CELEBRITIES

Οι διάσημοι Έλληνες και ξένοι που υπήρξαν θύματα ή θύτες bullying ως παιδιά

instagram.com/dorettapapadimitriou_official/

H 6η Μαρτίου είναι η Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, αγγλιστί του bullying. Το φαινόμενο του bullying και της βίας στον χώρο του σχολείου περιγράφει μία κατάσταση στην οποία ασκείται συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία σε μαθητές από συμμαθητές του, εντός και εκτός σχολείου. Πολλοί ενήλικες σήμερα το είχαν βιώσει ως παιδιά που βρίσκονταν στη μία ή την άλλη άκρη αυτής της βίαιης διελκυστίνδας. Ανάμεσά τους και κάποιοι διάσημοι άνθρωποι που έχουν μιλήσει δημόσια για το bullying.

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου σε συνεργασία με την Παιδαγωγική σχολή του Α.Π.Θ., έχει πραγματοποιήσει σχετική μελέτη με βάση τα ευρήματα της οποίας το 29% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος με συχνότητα 2 ως 3 φορές το μήνα ή και περισσότερο. Το bullying είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο που αφήνει τραύματα στις ψυχές των ανθρώπων. Ακόμα και άνθρωποι που θαυμάζεις σήμερα, ίσως κάποτε να είχαν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού ή ενδοσχολικής βίας. Άλλοι, μπορεί να ασκούσαν bullying σε συμμαθητές του και να έχουν μοιραστεί δημόσια τη μετάνοιά τους. Οι διάσημοι Έλληνες και ξένοι που θα δεις παρακάτω υπήρξαν θύματα ή θύτες bullying.

Δανάη Λουκάκη: «Πέρασα άθλια και το κουβαλούσα»

Η Δανάη Λουκάκη μεγάλωσε στην Αθήνα, ωστόσο, στην ηλικία των 12 χρόνων μετακόμισε με την οικογένειά της στο Ακρωτήρι Χανιών. «Βίωσα bullying επειδή ερχόμουν από την Αθήνα. Δεν ήθελαν το κοριτσάκι από την πρωτεύουσα», είχε εξομολογηθεί στην εκπομπή Mega Καλημέρα.

«Πέρασα άθλια και το κουβαλούσα για πάρα πολλά χρόνια. Με τραμπούκιζαν φοβερά, μου έκαναν τη ζωή μαύρη. Μου πετούσαν τα πράγματα από τον πρώτο όροφο και επειδή ντρεπόμουν δεν το έλεγα στους γονείς μου. Μέχρι που έφτασε η φάση στο μη περαιτέρω και δεν ήθελα να πάω σχολείο», εξομολογήθηκε η ηθοποιός που το ευρύ κοινό γνώρισε μέσα από τον ρόλο της Παγώνας στις Άγριες Μέλισσες.

Όπως είπε η Δανάη Λουκάκη, τα άτομα που τότε της ασκούσαν bullying, σήμερα της συμπεριφέρονται φυσιολογικά, λες και δεν υπήρξαν ποτέ όλα εκείνα τα τραύματα που κουβαλούσε στην ψυχή της για χρόνια.

«Έχω φάει χαστούκι, χωρίς να φταίω και παραλίγο να φάω και αποβολή από τον γυμνασιάρχη επειδή έφαγα χαστούκι. Ήρθε μία τύπισσα στο Γυμνάσιο η οποία με χαστούκισε χωρίς λόγο. Εγώ δεν είχα επαφές με αυτήν. Και πάω στον γυμνασιάρχη, την καλεί κι αυτήν και τον θυμάμαι να λέει “Μία μέρα εσύ και μία μέρα εσύ”», είπε για την αποβολή που τελικά ο γυμνασιάρχης πήρε πίσω όταν η Δανάη Λουκάκη αντέδρασε.

«Και λέω: “Συγγνώμη, εγώ για ποιον λόγο;” Ήταν η πρώτη φορά που πήρα τη μητέρα μου και της είπα “Μαμά, πάμε”», είχε πει.

