είναι η καλύτερη λύση για να προστατέψεις τα πολύτιμα χέρια σου.
Σκέψου τα πιάτα ως λίγο χρόνο για τον εαυτό σου (ή για παρέα)
Κάποιοι γελούν όταν τους λέω ότι το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να λειτουργήσει ως μίνι θεραπεία. Αυτό που εννοώ είναι ότι, όπως με τη μαγειρική απασχολείς τα χέρια σου και για λίγο ξεχνάς άγχη και στεναχώριες, έτσι και με το πλύσιμο των πιάτων, έχεις λίγο χρόνο να αφεθείς στη σκέψη σου, να έχεις έλεγχο αυτού που κάνεις εκείνη τη στιγμή (σε αντίθεση με τη ζωή σου γενικότερα) και στο τέλος, νιώθεις την ευχαρίστηση ενός καθαρού χώρου, δηλαδή ενός αποτελέσματος στην προσπάθειά σου. Αν πάλι έχεις καλή παρέα, το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να γίνει η ιδανικότερη στιγμή να απομονωθείς με το φιλαράκι σου και να τα πείτε μεταξύ σας, όσο οι υπόλοιποι καλεσμένοι είναι στο μέσα δωμάτιο. Άσε που θα έχεις κάποιον να σε βοηθήσει με το στέγνωμα.