6 διάσημοι που η ζωή τους επηρεάστηκε από τη νόσο Alzheimer
- 21 ΣΕΠ 2024
Το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, που έχει αφιερωθεί στην καταπολέμηση της νόσου που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτή η νόσος είναι μία νευρολογική διαταραχή κατά την οποία ο εγκέφαλος εκφυλίζεται αργά, οδηγώντας σε προβλήματα μνήμης, συμπεριφοράς και καθημερινής λειτουργίας.
Η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει τόσο το άτομο που την έχει, όσο και τα άτομα που είναι κοντά του, ψυχικά. Και δεν κάνει διακρίσεις, όπως κάθε ασθένεια. Μπορεί να «χτυπήσει» τους πιο διάσημους ανθρώπους στον κόσμο, μπορεί να συμβεί στους πιο ισχυρούς. Οι άνθρωποι που θα δεις στην παρακάτω λίστα ένιωσαν τις επιπτώσεις της νόσου του Alzheimer, αλλά και της άνοιας (η άνοια είναι είναι αποτέλεσμα διαφόρων επιμέρους νόσων που οδηγούν σε απώλεια νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και συχνότερη αιτία της είναι η νόσος Αλτσχάιμερ) είτε επειδή νόσησαν οι ίδιοι είτε επειδή έγιναν φροντιστές των δικών τους ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν.
Gena Rowlands (1930- 2024)
H διάσημη ηθοποιός που άφησε το δικό της στίγμα στον κινηματογράφο με τις ερμηνείες της σε ταινίες όπως A Woman Under the Influence (του σκηνοθέτη συζύγου της, John Cassavetes), 20 χρόνια αφού έπαιξε την Allie σε προχωρημένη ηλικία που έπασχε από Αλτσχάιμερ στην ταινία The Notebook, αποκαλύφθηκε ότι έπασχε και στην πραγματική της ζωή από τη νόσο. Την αποκάλυψη έκανε ο γιος της και σκηνοθέτης της ρομαντικής ταινίας, Nick Cassavetes, σε συνέντευξή του.
«Έπεισα τη μαμά μου να παίξει την ηλικιωμένη Allie και περάσαμε πολύ χρόνο να συζητάμε για το Αλτσχαιμερ επειδή ήθελε να είναι πιστή κι αυθεντική σε αυτό και τώρα, τα τελευταία 5 χρόνια, έχει Αλτσχάιμερ» είχε πει στο Entertainment Weekly. Η ηθοποιός έφυγε από τη ωή σε ηλικία 94 ετών το 2024. Ο σύζυγός της πέθανε το 1989 κι είχε πείσης άνοια, ως αποτέλεσμα της κίρρωσης του ήπατος από την οποία έπασχε.
Rita Hayworth (1918–1987)
Η Rita Hayworth ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια που έγινε σταρ τη δεκαετία του 1940 ως μία από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες της δεκαετίας, εμφανιζόμενη σε 61 ταινίες σε διάστημα 37 ετών. Αφού έγινε το πιο λαμπερό είδωλο της οθόνης της δεκαετίας του 1940, έλαβε το παρατσούκλι “The Love Goddess” από τα μέσα ενημέρωσης.
Η ηθοποιός διαγνώστηκε με νόσο Αλτσχάιμερ το 1980, κάτι που πιθανότατα συνέβαλε στον θάνατό της σε ηλικία 68 ετών. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκείνη την εποχή αγνοούσαν σε μεγάλο βαθμό τη νόσο Alzheimer, η δημόσια αποκάλυψη της ασθένειάς της και η συζήτηση βοήθησαν στην ευαισθητοποίηση για τη νόσο και ενίσχυση της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για την έρευνα σε αυτό.
Eddie Albert (1906–2005)
Ένας πολύ γνωστός Αμερικανός ηθοποιός και ακτιβιστής, γνωστός για τους ρόλους του στα The Heartbreak Kid, Oklahoma!, Green Acres και Roman Holiday. Ο ηθοποιός ήταν υπέρμαχος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών σκοπών, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία της Ημέρας της Γης και ως διευθυντής του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες των ΗΠΑ. Ο Eddie Albert, ο οποίος διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ το 1995, πέθανε 10 χρόνια αργότερα στο σπίτι του στο Pacific Palisades της Καλιφόρνια, από πνευμονία. Ήταν 99 ετών.
