Ελεονώρα Μελέτη: Μοιράζεται τις ερωτήσεις της κόρης της για τις φωτιές και ξεσπά
- 5 ΑΥΓ 2021
Τα social media στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες έχουν γεμίσει με εικόνες καπνού, πορτοκαλί λάμψεις φωτιάς και γκρι στάχτες ή με εικόνες μίας φύσης που γνωρίσαμε και που ξέρουμε ότι δεν θα αντικρίσουμε ξανά. Η ίδια η Ελλάδα είναι αυτές οι εικόνες τις τελευταίες ημέρες και τα social media, ως συνήθως, την αντανακλούν. Μοιραζόμαστε σκέψεις, χρήσιμα links, οργή και αγωνία για τις φωτιές. Το ίδιο έκανε και η Ελεονώρα Μελέτη.
Η παρουσιάστρια του Mega δημοσίευσε σε μία μακροσκελή ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram τους προβληματισμούς της. Είναι προβληματισμοί που τη συνοδεύουν από την παιδική της ηλικία τότε που άλλοι στερεοτυπικά σκεπτόμενοι προέβλεπαν ότι θα γίνει «αξύριστη ακτιβίστρια» όπως έγραψε. Και μπορεί η Ελεονώρα Μελέτη να αναγνωρίζει ότι πλέον είναι «πιο αδρανής από ποτέ», αλλά παραμένει σκεπτόμενη, προβληματισμένη.
Μάλιστα οι προβληματισμοί της Ελεονώρας Μελέτη για το περιβάλλον, έχουν αποκτήσει μία νέα διάσταση. Ως μαμά πια κι όχι ως απλά ένας άνθρωπος που αγαπά τον πλανήτη στον οποίο ζει, θέλει η κόρη της, Αλεξάνδρα, να ζήσει με μία φύση γύρω της που θεριεύει, όχι που γίνεται στάχτες κι αποκαΐδια. Κι οι φωτιές την έφεραν στη θέση να πρέπει να απαντήσει στις άβολες και πολύ ειλικρινείς απορίες της κόρης της.
«Πριν λίγες μέρες η Αλεξάνδρα είχε πάει με τον @psycho_25 (σ.σ. ο λογαριασμός του μπαμπά της Αλεξάνδρας και συζύγου της Ελεονώρας Μελέτη, Θοδωρή Μαροσούλη στο Instagram) στα ελαφάκια της Πάρνηθας. Kαι γύρισε ενθουσιασμένη. “Μαμά είδα και τα ελαφάκια και το ένα με φίλησε!”.
Ο @psycho_25 που καθημερινά περνάει (ή έστω περνούσε μέχρι σήμερα) κάποιες ώρες στη Βαρυμπόμπη, στα Βασιλικά, στο Κατσιμίδι και την Πάρνηθα κάνοντας προπονήσεις ποδηλασίας, έλεγε συνέχεια στην Αλεξάνδρα για το πόσο όμορφα είναι τα ελαφάκια που το σπίτι τους είναι στα δάσος.
Η Αλεξάνδρα έτυχε να δει τις φωτιές από την ανοικτή τηλεόραση την ώρα των ειδήσεων. Κ κάπως έτσι ξεκίνησαν ερωτήσεις που για πρώτη φορά μου προκάλεσαν άγχος κ αμηχανία», έγραψε αρχικά η Ελεονώρα Μελέτη πριν παραθέσει τις ερωτήσεις της κόρης της. Οι φωτογραφίες που συνόδευσαν το post της είχαν την Αλεξάνδρα να συναντά ευτυχισμένη τα ελάφια. Είχαν και μία φωτογραφία από ένα πυρόπληκτο, νεκρό ελάφι.
«Μαμά γιατί έχει φωτιά;»
«Πως άναψε;»
«Γιατί δεν κάνουμε φου όπως στο happy birthday για να σβήσει;»
«Και το δάσος θα λιώσει; ( προφανώς όπως τα κεράκια στη τούρτα)»
«Θα λιώσουν κ τα ελαφάκια;»
«Και το σπιτάκι τους θα λιώσει;».
Οι απορίες της Αλεξάνδρας καταγράφηκαν και η Ελεονώρα Μελέτη χρειάστηκε να τις απαντήσει. Όπως είπε, η Αλεξάνδρα, ευτυχώς, δεν πρόλαβε να δει «σπίτια να καίγονται όπως βλέπαμε με επιμονή και γλαφυρές περιγραφές, να εξαϋλώνονται περιουσίες πονεμένων ανθρώπων μέχρι τελικής πτώσης». Είχε όμως δει αρκετά για να αρχίσει κι εκείνη με τη σειρά της όπως κι όλοι μας στην ηλικία της, να απορεί, να σχηματίζει τα μεγάλα «Γιατί» στο μυαλό της.
«Βρέθηκα να αναρωτιέμαι πραγματικά τι σκ@@@ πρέπει να κάνουμε όλοι μας, ΠΕΡΑ από αναρτήσεις σοκαριστικών φωτογραφιών από τα καμμένα στο Instagram, προκειμένου να σταματήσουμε αυτή τη καταστροφή ώστε να παραδώσουμε κάτι στα παιδιά μας. Και δεν έχω βρει την απάντηση. Τι να είναι αυτό; Με μια λέξη: τι;», ήρθε η ώρα της Ελεονώρας Μελέτη να αρχίσει να διατυπώνει τις δικές της απορίες. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω η παρουσιάστρια κατάλαβε ότι η ίδια απορία, χωρίς απάντηση, ταλανίζει το μυαλό της εδώ και 30 χρόνια.
«30 χρόνια δεν έχω βρει την απάντηση. Σε ηλικία 12 ετών ήθελα να γίνω δημοσιογράφος για να διαμαρτυρηθώ για την αιχμαλωσία των δελφινιών και τη Μονάχους, αγόραζα βιβλία από την έκθεση Πειραιά με τίτλο “50 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να σωθεί ο πλανήτης”, καθάριζα πλαστικά από τις παραλίες, έγραφα επιστολές- μανιφέστα και τις έστελνα στο “Και”, φορούσα T-shirts με eco μηνύματα. Τότε με αντιμετώπιζαν ως ένα nerd με “οικολογικό άγχος”. “Θα μεγαλώσει κ θα της περάσει”, άκουγα. “Αλλιώς θα γίνει αξύριστη ακτιβίστρια”. Σήμερα 30! Χρόνια μετά, δεν άλλαξε τίποτα.
Και συνειδητοποίησα ότι πλέον είμαι πιο αδρανής από ποτέ, γιατί όσο κι αν προσπαθούσα, και πίστεψε με έχω προσπαθήσει με ψυχή, και δράση, δεν είδα να αλλάζει τίποτα. Και κουράστηκα. Πληγώθηκα από την ακαμψία των ανθρώπων. Και κάνω κι γω μια γραφική ανάρτηση έτσι για το ονόρε της “ευαισθητοποίησης”», σημείωσε η Ελεονώρα Μελέτη και κατέληξε στο πιο ειλικρινές συμπέρασμα. «Αποτύχαμε άνθρωποι. Αποτύχαμε», έγραψε.