Έλενα Ακρίτα: «Η τοξική θετικότητα μάς έχει πιάσει από τον λαιμό»
- 22 ΜΑΡ 2023
Πόσες φορές καταπιέστηκες για να σκεφτείς θετικά; Πόσες φορές θέλησες να αντιδράσεις όταν είσαι αγχωμένη ή θλιμμένη και κάποιος σου έδωσε την τρομερή συμβουλή: «Μην αγχώνεσαι» ή «Μην στενοχωριέσαι»; Η επιμονή να μας λένε ότι αν κάτι το θες πολύ το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το αποκτήσεις, πολλές φορές μας γεμίζει με ενοχές για τα αρνητικά μας συναισθήματα, τα δαιμονοποιεί λες και αυτά δεν είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Η Έλενα Ακρίτα, ένας άνθρωπος που έχει βιώσει την κατάθλιψη και έχει μιλήσει ανοιχτά για την ψυχική αυτή νόσο, μίλησε στο νέο επεισόδιο του Podcast της στο NEWS24/7, για την τοξική θετικότητα.
Με αφορμή ένα βιβλίο που διάβασε με αυτόν τον τίτλο, η Έλενα Ακρίτα αναφέρθηκε στο φαινόμενο που αποτελεί η τοξική θετικότητα στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
«Πώς μας έχει πιάσει αυτή η τοξική θετικότητα μιας δήθεν ευτυχισμένης κοινωνίας από το λαιμό ρε παιδί μου, σαν μέγγενη και μας λέει “Πρέπει να είσαι ευτυχισμένος”, “Πρέπει να το δεις θετικά”, “Πρέπει να μην το βάζεις κάτω”, “Πρέπει να σου αρέσει το σώμα σου οπωσδήποτε”, “Πρέπει να θεωρείς ότι τα κάνεις όλα τέλεια”, “Πρέπει να είσαι πάντα πανευτυχής”. Πρέπει, πρέπει. Δεν έχεις δικαίωμα να πάθεις κατάθλιψη, δεν έχεις δικαίωμα να νταουνιαστείς που λέγαμε παλιότερα, δεν έχεις δικαίωμα να στενοχωρηθείς», είπε, εισάγοντας τους ακροατές του Podcast της στο θέμα, η δημοσιογράφος και συγγραφέας.
«Σε απολύουν από τη δουλειά σου; Όχι, δεν θα το δεις αρνητικά, δεν θα το δεις τι θα γίνει στο τέλος του μήνα που θα μου κόψουν το ρεύμα, δεν θα το δεις άντε τώρα που θα ξαναβρώ δουλειά ή μα πώς θα βάλω γάλα στο μπιμπερό του μωρού μου. Όχι, θα πεις ότι είναι μία εμπειρία αυτό. Μια εμπειρία από την οποία θα βγω πιο ώριμη, άσε που θα έχω άπειρο ελεύθερο χρόνο. Το γράφει το βιβλίο αυτό. Ο άνεργος θα έχει άπειρο ελεύθερο χρόνο να τον κάνει τι; Δηλαδή είναι τρελά πράγματα», συνέχισε στον ίδιο τόνο η Έλενα Ακρίτα.
«Όλη αυτή η τοξική θετικότητα με αυτές τις μπαρούφες σε μεγάλο βαθμό που μας τσαμπουνάνε, αυτές τις κοινοτοπίες, αυτό το μπουρ μπουρ γεμάτο τετριμμένα πράγματα. Όχι, έχουμε δικαίωμα να είμαστε δυστυχισμένοι», σημείωσε έπειτα η Έλενα Ακρίτα μιλώντας για τα αυτονόητα δικαιώματα του ανθρώπινου ψυχισμού.
Για το δικαίωμα να είμαστε ο εαυτός μας με τα θετικά του και τα αρνητικά του, που είναι τουλάχιστον απελευθερωτικό. Για να υπάρξεις στο θετικό θα χρειαστεί να βιώσεις και το αρνητικό στο μέτρο που του αναλογεί, να το αναγνωρίσεις, να βοηθηθείς και να το ξεπεράσεις. Αν αρνείσαι να αναγνωρίσεις στον εαυτό σου το δικαίωμα να μη νιώθει καλά, πώς θα καταλάβεις εδώ που τα λέμε πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια;
«Έχουμε δικαίωμα να μη τα βλέπουμε όλα τέλεια. Έχουμε δικαίωμα να έχουμε πρόβλημα συμπεριφοράς, πρόβλημα με τον εαυτό μας, πρόβλημα με το σώμα μας. Έχουμε δικαίωμα να κλάψουμε, να κοπανήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Έχουμε δικαιώματα. Η θετικότητα όταν γίνεται τοξική ενέχει και τον φασισμό», υποστήριξε η Έλενα Ακρίτα.
Στις μέρες μας, στις ίδιες αυτές μέρες που η τοξική θετικότητα έχει εισβάλει στον τρόπο ζωής μας, η κατάθλιψη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο συχνά ψυχικά νοσήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Π.Ο.Υ, περίπου το 5% των ενηλίκων υποφέρει από κατάθλιψη. Αυτό μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
«Μην φοβάστε, δεν είστε μόνοι, μην ντρέπεστε γι’ αυτό. Μην το κρύβεται γι’ αυτό. Είμαστε πάρα πολλοί. Είμαστε πολλοί οι ατελείς. Δεν φτάνει να εμπιστευτείτε τον κολλητό σας, όταν πραγματικά πάσχετε από κατάθλιψη. Πρέπει να διαγνωστείτε. Πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο επιστήμονα που θα σας στηρίξει και πρέπει να ξεκινήσετε τη μάχη σας, γνωρίζοντας ότι πίσω από το κάθε ειλικρινές σας πια πλατύ χαμόγελο, μπορεί να κρύβεται η υποτροπή. Αλλά εσείς, είστε πιο μάγκες από αυτήν και θα την κερδίσετε», είχε πει η Έλενα Ακρίτα σε συνέντευξή της στο OW.