CELEBRITIES

Eurovision 2022: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Αμάντα Γεωργιάδη

ΕΡΤ

Μας χωρίζει ακριβώς μία εβδομάδα από τον τελικό της Eurovision 2022 κι οι ρυθμοί της έχουν αρχίσει να μας παρασύρουν. Η ελληνική συμμετοχή για φέτος θα ξεκινήσει το ταξίδι της στη σκηνή της Eurovision, την Τρίτη 10 Μαΐου, όταν η Αμάντα Γεωργιάδη τραγουδήσει το Die Together στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Ο δεύτερος ημιτελικός θα ακολουθήσει την Πέμπτη 12 Μαΐου (σε αυτόν διαγωνίζεται η Κύπρος με την Ανδρομάχη και το Ela).

Τα προγνωστικά θέλουν την Αμάντα Γεωργιάδη και το Die Together να προκρίνονται άνετα στον τελικό και να κατακτούν κάποια θέση μεταξύ της 3ης και της 6ης στην Eurovision 2022 που θα διαξαχθεί στο Pala Olimpico του Τορίνο.

H Αμάντα Γεωργιάδη είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον 66ο διαγωνισμό της Eurovision και μετά τις δύο πρόβες της πριν τον πρώτο ημιτελικό, έχει βρεθεί ανάμεσα στα φαβορί του διαγωνισμού τραγουδιού. Πόσα ξέρεις όμως για εκείνη πέρα από το γεγονός ότι έχει μία υπέροχη φωνή που μπορείς να ακούσεις πατώντας play στο videoclip του τραγουδιού Die Together;

Εμείς βρήκαμε 5 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για την Αμάντα Γεωργιάδη για να τα μάθεις και να μπεις μαζί μας σε ρυθμούς Eurovision 2022. Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την εκπρόσωπο της Ελλάδας.

H Αμάντα Γεωργιάδη γεννήθηκε στα Ιωάννινα και μεγάλωσε στο Tenjford

Η Αμάντα Γεωργιάδη έχει το καλλιτεχνικό όνομα Amanda Tenjford και στη Eurovision 2022 συμμετέχει ως Amanda Georgiadi Tenfjord. Έζησε μέχρι 3 ετών στα Ιωάννινα κι έπειτα η οικογένειά της μετανάστευσε στη μικρή πόλη Tenjford της Νορβηγίας κι από εκεί πήρε και το καλλιτεχνικό της επώνυμο.

Εκεί ήταν που η Αμάντα Γεωργιάδη ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής και πιάνου και ξεκίνησε να γράφει τα δικά της τραγούδια σε ηλικία 16 ετών. Το σχολείο όπου φοίτησε στη Νορβηγία πρέπει να ήταν «φωλιά» ταλέντων, αφού ήταν συμμαθήτρια με μία στάρ της pop στη Σκανδιναβία, τη Sigrid.

«Μου αρέσει να είμαι με ανθρώπους, δεν μου αρέσει να είμαι μόνη μου, θέλω να είμαι με μεγάλες παρέες ίσως αυτό να είναι ελληνικό στοιχείο. Το νορβηγικό στοιχείο ίσως να είναι ότι μου αρέσει πολύ η οργάνωση», είπε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο κανάλι wiwibloggs στο YouTube η Αμάντα Γεωργιάδη για τα στοιχεία που έχει πάρει από τις δύο κουλτούρες με τις οποίες μεγάλωσε.

Μετά τη 2η πρόβα της στη Eurovision 2022, η Αμάντα Γεωργιάδη δέχθηκε μία το λιγότερο άβολη, το περισσότερο ρατιστική ερώτηση σχετικά με την επιλογή της Ελλάδας να την εκπροσωπήσει μία ομογενής, από έναν Πολωνό δημοσιογράφο. «Ήταν λίγο περίεργη η ερώτηση που δέχθηκα. Είμαι Ελληνίδα, αλλά είμαι από την Νορβηγία. Πολύ σωστά δόθηκε η απάντηση από την Σοφία (ενν. την επικεφαλής της ελληνικής αποστολής) ότι με βρήκαν γιατί έχω ένα ταλέντο και όχι γιατί είμαι από την Νορβηγία», σχολίασε η Αμάντα Γεωργιάδη την επομένη.

«Την αγαπάω πάρα πολύ την Ελλάδα. Κάθε χρόνο έρχομαι στα Γιάννενα και στην Πρέβεζα, κάνω μπάνια εκεί. Η γιαγιά μου, που την αγαπάω πάρα πολύ, μένει στα Γιάννενα», πρόσθεσε για τη σχέση της με την Ελλάδα.

