Αντίνοος Αλμπάνης: Με μία λέξη, τα είπε όλα για τη συζήτηση περί τεκνοθεσίας
- 8 ΙΑΝ 2024
Η κάμερα της εκπομπής Καλύτερα δε γίνεται συνάντησε τον Αντίνοο Αλμπάνη την Κυριακή 7 Ιανουαρίου. Ο ηθοποιός που δεν διστάζει να τοποθετείται δημόσια για κοινωνικά ζητήματα, κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η συζήτηση περί του νομοσχεδίου για την τεκνοθεσία και τα ομόφυλα ζευγάρια, έχει γίνει κλασική ερώτηση σε συνεντεύξεις κάθε διάσημου προσώπου εκεί έξω. Απέναντι στην επιμονή των δημοσιογράφων να ρωτούν όποιον έχουν απέναντί τους για το ζήτημα ο Αντίνοος Αλμπάνης τα είπε όλα με μία λέξη. Και στη συνέχεια ανέπτυξε περισσότερο τη σκέψη του και χειροκροτήσαμε όρθιες (για μία ακόμα φορά).
«Κακώς», έλεγε ξανά και ξανά ο Αντίνοος Αλμπάνης όσο ο δημοσιογράφος της εκπομπής διατύπωνε τη διαπίστωση ότι ρωτούνται όλοι για το νομοσχέδιο για την τεκνοθεσία και τα ομόφυλα ζευγάρια. Πρόσωπα που ξέρεις εκ προοιμίου ότι θα τοποθετηθούν κατά της τεκνοθεσίας και του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ερωτούνται, είναι μάλλον η σωστότερη διατύπωση. Πρόσωπα όπως ο Νίκος Οικονομόπουλος, η Μαρία Ιωαννίδου, η Πωλίνα Γκιωνάκη και άλλοι πολλοί ερωτόνται, ενώ ο Νίνο είπε να απαντήσει χωρίς καν να ερωτηθεί. Ο Αντίνοος Αλμπάνης λέει τη λέξη κι εγώ συμφωνώ απολύτως: «Κακώς».
«Κακώς τους ρωτάτε όλους για την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών», σημείωσε και συνέχισε, εξηγώντας τα βασικά. «Δεν έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει δημοκρατία. δεν υπάρχει a la cart δημοκρατία. Και εγώ διαφωνώ με διάφορα πράγματα που είναι δημοκρατικά, αλλά αυτό το πολίτευμα έχουμε», είπε στη συνέχεια ο Αντίνοος Αλμπάνης.
«Δεν μπορεί να μας βολεύουν άλλα και να με ξινίζουν άλλα. Η δημοκρατία σημαίνει ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο, είτε εφαρμόζεται αυτός ο νόμος, είτε δεν εφαρμόζεται, είτε είναι στα χαρτιά είτε είναι στην πράξη. Αν δεν μας αρέσει αυτό, τότε το δημοψήφισμα που πρέπει να κάνουμε είναι στο αν επιθυμούμε τη δημοκρατία ή όχι», σημείωσε ο ηθοποιός κι εκεί κάπου ίσως συνέβη ένα mic drop.
«Είναι η ωραιότερη απάντηση που έχω ακούσει. Συμφωνώ απόλυτα γιατί έχει γίνει πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες για τις απόψεις του ενός και του άλλου. Διαφωνώ καταρχάς με την ερώτηση. Από που και εώς που θέτουμε δημοψήφισμα “Ποια είναι η γνώμη σας για τα ομόφυλα ζευγάρια”; Θέτουμε σε δημοψήφισμα τη ζωή των άλλων ανθρώπων και την ελευθερία τους, από που και εώς που;», αναρωτήθηκε σχολιάζοντας τα λεγόμενά του μετά την προβολή των δηλώσεων η Ναταλία Γερμανού με τους συνεργάτες της να συμφωνούν μαζί της.
Το ζήτημα του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και της τεκνοθεσίας δεν μας αφορά όλους. Αφορά τους συμπολίτες μας που στερούνται δικαιωμάτων. Κι εφόσον λογίζουμε τον εαυτό μας δημοκρατικό θα έπρεπε να μας αφορά στο μέτρο του να διεκδικούμε ισονομία για όλους. Το νομοσχέδιο μας αφορά γιατί αποκαθιστά μία αδικία, μία ανισότητα και μία διάκριση που κρατά ολόκληρες οικογένειες «αόρατες» στα μάτια του νόμου.
Όλη η συζήτηση για να αποδειχθεί ίσως ή όχι αυτό το «η κοινωνία δεν είναι έτοιμη» είναι περιττή. Γιατί η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη κάποτε να καταργήσει την προίκα, να αποποινικοποιήσει τη μοιχεία, να επιτρέψει στα ετερόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται με πολιτικό γάμο ή να αναγνωρίζονται ως νόμιμα τα παιδιά που απέκτησαν εκτός γάμου. Κρίμα που δεν ήταν έτοιμη η κοινωνία, ο κόσμος προχώρησε και την άφησε να προσαρμοστεί.
Κακώς που ρωτάμε, λοιπόν τους πάντες αν είναι υπέρ η κατά της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια και του γάμου τους. Ίσως θα έπρεπε να τους ρωτάμε αν πιστεύουν στην ισότητα και την ισονομία. Αν πιστεύουν στη δημοκρατία. Αυτό, τίποτα άλλο.
Εντωμεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου θα κάνει τις ανακοινώσεις του για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Σύμφωνα με το NEWS24/7 o Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ότι θα φέρει «σύντομα» το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί εάν ο χρόνος κατάθεσης θα είναι πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. Εκείνο όμως που θα ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός είναι ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει και το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία.