Γιάννης Στάνκογλου: Τα άτακτα εφηβικά χρόνια, τα «πάρε δώσε» με την αστυνομία και οι εμπειρίες στον Κορυδαλλό
- 2 ΝΟΕ 2021
Στην εκπομπή The 2night Show βρέθηκε καλεσμένος ο Γιάννης Στάνκογλου το βράδυ της Δευτέρας, 1 Νοεμβρίου. Ο 47χρονος ηθοποιός παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός όσον αφορά τα άτακτα, εφηβικά του χρόνια.
«Ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή. Μεγάλωσα στον Περισσό και ήμουν πάντα στις επάλξεις. Ήμουν άγριο νιάτο, αλλά πάντα έψαχνα και το δίκιο μου, όχι μόνο για μένα. Δεν έλεγα ποτέ “θα κάνουμε κατάληψη για να κάνουμε κατάληψη”, αλλά “θα κάνουμε κατάληψη γιατί ξέρουμε και πρέπει να το πάρουμε αυτό που θέλουμε”. Ήταν όλα με τις παρέες. Μετά στη ζωή μου μπήκαν τα βιβλία», ανέφερε στην αρχή ο Γιάννης Στάνκογλου μιλώντας για τα έντονα εφηβικά του χρόνια, που του χάρισαν αξέχαστες εμπειρίες αναμφίβολα.
Γιάννης Στάνκογλου: «Με είχε πιάσει η αστυνομία 3-4 φορές»
«Με είχε πιάσει η αστυνομία 3-4 φορές, από κάτι γήπεδα, άστα τώρα. Με έχουν δέσει για εξακρίβωση στοιχείων έξω από το Γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Μας δένουν 30-40 άτομα μας βάζουν μέσα στην κλούβα, χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα, απλά για εξακρίβωση στοιχείων. Για κακή μου τύχη μας πηγαίνουν στο ΑΤ του Περισσού. Εκείνη την ώρα περνούσε ο πατέρας μου απ΄ έξω και πήγαινε από το ένα καφενείο στο άλλο. Κοιτάζει πάνω και με βλέπει μέσα με άλλους 40. Ήμουν 16 χρονών», πρόσθεσε στη συνέχεια ο ηθοποιός, αποκαλύπτοντας τα συχνά «πάρε δώσε» με την αστυνομία.
Η εμπειρία του στον Κορυδαλλό
«Οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού ζήτησαν από τον σκηνοθέτη Αντώνη Κόκκινο να παίξω στην ταινία τους και το έκανα με μεγάλη χαρά» , ανέφερε στην αρχή ο Γιάννης Στάνκογλου μιλώντας για την εμπειρία του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου βρέθηκε σε πτέρυγα φυλακών για τρεις μέρες με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας Ο θανατοποινίτης.
«Ήταν ένας άλλος κόσμος, αλλά ένας κόσμος ο οποίος πραγματικά μέσα σε αυτό το οποίο υπήρχε, είχε μια καθαρότητα, δεν μπορούσες να ξεφύγεις. Τα μάτια “κόβανε”. Είχα την τύχη να έχω πολύ καλές σχέσεις με τους περισσότερους, μου φέρανε μέχρι και τσίπουρο από μήλα που φτιάχνουν. Δύσκολα τα πράγματα στη φυλακή, είναι δύσκολα», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέχεια.
Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών κράτησης και του σωφρονισμού, ο Γιάννης Στάνκογλου αναφέρθηκε και σε ένα συγκεκριμένο συμβάν: «Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, περπατούσα στην τέταρτη πτέρυγα των φυλακών και ακούω μουσικές. Ανοίγω την πόρτα και ήταν κάπου 14 κρατούμενοι, που είχε ο καθένας το δικό του μουσικό όργανο, τουμπελέκι, ταμπουρά κλπ. Ήταν μια μυσταγωγία τρομερή. Σαν να ταξιδεύανε, να φεύγανε από εκεί που ήταν».
«Θα μπορούσα να παίξω έναν ρόλο χωρίς ηθική, αν είχε λόγο ύπαρξης μέσα στο σύνολο», παραδέχθηκε ο ηθοποιός μιλώντας για τους ρόλους που αναλαμβάνει και που μετά χαράς θα αναλάμβανε.
Η αναφορά στους γονείς του και η ανατροφή των δυο του παιδιών
«Οι γονείς μου δεν ήταν τόσο επαναστάτες. Ήταν μεροκαματιάρηδες και οι δύο. Ο πατέρας μου οικοδόμος, η μητέρα μου σε κλωστοϋφαντουργείο. Ήσυχοι άνθρωποι. Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου εξιστορεί γεγονότα από το Πολυτεχνείο που πήγαινε με τη μάνα μου, όταν ακόμη ήταν έγκυος σε μένα», ανέφερε ο Γιάννης Στάνκογλου μιλώντας για τους γονείς του και το «επαναστατικό στοιχείο» που τους διαχωρίζει.
«Προσπαθώ να δώσω ελευθερία στα παιδιά μου. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να τους μεταφέρω κάποιον φόβο. Θέλω να τους εμφυσήσω την προσοχή και πως ο κόσμος μας δεν είναι μόνος ρόδινος και καλός. Υπάρχει και ο κίνδυνος, υπάρχουν και άγρια πράγματα που μπορούν να τους συμβούν. Αλλά μέχρι να τους συμβούν, θέλω να προσέχουν και να μη φοβούνται. Η Φοίβη είναι 12 και ο Φίλιππος 7», πρόσθεσε στη συνέχεια ο ηθοποιός που παρέχει στα παιδιά του ελευθερία, πάντα φυσικά με τη γνώση πως ο κίνδυνος ελλοχεύει παντού.