CELEBRITIES

Αύγουστος Κορτώ: Το απαξιωτικό μήνυμα για την εμφάνισή του κι ο «με καλές προθέσεις» κακοποιητικός λόγος

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Είναι πολλά αυτά που κάνει για χάρη μας ο Αύγουστος Κορτώ. Δεν είναι μόνο οι ωραίες ιστορίες που γράφει, είναι κι ο τρόπος με τον οποίο μοιράζεται σκέψεις και προβληματισμούς με αφετηρία τη δική του ζωή, την πραγματική ή την «ηλεκτρονική», στα social media, εκφράζοντας παράλληλα και δικές μας σκέψεις.

Αυτή τη φορά ο Αύγουστος Κορτώ μίλησε για όλα εκείνα τα «καλοπροαίρετα» σχόλια, που μπορεί να κάνει κάποιος για την εμφάνισή μας. Αφορμή στάθηκε ένα σχόλιο που δέχτηκε για τη δική του εμφάνιση, από μία άγνωστη σε εκείνον κοπέλα.

Το σχόλιο που δέχτηκε ο Αύγουστος Κορτώ και η «αυθαίρετη οικειότητα» των social media

«Χτες βράδυ ανέβασα μία φωτογραφία μου, χωρίς να πολυσκεφτώ αν ήταν κολακευτική: μου άρεσε, την πόσταρα, συνέχισα να βλέπω ταινία με φίλους», ανέφερε αρχικά σε ανάρτησή του στο Facebook ο συγραφέας.  «Λίγο μετά, μια άγνωστη κοπέλα μου στέλνει μήνυμα: “Να τρως, χάλια έγινες. Με αγάπη.”», αποκάλυψε για το αρνητικό σχόλιο που δέχτηκε.

Η αλήθεια είναι πώς στα social media πολλές φορές οποιοσδήποτε νιώθει πιο «ελεύθερος» να σχολιάσει κάτι που σε δημόσιο χώρο δεν θα έκανε ποτέ. Το νιώθει και το κάνει, χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς ίσως να καταλαβαίνει ή χωρίς να τον νοιάζει πόσο προσβλητικό, απαξιωτικό ή απλά και ξεκάθαρα λάθος είναι το σχόλιο του. Είναι η «δύναμη» της απόστασης, της ανωνυμίας ή της ηλεκτρονικής συνύπαρξης, στο πλαίσιο της οποίας δεν βλέπεις ποτέ τα μάτια του άλλου όταν διαβάζει το «με αγάπη», απρεπές σχόλιό σου. Αυτό επισημαίνει ο Αύγουστος Κορτώ στη συνέχεια της ανάρτησής του.

«Σαφώς, τα social προξενούν σε όλους μας μιαν αίσθηση αυθαίρετης, αμοιβαίας οικειότητας με αγνώστους. Κι είμαι σίγουρος ότι η κοπέλα είχε καλή πρόθεση, και δεν ήθελε στ’ αλήθεια να με προσβάλει ή να με πληγώσει. Αλλά είναι πράγματα που δεν τα λες ούτε σε δικούς σου ανθρώπους. Κι όταν απευθύνεσαι σ’ έναν άγνωστο, είναι καλό να σκεφτείς λιγάκι τη διατύπωση και το περιεχόμενο του μηνύματος – ακριβώς επειδή δεν ξέρεις την ιστορία του», σημείωσε ο συγγραφέας.

Η ιστορία του στην οποία αναφέρεται ο Αύγουστος Κορτώ περιλάμβανε όπως διευκρίνισε στη συνέχεια μία μεγάλη περίοδο μίσους προς τον εαυτό του, για την εμφάνισή του.

Η φωτογραφία που είχε μοιραστεί στο Facebook το προηγούμενο βράδυ ο συγγραφέας.

«Πού να ‘ξερε η εν λόγω άγνωστη ότι έχω περάσει πάνω απ’ τη μισή μου ζωή μισώντας τον εαυτό μου για ποικίλες ατέλειες: παραπανίσια κιλά, κακή στάση σώματος, ψευδισμός, τριχοφυΐα στην πλάτη, πλαδαρότητα, ελιές για ελαιοτριβείο, λειψά δόντια που κάνουν μπαμ έτσι και χαμογελάσω πλατιά», σημείωσε ο Αύγουστος Κορτώ.

Η αλλαγή στην εμφάνισή του και τα απαξιωτικά σχόλια

«Κι ούτε ήταν, ασφαλώς, η πρώτη που με παρότρυνε να φάω. Μόνο που δεν μπορώ να φάω τόσο όσο παλιά. Πριν ένα χρόνο και κάτι, πέρασα ένα τρίμηνο με άγρια πεπτικά ενοχλήματα, επιγαστραλγία, παλινδρόμηση, καούρες – όσα αντιόξινα και γαστροπροστατευτικά κι αν έπαιρνα, υπέφερα, κι έτρωγα ελάχιστα, για να μπορώ, με τα χίλια ζόρια, να χωνέψω, και να κοιμηθώ. Εξ ου κι έχασα πάνω από δεκαπέντε κιλά», ανέφερε στη συνέχεια για την αλλαγή στην εξωτερική του εμφάνιση.

«Οι γιατροί που με έχουν εξετάσει έκτοτε θεωρούν ότι, αν και κάτω του μέσου όρου για το ανάστημά μου, το βάρος μου δεν έχει τίποτα το παθολογικό – είμαι απλώς αδύνατος. Κι ωστόσο, τα σχόλια, οι παραινέσεις, οι προσβολές (ενδεδυμένες την καλή προαίρεση) εξακολουθούν», διευκρίνισε ο Αύγουστος Κορτώ.

Κι έπειτα πέρασε στην ουσία. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι τα αρνητικά σχόλια αυτού του είδους, ακόμα κι αν προέρχονται από τις καλύτερες των προθέσεων, είναι λόγος κακοποιητικός.

«Η παρέμβαση στο σώμα του άλλου, στην εικόνα του, με απαξιωτικά σχόλια, ακόμα κι αν πηγάζει από ειλικρινές ενδιαφέρον, είναι κακοποιητική – μια πράξη λεκτικής βίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αύγουστος Κορτώ. Κι είναι πολύ σημαντική κι η κατάληξη της ανάρτησής του, αυτή που αναφέρει ότι επιτέλους καμία ιδιότητα της εξωτερικής μας εμφάνισης δεν πρέπει να σχετίζεται με την αξία μας. Ούτε για τους τρίτους ούτε και για τον εαυτό μας.

«Ας βγούμε από τον φαύλο κύκλο»

«Και τέλος πάντων, ας βγούμε απ’ τον φαύλο κύκλο γονέων και γιαγιάδων, που καταγίνονται μονίμως με το τι και πόσο τρώμε, με το αν είμαστε υπέρβαροι ή αδύνατοι, λες κι οι ιδιότητες αυτές είναι το απόσταγμα της αξίας μας ως ανθρώπων. Αρκετά μας βασανίζουν τα άνωθεν επιβεβλημένα πρότυπα της κοινωνίας, και της βιομηχανίας της ομορφιάς, χωρίς να γινόμαστε απάνθρωποι κι αναμεταξύ μας», έγραψε ο Αύγουστος Κορτώ. Και χειροκροτάμε.

Exit mobile version