CELEBRITIES

Εριέττα Κούρκουλου- Λάτση: «Φοβάμαι πώς θα βγει το δικό μας παιδί μεγαλώνοντας με τόσα προνόμια»

Κώστας Μοσχόπουλος/Papadakis Press

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Μια φράση που όταν την τραγουδούσε η Άννα Βίσση ήταν χαρούμενη και γεμάτη χαρακτήρα. Μία φράση που αν την βγάλεις εκτός του τραγουδιού πληγώνει, θυμώνει, οδηγεί σε κακοποιητικές συμπεριφορές, σε εξουσιομανία, σε ό,τι θέλουμε να αλλάξουμε σε αυτόν τον κόσμο. Η φράση που κρύβεται πίσω από νταηλίκια, όπως το περιστατικό βιαιοπραγίας του Λευτέρη Αυγενάκη απέναντι στο υπάλληλο του αεροδρομίου. Με αφορμή αυτή τη φράση και την παθογένεια που κρύβει, η Εριέττα Κούρκουλου- Λάτση έκανε ένα μακροσκελές post στο Instagram.

Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση μοιράστηκε τους προβληματισμούς της ως πολίτης της Ελλάδας, αλλά και ως μαμά του μικρού Νίκου που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον προνομιακό, όπως η ίδια παραδέχεται. Μητέρα ενός παιδιού για το οποίο πασχίζει να μην χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή τη φράση με σκοπό να επιβληθεί. Και βασισμένη στις δικές της αναμνήσεις, από τον τρόπο που οι γονείς της, Μαριάννα Λάτση και Νίκος Κούρκουλος τη μεγάλωσαν, πιστεύει ότι θα τα καταφέρει.

Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση δεν αποφεύγει την ευθύνη που φέρει το να αποτελεί ένα επιδραστικό άτομο στη σφαίρα των social media, ένα δημόσιο πρόσωπο με βήμα να μιλήσει για όλα όσα την αφορούν, ένα πρόσωπο που ζει τα προνόμια που άλλοι δεν έχουν.

«“Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” Εκτός από την αηδία που μου προκαλεί η συγκεκριμένη φράση, αντικατοπτρίζει την βαθιά προβληματική νοοτροπία που κυριαρχεί όπου υπάρχει “δύναμη”, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε πολιτική, είτε θεσμική», αναφέρει αρχικά η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, αναρτώντας μία φωτογραφία του παιδιού της που παίζει στην ακρογιαλιά για να μιλήσει στη συνέχεια γι’ αυτή τη σημαντική ευθύνη που επωμίζεται ως πολίτης και ως μητέρα.

«Όμως εάν ένας απλός άνθρωπος έχει ευθύνη στο πώς συμπεριφέρεται, ή στο πώς μεγαλώνει τα παιδιά του, τότε εμείς που έχουμε επιρροή και δύναμη, έχουμε πενταπλάσια ευθύνη.

Την ευθύνη να μεγαλώσουμε παιδιά που σέβονται τον διπλανό τους και χρησιμοποιούν την δύναμή τους για καλό.

Παιδιά που κατανοούν ότι είναι όλοι ίσοι – από τον σερβιτόρο που τους εξυπηρετεί σε κάποιο μαγαζί, μέχρι τον επιχειρηματία ή τον πολιτικό με τον οποίο μπορεί να κάνουν μια συνάντηση.

Παιδιά που συμπεριφέρονται το ίδιο σε όλους – ίσως και λίγο ομορφότερα σε εκείνους που δουλεύουν για έναν βασικό μισθό», μοιράζεται στη συνέχεια πριν προχωρήσει στον προβληματισμό της για το δικό της παιδί.

«Καμιά φορά φοβάμαι πώς θα βγει το δικό μας παιδί που μεγαλώνει με τόσα προνόμια, αλλά μετά σκέφτομαι τους γονείς μου και καθησυχάζομαι γιατί γνωρίζω ότι δεν είχα καμία ελπίδα να μην βγω καλό παιδί. Το ίδιο ελπίζω να ισχύσει και για τον Νίκο», γράφει η επιχειρηματίας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων και όχι μόνο.

Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση ανακουφίζεται στη σκέψη της δικής της εξέλιξης μέσα σε αυτόν τον κόσμο. Ανακουφίζεται υπενθυμίζοντας στον εαυτό της την πραγματική -στα δικά της μάτια- αξία του χρήματος και του κοινωνικού status. Για εκείνη, υπήρξαν εργαλεία, όχι μοχλός άσκησης εξουσίας.

Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση βλέπει τη «βρώμα» στο χρήμα και την εξουσία, αλλά κυρίως τη βλέπει σε ανθρώπους που άγονται από τον «κομπλεξισμό», την «αγένεια» και την «ανασφάλεια» που «υπάρχει σε όλες τις τάξεις».

«Υπάρχει τεράστια βρώμα στο χρήμα και την εξουσία, όμως δεν είναι το χρήμα, ούτε η εξουσία που την δημιουργεί.

Τα 2 αυτά “εργαλεία” δίνουν απλά μεγαλύτερη ελευθερία στον καθένα να κάνει ότι γουστάρει – το τι γουστάρει να κάνει είναι ανεξάρτητο. Ο κομπλεξισμός, η αγένεια και η ανασφάλεια είναι πηγαία και υπάρχει σε όλες τις τάξεις.

Υπάρχουν βέβαια και καλοί άνθρωποι με χρήματα και εξουσία – καταπληκτικοί άνθρωποι, όμως είναι λίγοι και σπάνια ακούμε για το έργο τους γιατί πολύ δεν το κάνουν για να ακουστούν.

Αισθάνομαι πολύ τυχερή που προέρχομαι από τέτοιους ανθρώπους. Όσο για τους υπόλοιπους; Η αλήθεια πάντα βγαίνει προς τα έξω. Κοντός ψαλμός», κατέληξε στη μακροσκελή της ανάρτηση.