Ελεονώρα Μελέτη: Η θέα από το γραφείο στις Βρυξέλλες και η ερώτηση για τη ρητορική μίσους στα social
- 6 ΣΕΠ 2024
Η Ελεονώρα Μελέτη βρίσκεται πλέον στις Βρυξέλλες, απ’ όπου πρόσφατα μοιράστηκε την πρώτη της φωτογραφία από το γραφείο της ως ευρωβουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας. Η παρουσιάστρια και πλεόν πολιτικός, δημοσίευσε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία που τη δείχνει καθισμένη στο παράθυρο του γραφείου της να κοιτάζει τη θέα στην ευρωπαϊκή πόλη που θα τη φιλοξενεί για τα επόμενα χρόνια. Μαζί μοιράστηκε και τις σκέψεις της γι’ αυτή τη διαφορετική νέα σεζόν που ξεκίνησε για εκείνη.
«Office of the day δεν λένε στο Instagram; Office για τα επόμενα 5 χρόνια… λοιπόν…», έγραψε αρχικά η Ελεονώρα Μελέτη. «Ο καιρός είναι μουντός, βρέχει, αλλά μέσα μου εγώ νιώθω να έχω έναν υπέροχο ελληνικο ήλιο! Μια όρεξη για δουλειά, ένα μόνιμο καλοκαίρι δημιουργικότητας όπου οι ιδέες ανατέλλουν αλλά δεν δύουν όπως τα γλυκά καλοκαιρινά ηλιοβασιλέματα! Σήμερα ξεκίνησε η δίκη μας σεζόν και η χαρά μου δεν περιγράφεται», πρόσθεσε η ευρωβουλεύτρια.
Αυτή η σεζόν ξεκίνησε διαφορετικά στη ζωή της, χωρίς κάμερες, φώτα και στούντιο, χωρίς καλημέρα στο κοινό, αλλά με πολλή δουλειά που ξεκίνησε με την πρώτη της ερώτηση στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Η Ελεονώρα Μελέτη κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τα αυξανόμενα φαινόμενα ρητορικής μίσους στα social media.
Η Ελεονώρα Μελέτη που κυρίως από τη στιγμή που αποφάσισε να εμπλακεί με τα κοινά, αλλά και νωρίτερα, ως πρόσωπο το οποίο είχε σχεδόν καθημερινή έκθεση στην τηλεόραση, έχει έρθει κατά καιρούς αντιμέτωπη με αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο. Έχει δεχθεί σεξιστικά και body shaming σχόλια όπως συμβαίνει σε πολλούς χρήστες του διαδικτύου. Η πρώτη της ερώτηση, λοιπόν, στην ευρωπαϊκή επιτροπή είχε να κάνει με τη ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια δραματική αύξηση των περιστατικών ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, γίνονται θύματα σεξιστικών, ρατσιστικών και κακοποιητικών λεκτικών επιθέσεων πανευρωπαϊκά στο όνομα της “δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου”. Δυστυχώς, τα περιστατικά ρητορικής μίσους σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα αυξάνονται και αποτελούν πλέον κοινωνική παθογένεια. Τα θύματα λεκτικής βίας και κακοποίησης αντιμετωπίζουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και την καθημερινή τους ζωή», ανέφερε στην ερώτησή της η Ελεονώρα Μελέτη.
Μέσω της ερώτησής της η Ελεονώρα Μελέτη ζητά από την ευρωπαϊκή επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου και να προστατεύσει τα θύματα και την ψυχική τους υγεία από τέτοιου είδους επιθέσεις. Με την ερώτηση που καταθέτει η ευρωβουλευτής καλεί επίσης την επιτροπή να συνεχίσει την πρωτοβουλία του 2021 για μια πιο συμπεριληπτική και προστατευτική Ευρώπη επεκτείνοντας τον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ ώστε να συμπεριληφθεί η ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους.
Μπορεί η Ελεονώρα Μελέτη να γενίκευσε την ερώτησή της ως προς τις επιπτώσεις που έχουν οι διαδικτυακές επιθέσεις στους χρήστες των social media, ωστόσο, υπάρχει και μία ακόμα σημαντική επίδραση που αφορά τη δημοκρατία, όταν αυτές οι επιθέσεις απευθύνονται σε γυναίκες πολιτικούς. Σύμφωνα με έρευνα του IPS που διεξήχθη στην Ιρλανδία, περισσότερες από τις μισές γυναίκες πολιτικούς που συμμετείχαν σε αυτή, έχουν σκεφτεί να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους επειδή δέχονταν διαδικτυακή παρενόχληση.
Έρευνα της Inter Parliamentary Union έχει εντοπίσει ότι 4 στις 5 βουλεύτριες παγκοσμίως έχουν υποστεί ψυχολογική βία, όπως το bullying, η υποτίμηση, η λεκτική κακοποίηση ή η παρενόχληση. Οι γυναίκες που ακόμα δεν εκπροσωπούνται ισότιμα στην πολτική, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αυτής λόγω της ρητορικής μίσους που δέχονται. Κι αυτό είναι που κάνει ιδιαίτερα σημαντικά και για τη δημοκρατία τα μέτρα αντιμετώπισής του.