CELEBRITIES

Γιατί στην Αγγλία μετράνε κύκνους για τη βασίλισσα;

AP Photo/Matt Dunham

Μια παράδοση 800 χρόνων συνεχίζει αυτές τις ημέρες στα νερά του Τάμεση στην Αγγλία. Το Swan Upping αφορά στην καταμέτρηση των κύκνων που ανήκουν στην βασιλική οικογένεια και συγκεκριμένα στην βασίλισσα Ελισάβετ. Η διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει πέντε ημέρες.

Η τελετή ξεκινά πάντα την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, ώστε να γίνει η  ετήσια καταγραφή του πληθυσμού των κύκνων του Στέμματος, μια παράδοση του 12ου αιώνα όταν το Στέμμα δήλωνε ιδιοκτήτης όλων των άλαλων κύκνων. Σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ ασκεί περιορισμένα το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε ορισμένα σημεία του Τάμεση και των παραποτάμων του.

Τρεις ομάδες, μια που εκπροσωπεί τη βασίλισσα και οι άλλες εκπροσωπούν τις παλιές ενώσεις των Οινοπωλών και των Βαφέων αναλαμβάνουν να μετρήσουν τα πανέμορφα πτηνά. Η βασιλική ομάδα αποτελείται από άνδρες που φορούν κόκκινες μπλούζες με το βασιλικό έμβλημα, οι οποίοι τελούν υπό τον ειδικό που μαρκάρει τους κύκνους, ο οποίος φορά παραδοσιακό για την τελετή κόκκινο σακάκι με χρυσά σιρίτια.

Και οι τρεις ομάδες, σε περιπολία στον ποταμό, έχουν τα μάτια τους ανοιχτά προκειμένου να εντοπίσουν, να πιάσουν, να μαρκάρουν και στη συνέχεια να αφήσουν ελεύθερη κάθε οικογένεια κύκνων με μικρά. Όταν εντοπιστεί μια φωλιά με νεογέννητα, ακούγεται το σύνθημα ετοιμότητας “‘Όλοι όρθιοι!”, τα σκάφη παίρνουν θέση και τότε οι κύκνοι ζυγίζονται, μετριούνται και υποβάλλονται σε σύντομη ιατρική εξέταση.

AP Photo/Matt Dunham

Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι βασιλικοί καταμετρητές των κύκνων υπό τον ειδικό που μαρκάρει τα υδρόβια πτηνά διασχίζουν τον Τάμεση μέσα σε έξι παραδοσιακά σκάφη με κουπιά. Κάθε σκάφος έχει σημαίες και λάβαρα στο ταξίδι αυτό.

Η βασίλισσα προστάτιδα των κύκνων

Το έθιμο χρονολογείται από την εποχή που το βρετανικό στέμμα διεκδίκησε για πρώτη φορά την κατοχή όλων των άλαλων κύκνων, καθώς το υδρόβιο πτηνό θεωρήθηκε μια λιχουδιά για τα βασιλικά εδέσματα. Στη σύγχρονη εποχή, η τελετή έχει γίνει ένας τρόπος προστασίας της άγριας ζωής που έχει και εκπαιδευτικό σκοπό. Άλλωστε, οι Βρετανοί, γαλαζοαίματοι ή μη, δεν τρώνε πλέον το υδρόβιο πτηνό, το οποίο προστατεύεται με νόμο.

Τα 132 νεογέννητα στον Τάμεση

Η περυσινή καταμέτρηση έδειξε ότι υπήρχαν 132 νεογέννητοι κύκνοι στον Τάμεση, αντιστρέφοντας έτσι μια τάση μείωσης που παρατηρήθηκε στις προηγούμενες μετρήσεις.

“Ο νόμος αναφέρει ότι στην ιδιοκτησία της βασίλισσας μπορεί να ανήκει οποιοσδήποτε κύκνος κολυμπά σε ανοικτά νερά, αλλά η μονάρχης ασκεί κυρίως το δικαίωμα αυτό στον ποταμό Τάμεση”, δηλώνει ο ειδικός αυτός, ο Ντέιβιντ Μπάρμπερ. Τα σχολεία καλούνται να δουν την καταμέτρηση εκ του σύνεγγυς, κατά τη διάρκεια της οποίας στα πτηνά τοποθετούνται δακτυλίδια με αριθμούς ατομικής ταυτότητας για λόγους προστασίας.

Περνώντας μπροστά από τον πύργο του Ουίνδσορ, οι κωπηλάτες στα σκάφη της βασιλικής ομάδας στέκονται όρθιοι και χαιρετούν τη “Βασίλισσα, Άρχοντα των κύκνων”.

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Matt Dunham

Exit mobile version