CELEBRITIES

Μποφίλιου, Αυγουστίδης, Στικούδη: Οι καλλιτέχνες κατεβαίνουν στον δρόμο

Βαγγέλης Γκικόπουλος/Papadakis Press

Κορυφώθηκε σήμερα η 48ωρη απεργία του ΣΕΗ που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της ΠΟΘΑ και τη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνικών σωματείων και σκοπό την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85, που οι καλλιτέχνες ισχυρίζονται ότι υποβαθμίζει τα καλλιτεχνικά πτυχία σε απολυτήρια Λυκείου. Η κορύφωση ήρθε με τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκαν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τους καλλιτέχνες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ανάμεσά τους θα δεις πολλά γνώριμα πρόσωπα, από τον κόσμο του θεάτρου, της τηλεόρασης, του τραγουδιού.

Το ΣΕΗ αποφάσισε παράλληλα να προχωρήσει σε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Φεβρουαρίου, την ημέρα που λήγει και το τελεσίγραφο που έχουν θέσει στην κυβέρνηση να λύσει το θέμα του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, πριν παραιτηθούν από τη θέση τους, οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Οι καλλιτέχνες κατεβαίνουν στον δρόμο κι ανεξάρτητα από το αν τραγουδούν τα τραγούδια που μιλάνε στην ψυχή σου ή ενσαρκώνουν ήρωες που σου προκαλούν έντονα συναισθήματα, ενώνουν τις φωνές τους και προσπαθούν να προστατέψουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Τα θέατρα είναι κλειστά, τα γυρίσματα σταμάτησαν για δύο μέρες, και οι καλλιτέχνες ηθοποιοί και τραγουδιστές βγήκαν στον δρόμο για να διεκδικήσουν την απόσυρση του Π. Δ. Από τον πρόεδρο του ΣΕΗ, Σπύρο Μπιμπίλα, μέχρι τον Λεωνίδα Κακκούρη, τον Ορφέα Αυγουστίδη, τη Λένα Ουζουνίζου, τη Νατάσσα Μποφίλιου και την Κατερίνα Στικούδη, τα γνώριμά μας πρόσωπα του καλλιτεχνικού κόσμου έδωσαν το «παρών» διαμαρτυρόμενοι για ένα Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία τους, για μία τροπολογία που επηρεάζει το θέμα των συλλογικών συμβάσεων των καλλιτεχνών και για την αντιμετώπιση του κλάδου τους από τις κυβερνήσεις της χώρας, που πάντα μοιάζει να είναι θέμα σε εκκρεμότητα.

Η Νατάσσα Μποφίλιου.
Ο Ορφέας Αυγουστίδης με τον πατέρα του, Ντίνο Αυγουστίδη.

Γιώτα Νέγκα, Τάνια Τσανακλίδου, Νατάσσα Μποφίλιου και Βίκυ Καρατζόγλου.

Ο Βαγγέλης Σερίφης και η Κατερίνα Στικούδη με τον γιο τους και τον Σπύρο Μπιμπίλα.
Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.
Ο Ιωσήφ Πολυζωίδης.
Ο Χάρης Χιώτης, η Βάσω Καβαλιεράτου, η Λένα Ουζουνίδου και ο Θανάσης Αλευράς, που συνεργάζονται στα τηλεοπτικά Νούμερα.

Ο Λεωνίδας Κακούρης.

«Το Προεδρικό Διάταγμα είναι ένας νόμος του κράτους, που προκύπτει από γνωμοδότηση και εισήγηση υπουργών -δεν περνάει από κοινοβουλευτική διαδικασία ή διαβούλευση- και υπογράφεται από την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν προκειμένω, το Προεδρικό Διάταγμα 85/22, που εκδόθηκε στις 17 Δεκεμβρίου και έχει γνωμοδοτηθεί από τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών -χωρίς καν να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι και αρμόδιο για τις καλλιτεχνικές σπουδές-, ρυθμίζει το προσοντολόγιο, τους όρους αμοιβής και πρόσληψης των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, οι καλλιτέχνες συλλήβδην κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς δεν προσμετρώνται οι σπουδές που έχουν κάνει στις ανώτερες σχολές υποκριτικής, χορού, κινηματογράφου. Εφόσον αυτές δε συνυπολογίζονται, μιλάμε για σπουδές σε κατ’ ευφημισμόν ανώτερες σχολές», είπε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας του ΣΕΗ στο Oneman και τη Χριστίνα Φαραζή σε πρόσφατο σχετικό θέμα για τις διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών απέναντι στο επίμαχο Π.Δ.

Ο Μιχάλης Αεράκης και η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη του τηλεοπτικού Σασμού.

«Έχει συσσωρευτεί η αίσθηση της αδικίας και της απαξίωσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί που θίγονται είναι όλα τα επαγγέλματα που εξαρτώνται από το ΥΠΠΟ. Κάθε φορά που προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ιθύνοντες είναι σαν να τρώμε πόρτα, για να το πω πολύ λαϊκά», επεσήμανε στο ίδιο άρθρο ο σκηνοθέτης Νίκος Χατζόπουλος.

H Γωγώ Μπρέμπου.
Ο Φωκάς Ευαγγελινός.

«Είτε δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς τους ζητάμε και κυριολεκτώ, είτε παραδέχονται ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν γόνιμα με τα άλλα υπουργεία, είτε μας απαξιώνουν, είτε η όποια συζήτηση έχουμε κάνει πετιέται στα σκουπίδια λόγω της αλλαγής κυβέρνησης και των αλλεπάλληλων αλλαγών υπουργών Πολιτισμού. Έχουμε συναντήσει επίσης μέσα στα χρόνια και μία ισχυρή αντίδραση από μερίδα των ακαδημαϊκών. Η οποιαδήποτε σύσταση ανώτατης εκπαίδευσης των παραστατικών τεχνών προϋποθέτει και κάποιες ανακατανομές στον χάρτη και αυτό φαίνεται ότι κάποιους τους ενοχλεί. Έχω γίνει μάρτυρας στο παρελθόν αυτής της ενόχλησης», πρόσθετε.

Ποιο είναι, λοιπόν, το αίτημά τους με απλά λόγια; Ο Άρης Λάσκος δίνει μία πρώτη απάντηση στη δημοσιογράφο Χριστίνα Φαραζή. «Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική και σύμφωνα με αποφάσεις του ΣΤΕ, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, οι όροι πρόσληψης και αμοιβής δε θα έπρεπε να υποβαθμιστούν, αλλά αντιθέτως να αναβαθμιστούν με σύνθετο τρόπο. Τι εννοούμε;

Να μπούμε όλοι στην κατηγορία ΤΕ, τεχνολογικής εκπαίδευσης, στην οποία υπάγονται οι παλιοί απόφοιτοι των τριετούς φοίτησης ΤΕΙ και κάποιων άλλων επαγγελματικών σχολών που υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα, με έναν σύνθετο τρόπο που να είναι η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας ή προσμέτρηση άλλων πτυχίων που έχουμε από ΑΕΙ, ΤΕΙ ή πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό είναι το εξειδικευμένο αίτημά μας που απαντάει στο εξειδικευμένο πρόβλημα που έφερε το ΠΔ».

Exit mobile version