Άρης Καβατζίκης: «Μιλάω για κλωτσιά κανονική, βία»

Με αφορμή την εξομολόγηση της Δανάης Λουκάκη, ο Άρης Καβατζίκης είχε μοιραστεί στην εκπομπή Πάμε Δανάη, τις δικές του επώδυνες αναμνήσεις από την εποχή που βίωσε κι εκείνος το bullying στο Λύκειο. Όπως η ηθοποιός έτσι κι ο δημοσιογράφος, βίωσε τον σχολικό εκφοβισμό, απλά και μόνο επειδή είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη από τη Ρόδο.

«Θυμήθηκα μία ιστορία που μου συνέβη στην Α’ Λυκείου στο 4ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Είχα έρθει τότε από τη Ρόδο, είχε πάρει μετάθεση ο μπαμπάς μου. Εκεί υπήρχαν διάφοροι μάγκες, τότε τους λέγαμε ροκαμπηλάδες, με τα τσουλούφια και τα δερμάτινα μπουφάν», είχε διηγηθεί ο Άρης Καβατζίκης.

«Ήταν ένας κύριος, ο οποίος στα διαλείμματα στα καλά καθούμενα, επειδή είχα έρθει από άλλο σχολείο και δεν ήμουν αυτό που λέμε ο μάγκας του σχολείου, με είχε κλωτσήσει επανειλημμένα. Μιλάω για κλωτσιά κανονική, βία. Και σε εκδρομή του σχολείου ακόμα», θυμήθηκε ο δημοσιογράφος.

«Είχαμε πάει τότε στον λυκειάρχη, ο οποίος το μόνο που του είπε ήταν: θα ‘θελα να σε παρακαλέσω να μην τον ξαναενοχλήσεις. Αυτό έκανε μόνο. Κι ο κύριος εκείνος είπε μπροστά στον λυκειάρχη: “Εγώ δεν τον γουστάρω κι όποτε τον βλέπω θα τον βαράω”. Καμία αποβολή, καμία επίπληξη», είχε εξηγήσει τότε ο Άρης Καβατζίκης. «Προσοχή στους μάγκες. Οι πολλοί μάγκες δεν είναι μάγκες, είναι άνανδροι», κατέληξε ο δημοσιογράφος στην εξομολόγησή του.

Demi Lovato: Και θύμα και θύτης

Στο δημοτικό η Demi Lovato ήταν θύμα bullying, αλλά όπως έχει πει επίσης «Δεν συνειδητοποιούσα ότι έκανα πράγματα που ήταν επίσης μορφές bullying, όπως το να διαδίδω φήμες για άλλους ανθρώπους και να κουτσομπολεύω». Ουδείς αναμάρτητος Demi.

«Υπήρχαν πράγματα που έκανα στο δημοτικό που μάλλον συνέβαλαν στο γεγονός ότι τα κορίτσια μού συμπεριφέρονταν άσχημα. Το κουτσομπολιό είναι ουσιαστικά δολοφονία χαρακτήρα. Όταν διαδίδεις φήμες για κάποιον, είναι ένας τρόπος να του στερείς την ηθική του», πρόσθετε στο περιοδικο Seventeen.

Tina Fey: Η σεναριογράφος του “Mean Girls” ήξερε από που να αντλήσει έμπνευση

Η Tina Fey έχει γράψει το σενάριο για την ταινία Mean Girls, που αποτελεί τον ορισμό των κοριτσιών που κάνουν bullying σε άλλα κορίτσια στο σχολείο. Κι έπειτα παραδέχτηκε ότι ήταν ένα από αυτά. Η ίδια έχει περιγράψει το γεγονός ότι έκανε bullying ως «μία ασθένεια που έπρεπε να καταπολεμήσω». Ευτυχώς, το έκανε.