Η Αμάντα Γεωργιάδη σπουδάζει ιατρική μαζί με άλλους “Flu Fighters”

Στα 18 της χρόνια η Αμάντα Γεωργιάδη αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική στο πανεπιστήμιο του Tronheim και τα τελευταία 6 χρόνια συνέχιζε με ζήλο τις σπουδές της παράλληλα με τη μουσική της καριέρα που κινούνταν σταθερά ανοδικά. Έκανε την πρακτική της σε νοσοκομείο για ασθενείς με Covid- 19, ενώ οι τελικές της εξετάσεις μετά από 6 χρόνια σπουδών είναι 10 μέρες μετά τη Eurovision.

«Θα προσπαθήσω, αλλά δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν τα καταφέρω. Θα έχω κι άλλες ευκαιρίες, είμαι νέα», είπε στην ίδια συνέντευξη η Αμάντα Γεωργιάδη.

Με τους συμφοιτητές της είχαν δημιουργήσει και ένα συγκρότημα που έπαιξε σε μία γιορτή του πανεπιστημίου τους. Το όνομά της μπάντας; Flu Fighters.

Το πέρασμα από talent show στη Νορβηγία και η αρχή της καριέρας της

H Αμάντα Γεωργιάδη, όπως σου είπα, ξεκίνησε να γράφει τραγούδια σε ηλικία 16 ετών. Το πρώτο τραγούδι που έγραψε λεγόταν Run κι έγινε το πρώτο της single.

Η Αμάντα ξεκίνησε την καριέρα της τραγουδώντας σε μουσικά φεστιβάλ και διαγωνισμούς τραγουδιού, ενώ έφτασε στους Top 30 τραγουδιστές στο talent show της Νορβηγίας, The Stream.

Η κυκλοφορία του πρώτου της δίσκου με τίτλο First impression απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Το δεύτερο EP της περιέλαβε το τραγούδι Then I fell in love, το οποίο γνώρισε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία παραμένοντας για περισσότερες από 20 εβδομάδες στο επίσημο top 10 radio chart της Νορβηγίας.

Το τραγούδι της που έπαιξε στο Netflix και το Die Together που προοριζόταν για το νέο της album

Ένα μεγάλο boost στην καριέρα της ήταν το γεγονός ότι το τραγούδι της Troubled Water περιλήφθηκε στη σειρά του Netflix, Spinning Out, με θέμα το καλλιτεχνικό πατινάζ. Το τραγούδι της χρησίμευσε ως μουσικό χαλί σε μία προπόνηση που έδειξε η σειρά στο 10o επεισόδιο.

Όσο για το νέο της album, αυτό θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2022. Το Die Together ήταν ένα από τα τραγούδια που είχε γράψει γι’ αυτό το album, αλλά τελικά κατέληξε να είναι αυτό που θα βρεθεί στη σκηνή της Eurovision 2022.

«Το τραγούδι δεν ήταν γραμμένο για τη Eurovision, ήταν ένα τραγούδι για το album μου που έγραφα τότε και που θα βγει φέτος. Είναι ένα ερωτικό τραγούδι, που μιλάει για το πώς είναι να αγαπάς κάποιον πολύ και πόσο υπέροχο, αλλά και επώδυνο μπορεί να γίνει αυτό», σημείωσε για το Die Together σε συνέντευξή της.

Σε παλιότερη συνέντευξη το 2018 μιλούσε για το πώς η ελληνική μουσική έχει επηρεάσει τις δικές της συνθέσεις. «Αυτό που αγαπώ στην παλιά, ελληνική μουσική είναι οι δυνατοί στίχοι και οι δυνατές μελωδίες που δεν χρειάζονται “φασαρία” γύρω τους. Δεν μπορώ να πω ότι απαραίτητα θα ακούσεις ελληνικά vibes στη μουσική μου, αλλα πάντα έχω στο μυαλό μου ότι λιγότερος “σαματάς” και περισσότερο συναίσθημα είναι αυτό που θέλω. Είναι το μόνο πράγμα που σκέφτομαι – συναισθήματα», επεσήμανε.

Το ρεκόρ που δεν περίμενες να έχει στην κατοχή της η Αμάντα Γεωργιάδη

Ίσως περίμενες εδώ να μιλήσουμε για τα βραβεία της, όπως το το βραβείο «role model awards» στο byLarm, το γνωστότερο φεστιβάλ νέας μουσικής της Σκανδιναβίας. Ωστόσο, θα σου μιλήσω για ένα άλλο ρεκόρ που είχε θέσει στα 18 της χρόνια στην περιοχή όπου βρίσκεται το Tenjford, την Ålesund της Νορβηγίας.

Η Amanda Tenjford είχε κερδίσει τον αγώνα δρόμου των 5 χιλιομέτρων που είχε διοργανωθεί το 2015 στην περιοχή της. Κι όχι απλά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον αγώνα δρόμου γυναικών, αλλά έθεσε κι ένα νέο ρεκόρ στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων για τις γυναίκες αθλήτριες τερματίζοντας σε χρόνο 19,41. Το παλιότερο ρεκόρ ήταν 19,49.

Exit mobile version