Έλενα Ακρίτα για Ουκρανία: «Με την Ειρήνη, όχι με τον πόλεμο»
- 25 ΦΕΒ 2022
Τη δική της συγκινητική ανάρτηση στα social media έκανε η Έλενα Ακρίτα, με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.
Η Έλενα Ακρίτα γράφει για τον πόλεμο και την Ειρήνη
Οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν στην Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια, τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, με αεροπορικά πλήγματα και χερσαία εισβολή.
Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, μέχρι στιγμής δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Εικόνες καταστροφής στο Κίεβο. Άμαχος πληθυσμός στα καταφύγια. Ένα αγόρι που παίζει πιάνο, την ώρα της ρωσικής εισβολής στο Χάρκοβο. Φωτογραφίες και βίντεο από την Ουκρανία, κάνουν τον γύρο των social media, αποτυπώνοντας το πραγματικό πρόσωπο και τίμημα του πολέμου.
Έλενα Ακρίτα: «Ούτε με τους Ρώσους ούτε με τους Αμερικάνους. Με τον πρόσφυγα, με τον ξεριζωμένο»
Με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η Έλενα Ακρίτα μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram, μερικές σκέψεις της.
Γράφει η Έλενα Ακρίτα στην ανάρτησή της:
«Πόλεμος στην Ουκρανία. Ούτε με τους Ρώσους ούτε με τους Αμερικάνους.
Με τον πρόσφυγα, με τον ξεριζωμένο.
Με το κορίτσι που σχηματίζει μια καρδιά στο σκονισμένο τζάμι του λεωφορείου για να αποχαιρετήσει τον πατέρα του ίσως για πάντα.
Με το παιδάκι που κρατάει σφιχτά την σχολική του τσάντα τρέχοντας να κρυφτεί στο καταφύγιο.
Με τη γιαγιά που αφήνει πίσω της για πάντα το σπίτι που γεννήθηκε.
Με το αγοράκι που φεύγει στο άγνωστο κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά του ένα μικρό γατάκι.
Με την Ειρήνη. Όχι με τον πόλεμο».
Το χρονικό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία
Η ρωσική επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης, αφού ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν αναγνώρισε λίγες μέρες πριν την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών, φιλορωσικών περιοχών του Ντονμπάς. «Έλαβα την απόφαση για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο «την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», ανέφερε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε δε, οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.
Για να δικαιολογήσει την εισβολή, επανέλαβε τις κατηγορίες περί «γενοκτονίας» στα εδάφη των αυτονομιστών, επικαλέστηκε την έκκληση για βοήθεια εκ μέρους τους και κατήγγειλε την «επιθετική» πολιτική του ΝΑΤΟ.
Λίγο μετά το διάγγελμα Πούτιν, ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο Κραματόρσκ, στο Χάρκοβο, την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη.
Η πολιορκία του Κιέβου συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να έχει ήδη κηρύξει γενική επιστράτευση, και τον Πούτιν να πιέζει για άμεση παράδοση της χώρας στις ρωσικές δυνάμεις.