Καλομοίρα: «Ενώ τραγουδούσα, οι συμμαθητές μου γελούσαν»

Ο τρόπος που μιλούσε, η φωνή της που τελικά την ανέδειξε σε επιτυχημένη τραγουδίστρια, ακόμα και η αγάπη της για το τραγούδι, αλλά και το οικονομικό status της οικογένειάς της, ήταν αρκετά για να βάλουν την Καλομοίρα στο «στόχαστρο» των συμμαθητών της. Η ίδια είχε μιλήσει για το bullying που είχε βιώσει στο σχολείο σε συνέντευξή της στο περιοδικό Hello.

«Θυμάμαι ότι τα άλλα παιδιά με κορόιδευαν, επειδή τραγουδούσα όλα την ώρα. Μάλιστα σε μια σχολική παράσταση, ενώ τραγουδούσα οι συμμαθητές μου γελούσαν, με αποτέλεσμα να νιώσω τόσο άσχημα που κατέβηκα κλαίγοντας από τη σκηνή και πήγα και κρύφτηκα στις τουαλέτες. Άλλη φορά θυμάμαι ότι είχα διοργανώσει ένα πάρτι για τα γενέθλια μου στο οποίο είχαν συνεννοηθεί οι συμμαθητές μου να μην εμφανιστεί κανένας, επειδή η οικογένεια μου ήταν μεσοαστική, όπως οι περισσότεροι ομογενείς», είχε πει η Καλομοίρα.

Μητέρα 3 παιδιών η ίδια, ένας από τους ισχυρούς φόβους της για τη ζωή των παιδιών της είναι να βρεθούν στην ίδια θέση με εκείνη.

«Το bullying φοβάμαι πιο πολύ. Τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί στο σχολείο ν’ αντιμετωπίσουν τέτοιο περιστατικό. Στο δημοτικό υπήρξα θύμα bullying και ξέρω πόσο επώδυνη και τραυματική εμπειρία είναι. Τα παιδιά είναι πολύ σκληρά σ’ αυτήν την ηλικία, γι’ αυτό και θέλω να είμαι δίπλα στα δικά μου και να τα προστατεύω, ώστε να μάθουν να μην το ανέχονται και να μην το κάνουν», σημείωνε στην ίδια συνέντευξη.

Tyra Banks: Το bullying που δεχόταν στο σπίτι την έκανε bully στο σχολείο

Η Tyra Banks ήταν θύμα bullying, αλλά και θύτης όταν ήταν 7 ως 10 ετών. Όπως έχει πει αιτία της συμπεριφοράς της ήταν ότι ο αδερφός της την αποκαλούσε «ηλίθια» και την κορόιδευε όταν ήταν μαζί στο σπίτι.

«Οι άνθρωποι ασκούν bullying γιατί θέλουν να πάρουν τη δύναμή τους πίσω. Οι άνθρωποι ασκούν bullying επειδή νιώθουν αδύναμοι και για να πάρουν αυτή τη δύναμη, το κάνουν παίρνοντας τη δύναμη κάποιου άλλου. Είμαι στο σπίτι και δέχομαι bullying. Οπότε τι θα κάνω στο σχολείο; Θα πάρω τη δύναμή μου πίσω», είχε πει εξηγώντας τη συμπεριφορά της στο CNN.

Ricky Martin: Bullying λόγω εσωτερικευμένης ομοφοβίας

Ο Ricky Martin έχει παραδεχτεί ότι ασκούσε bullying σε άτομα που ήξερε ότι ήταν ομοφυλόφυλα λόγω της «εσωτερικευμένης ομοφοβίας» του.

«Όταν σου λένε ότι είσαι λάθος όλοι, η κοινωνία, η πίστη σου, η αυτοπεποίθησή σου καταρρακώνεται. Έβγαλα τον θυμό μου στους ανθρώπους γύρω μου για να καταλάβω ότι αυτό ήταν αντίθετο με εμένα. Ήθελα να ξεφύγω από αυτό», είχε πει στο GQ της Αυστραλίας.

Αντίνοος Αλμπάνης: «Ως παιδί αυτό που έζησα ήταν στενάχωρο και βαρύ»

Στην Πόπη Τσαπανίδου και το ipop είχε μιλήσει ο Αντίνοος Αλμπάνης για το bullying που είχε βιώσει στο σχολείο λόγω της ακμής που είχε στο πρόσωπό του και του σωματότυπού του.

