ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μανταρίνι και αμύγδαλα

Καλά καβουρδισμένος, με ψημένο αμύγδαλο, κοπανισμένο για να μοιράζεται σε κάθε μπουκιά, μπόλικο ξύσμα για το άρωμα και -πέρα από το σιρόπι- επιπλέον φρεσκοστυμμένο χυμό, για να βγει ακόμα πιο ζουμερός. Με μανταρίνια, γιατί κι αυτά έχουν τη χάρη τους, όχι μόνο τα πορτοκάλια. Έτσι είναι ο σιμιγδαλένιος χαλβάς που αγαπώ.

Εσύ βέβαια αν θες, μπορείς να βάλεις χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού. Μπορείς να προσθέσεις σταφίδες και αντί για αμύγδαλα να βάλεις καρύδια. Να τον αρωματίσεις με επιπλέον γαρίφαλο και βανίλια. Ή να τον καβουρδίσεις λιγότερο. Πάντα μπορείς να “παίξεις” με τον σιμιγδαλένιο χαλβά και να τον προσαρμόσεις στα δικά σου γούστα, γιατί ο χαλβάς συγχωρεί. Και γλυκαίνει, το δίχως άλλο, γλυκαίνει.

Μερίδες: 10-12Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 4 ώρες
Σκεύος: φόρμα για κέικ διαμέτρου 22 εκ.

Υλικά για το σιρόπι:

600 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη
1 φλούδα μανταρινιού
1 ξύλο κανέλας
Υλικά για τον χαλβά
200 ml ελαιόλαδο
170 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
ξύσμα από 2 μανταρίνια
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
140 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, κοπανισμένα
360 ml φρέσκο χυμό μανταρινιού

Υλικά για το σερβίρισμα:

ξύσμα μανταρινιού
αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:

1) Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, την φλούδα μανταρινιού και το ξύλο κανέλας και βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά.

2) Ετοιμάζουμε τον χαλβά. Σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα δύο είδη σιμιγδαλιού και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί καλά. Ανακατεύουμε συνέχεια, προσέχοντας να μην το κάψουμε.

3) Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιού, την κανέλα και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά.

4) Αφού αφαιρέσουμε την φλούδα μανταρινιού και το ξύλο κανέλας από το σιρόπι, το προσθέτουμε πολύ προσεκτικά (γιατί θα κοχλάσει πολύ το μείγμα) με μια κουτάλα, σταδιακά στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε απαλά.

5) Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό μανταρινιού και ανακατεύουμε συνέχεια για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πήξει ο χαλβάς δηλαδή να ξεκολλά από τα τοιχώματα του σκεύους.

6) Αποσύρουμε και πάλι από την φωτιά και ρίχνουμε τον χαλβά σε φόρμα, ισιώνοντας την επιφάνειά του. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να πήξει καλά για 4 ώρες (δοκιμάζουμε ακουμπώντας τον για να δούμε αν έχει στερεοποιηθεί αρκετά), πριν τον ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε πιατέλα.

7) Σερβίρουμε τον χαλβά γαρνίροντάς τον με λίγο ξύσμα μανταρινιού και αμύγδαλο φιλέ.

Extra tips

Χρησιμοποίησε ένα όχι πολύ έντονο -αρωματικά- ελαιόλαδο, για να μην σου φανεί πολύ βαρύ το τελικό αποτέλεσμα. Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις μέρος του ή και ολόκληρη την ποσότητά του με κάποιο άοσμο σπορέλαιο, όπως το ηλιέλαιο, αν και σε αυτή την τελευταία περίπτωση δεν θα είναι το ίδιο νόστιμος ο χαλβάς.

Θα πρόσεξες ότι η συγκεκριμένη συνταγή έχει μεγαλύτερη ποσότητα υγρών απ’ ό,τι συνήθως (σιρόπι αλλά και χυμό). Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να στερεοποιηθεί στην φόρμα, όμως αξίζει αυτή η αναμονή γιατί αυτός ο χαλβάς είναι πιο ζουμερός.

Ακολούθησε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.

Exit mobile version