Διάσημοι που η ζωή τους άλλαξε όταν οι δικοί τους άνθρωποι παρουσίασαν άνοια ή νόσο Alzheimer
Ελένη Ράντου
H μαμά της Ελένης Ράντου πάσχει από άνοια εδώ και 5 χρόνια και η ηθοποιός έχει μιλήσει για την περιπέτεια υγείας της γυναίκας που την έφερε στον κόσμο, καθώς και για όσα βιώνει η ίδια έχοντας αναλάβει τον ρόλο της φροντίστριας απέναντί της.
«Κάποιος είπε κάποτε ότι όταν αγαπάς κάποιον με άνοια τον χάνεις όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Πότε διαγνώσκονται, πότε περνάνε από διαφορετικά στάδια, πότε χρειάζονται θεραπεία και πότε πεθαίνουν. Αυτό λέγεται “απώλεια Ambigua”.
Δεν θα ευχόμουν άνοια σε κανέναν. Καθώς ο εγκέφαλος πεθαίνει αργά, αλλάζει σωματικά και τελικά ξεχνά ποιοι είναι οι αγαπημένοι τους. Μπορεί να καταλήξουν να είναι κατάκοιτοι χωρίς να κινούνται και να μην τρώνε ή να πίνουν», έγραφε σε ένα χαρακτηριστικό post της στο Facebook η Ελένη Ράντου, μιλώντας για τη σταδιακή και οδυνηρή κλιμάκωση της άνοιας.
Ταμίλα Κουλίεβα
Η Ταμίλα Κουλίεβα έχει πει σε συνέντευξή της στο περιοδικό Hello, σχετικά με την μητέρα της που πάσχει από άνοια: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι όμως μια αρρώστια της εποχής μας. Έχει αυξηθεί το μέσο προσδόκιμο ζωής. Έχουμε ανακαλύψει τρόπους να κρατάμε το σώμα υγιές, αλλά δεν έχουν βρεθεί θεραπείες για να παραμένει υγιής και ο εγκέφαλος. Δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμη για αυτή την ασθένεια».
Σε ερώτηση για το πώς διαχειρίζεται ψυχολογικά την κατάσταση, όταν επισκέπτεται τη μητέρα της στη Μόσχα, η ηθοποιός απάντησε: «Είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Και τώρα που σου μιλάω, φορτίστηκα συναισθηματικά».
Μαρίνα Ψάλτη
Η Μαρίνα Ψάλτη μίλησε μετά τον θάνατο του ηθοποιού και συζύγου της, Γιάννη Φέρτη, για τη μάχη του με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
«Αυτή η ασθένεια είναι μια πάρα πολύ σκληρή ασθένεια και τρομάζει τους ανθρώπους και το καταλαβαίνω. Εγώ που ο Γιάννης ήταν η αγάπη της ζωής μου, πάρα πολλές φορές γονάτισα, λύγισα, πάθαινα πανικούς, δεν μπορούσα να διαχειριστώ τίποτα», είχε εξομολογηθεί πριν από λίγο καιρό, μετά τον θάνατο του Γιάννη Φέρτη, η ηθοποιός στην εκπομπή της ΕΡΤ, Στούντιο 4.
«Μια ανάρτηση που έκανε η Ελένη Ράντου για τη μητέρα της, ότι είναι ένα “θρίλερ καθημερινό”, είναι ακριβώς αυτό. Ζεις ένα θρίλερ καθημερινά. Λύγιζα. Ξέρεις ποια είναι η σκληρότητα; Όλοι θα φύγουμε και η μητέρα μου από αυτό έφυγε 2 χρόνια πριν διαγνωστεί ο Γιάννης. Ήμουν ήδη βεβαρυμένη. Η σκληρότητα της ασθένειας είναι στο ότι ο άνθρωπός σου που για συγκεκριμένους λόγους τον αγάπησες, τον θαύμασες, γίνεται κάτι άλλο και γίνεσαι και γι’ αυτόν κάτι άλλο, είναι πάρα πολύ σκληρό», επεσήμανε η ίδια.
Η Μαρίνα Ψάλτη αναφέρθηκε επίσης στην εποχή που διέρρευσε ότι ο Γιάννης Φέρτης νοσεί από Αλτσχάιμερ κι εκείνη το διέψευσε, λέγοντας ψέματα προκειμένου να τον προστατεύσει.
«Είπα ψέματα και καλά έκανα. Άρχισαν να με παίρνουν τηλέφωνα οι δημοσιογράφοι, ο Γιάννης ακόμα καταλάβαινε και κόντεψα να τρελαθώ. Το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα. Από μία εκπομπή επέμεναν και τους είπα: “Δεν ισχύει τίποτα, σας παρακαλώ, αφήστε μας ήσυχους”».