«Τα άλλα παιδιά με πείραζαν», είχε πει ο Αντίνοος Αλμπάνης. «Δεν ξέρω πώς είναι να φοβάσαι να πας στο σχολείο, να σε βρίζουν, να σε χτυπάνε. Ως παιδί, όμως, αυτό που έζησα ήταν στενάχωρο και βαρύ», συμπλήρωνε ο ηθοποιός.

Όσο για το πώς αντέδρασε σ’ αυτό το στενάχωρο και βαρύ πράγμα που ζούσε, ο Αντίνοος Αλμπάνης επέλεξε να κινηθεί προς το φως. «Η εικόνα είναι το σπίτι μας μέχρι να πεθάνουμε, αλλά πρέπει να φτιάξουμε και το μέσα μας. Από το να κλειστώ στον εαυτό μου, να νιώσω ανένταχτος και να απομονωθώ, φώτισα άλλα στοιχεία της προσωπικότητας μου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άρης Πλασκασοβίτης: «Μέχρι και το γυμνάσιο είχα πολλά προβλήματα»

«Δεν μιλούσα ούτε καν στη μαμά μου ή στον μπαμπά μου. Έκανα ψυχανάλυση γιατί δεχόμουν πολύ άγριο bullying στο σχολείο μέχρι και την Γ’ γυμνασίου. Ήμουν από τα παιδιά που τα έριχναν στον κάδο. Περπατούσα κι έτρωγα καρπαζιές. Αυτό που με έσωσε ήταν η μουσική. Κλεινόμουν στο δωμάτιο μου το βράδυ και διάβαζα, τραγουδούσα ή έπαιζα πιάνο», είχε εξομολογηθεί στο περιοδικό Εγώ ο Άρης Πλασκασοβίτης το 2015.

Ο ηθοποιός σημείωσε ότι μεγάλωσε κλεισμένος στον εαυτό του. «Ήμουν κλεισμένος στον εαυτό μου. Δεν μιλούσα ούτε καν στους γονείς μου. Ήμουν ένα πολύ κομπλεξικό άτομο. Δεν τα είχα καθόλου καλά με τον εαυτό μου», εξηγούσε.

Patrick Stewart: «Έπρεπε να κάνω τον εαυτό μου να αισθάνεται σημαντικός»

Ο ηθοποιός έχει παραδεχτεί ότι έκανε bullying. Ήταν στα παιδικά του χρόνια μέρος μίας παρέας που ενοχλούσε και πλήγωνε ένα αγόρι που τα άκρα του ήταν άνισα.

«Ένιωθα ότι με κάποιον τρόπο έπρεπε να κάνω τον εαυτό μου να αισθάνεται σημαντικός και ο μόνος τρόπος που μπορούσα να το κάνω αυτό ήταν με το να ασκώ έλεγχο σε άλλα παιδιά», είχε παραδεχτεί. Ο ίδιος τόνισε ότι ντρεπόταν για το παρελθόν του και έγινε ακτιβιστής κατά του bullying στη συνέχεια.

Ντορέττα Παπαδημητρίου: «Οι συμμαθητές μου με έλεγαν διάφορα πράγματα, το Σαραβάκος ήταν το κυριότερο»

Το γυμνασμένο σώμα που είχε η Ντορέττα Παπαδημητρίου ως αθλήτρια του στίβου ήταν αυτό που σχολίαζαν οι συμμαθητές της, κάνοντας τη να βιώσει bullying στα σχολικά της χρόνια.

Την αποκάλυψη είχε κάνει η ηθοποιός μιλώντας στη Φαίη Σκορδά, που τότε παρουσίαζε την εκπομπή Το Πρωινό στον ΑΝΤ1.

«Είχα πάντα γυμνασμένο σώμα και μυς και όταν πήγαινα σχολείο υπήρξα κατά κάποιο τρόπο κι εγώ θύμα bullying. Οι συμμαθητές μου με έλεγαν διάφορα πράγματα, αλλά το Σαραβάκος ήταν το κυριότερο. Με έλεγαν Σαραβάκο γιατί είχα πολύ γυμνασμένα πόδια. Κατέληξα να μην φοράω φούστες μέχρι πολύ μεγάλη. Ξεκίνησα να είμαι εντάξει με όλο αυτό με το που έμεινα έγκυος», είχε εξομολογηθεί η Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Δημήτρης Γιαννέτος: «Δεχόμουν bullying εξαιτίας της σεξουαλικότητάς μου»

Τον Ιούλιο του 2022 ο hair stylist Δημήτρης Γιαννέτος πραγματοποίησε μία εκ βαθέων εξομολόγηση στο Instagram και αναφέρθηκε στο bullying που είχε δεχτεί στα σχολικά του χρόνια στην Ελλάδα.

«22 ώρες με την οικογένεια στην πόλη μου aka το χωριό. Πέρασαν σχεδόν 6 χρόνια από την τελευταία φορά που επισκέφθηκα την πόλη όπου μεγάλωσα. Πάντα έψαχνα να βρω μία δικαιολογία να μην έρθω, παρόλο που αγαπώ πολύ την οικογένειά μου και ήθελα να περάσω χρόνο μαζί τους. Πάντα προσπαθούσα να τους συναντώ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, παρά στο χωριό μου.

Τώρα, ως 38χρονος μεγάλος πια άντρας κατάλαβα ότι το γεγονός ότι απέφευγα τόσα χρόνια να βρεθώ εκεί, είναι επειδή δεν είχα την καλύτερη παιδική ηλικία, δεχόμουν bullying στο σχολείο εξαιτίας της σεξουαλικότητάς μου, δέχθηκα σεξουαλική παρενόχληση πριν ακόμα ανακαλύψω ποιος είμαι πραγματικά και αντιμετώπισα κάποια άλλα οικογενειακά θέματα, και αυτά με οδήγησαν στο να κρύβομαι στον νέο κόσμο που δημιούργησα για μένα μακριά από εκεί.

Χθες κατάλαβα ότι ποτέ δεν θα πετύχαινα τίποτα και δεν θα είχα αυτή την καριέρα στη ζωή μου και όλους αυτούς τους υπέροχους φίλους που έγιναν η νέα οικογένειά μου στην ενήλικη ζωή μου, αν δεν τα είχα περάσει όλα αυτά.

Όλος αυτός ο πόνος με έκανε πιο δυνατό, με έκανε να γίνω υπερήφανα αυτός που είμαι, χωρίς να λέω ότι είμαι τέλειος, γιατί ποιος είναι τέλειος σε αυτή τη ζωή, σωστά; Μαθαίνουμε όμως κάθε μέρα», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Γιαννέτος.

Gabrielle Union: Άλλαξε με την πολύτιμη βοήθεια μιας φίλης

Η Gabrielle Union έχει παραδεχτεί ότι «προχώρησα από το να είμαι ένα κακό, εκδικητικό, γεμάτο μίσος άτομο που δεν μπορούσε να είναι χαρούμενο για τους άλλους, στο να μάθω την αποδοχή και πώς να είμαι αληθινά υποστηρικτική», με τη βοήθεια μίας φίλης της.

«Πραγματικά ήμασταν σε ένα δωμάτιο, σε ένα πάρτι κι εγώ είχα στήσει δικαστήριο. Κι έθαβα κάποιον. Και με τράβηξε παραπέρα και μου είπε: “Okay, πώς άλλαξε η ζωή σου; Βρήκες φίλο; Πήρες τη δουλειά; Μεγάλωσε το σπίτι σου; Εμφανίστηκαν μαγικά λεφτά στην τσέπη σου; Τι θετικό συνέβη στη ζωή σου αφού έθαψες αυτή τη γυναίκα; Δεν κέρδισες τίποτα”», εξομολογήθηκε για την κουβέντα που την έκανε από bully, έναν κανονικό άνθρωπο, στην Oprah Winfrey η Gabrielle Union.

Exit mobile version